Hrvatska
FOTO: Cedevita teškom mukom do pobjede protiv sjajnog Splita

FOTO: Cedevita teškom mukom do pobjede protiv sjajnog Splita

Autor: Teo Cilar

Skok u napadu i Will Cherry presudili Splitu.

Košarkaši Splita propustili su sjajnu priliku u Zagrebu gdje je Cedevita u samoj završnici došla do pobjede 84:80 i vodstva 1-0 u polufinalu. 

Cedevita-Split 84:80 (25:24, 24:19, 21:19, 14:18) 1-0


Nakon što je pogodio jedno od dva bacanja na 1:19 do kraja utakmice, Džanan Musa donio je Cedeviti vodstvo 82:74. Goran Filipović na minutu do kraja pogađa tešku tricu i smanjuje na pet poena minusa. Andrija Stipanović bio je na drugoj strani neprecizan, a Henrik Širko tada pogađa novu tricu za Split na nešto više od pola minute do kraja za potpuno neizvjesnu završnicu. Musa je pod kraj Cedevitinog napada šutirao tricu iz teške pozicije, promašio je, ali Split je loše gradio i dozvolio da na 11 sekundi do kraja Demetrius Nichols uzme skok u napadu. Skok koji je bio ključan jer je Širko tada morao faulirati američkog košarkaša koji pogađa oba slobodna bacanja za potvrdu Cedevitine pobjede. Filipović je na samom kraju promašio tricu sa zvukom sirene koja i da je ušla nebi ništa promijenila.

Cedevita je, posebno u drugom poluvremenu uhvatila mnogo skokova u napadu kojima su održavali prednost ispred Splita koji nije pokleknuo niti u trenucima kada su "Vitamini" došli do 11 poena prednosti u trećem periodu. 

Split je na samom početku utakmice poveo s 0:3 nakon dvice Maria Špalete i jednog pogođenog bacanja Luke Kature. Odgovor Cedevite bila je serija 9:0 koju je pokrenuo Stipanović, a zakucavanjem zaključio Ivan Ramljak. Cedevita je u dva navrata u prvoj četvrtini imala sedam poena prednosti, drugi puta to je bilo na tri i pola minute do kraja perioda poslije trice Filipa Krušlina. Uslijedila je "kanonada" trica iz splitskih redova kada ih postižu tri za redom. Počeo je Pavle Marčinković, nakon izgubljene lopte Muse drugu pogađa Katura, a poslije promašaja Stipanovića precizan je bio Širko za vodstvo Splita 17:19. Pala je i četvrta trica u nizu, ali nju postiže Nichols i vraća vodstvo Cedeviti te prekida seriju Splita 9:0. Split je još jednom poveo poslije polaganja Širka, ali domaćini preko Nicholsa i Muse koji pogađa tricu odlaze na četiri poena viška. Katura novom tricom smanjuje na 25:24, a to je bio i konačan rezultat prve četvrtine.

Cedevita je preko Muse, Karla Žganeca i Cherrya došla do 10 poena prednosti polovicom druge četvrtine. Činilo se tada kako će se domaćini još više odljepiti na uvjerljiviju prednost, ali uporni Splićani vraćaju se nakon trice Marčinkovića, polaganja Matea Kedže i trice Michaelyna Scotta kojom gosti dolaze na 40:38. U završnici prvog poluvremena posebno raspoložen bio je Stipanović dok Ramljak tricom postavlja konačan rezultat prvog poluvremena 49:43. 

Cedevita je u trećoj četvrtini u nekoliko navrata dolazila do plus deset, ali nikako nisu uspijevali  prebaciti tu granicu. Split je bio stalno tu negdje, ali skok u napadu bio je u tim trenucima saveznik domaćina te su u posljednju dionicu ušli s osam poena prednosti. 

Gosti su se potpuno vratili u susret nakon tri minute igre u četvrtoj četvrtini zahvaljujući Širku koji prvo tricom smanjuje na 73:70, a nakon dva promašena napada Cedevite dvicom dovodi Split na 73:72. Nakon prekršaja u napadu Ukića, Split je imao šansu doći do vodstva, ali Marčinković promašuje tricu iz teške pozicije. Domaćini u sljedećim minutama rade seriju 9:2 u kojoj dominira Cherry za vodstvo 82:74 poslije čega je uslijedila već gore opisana završnica.

Cherry koji je utakmicu započeo na klupi bio je na kraju prvo ime susreta s 24 poena i 4 skoka, Musa koji je također ušao s klupe je ubacio 13 poena uz 4 asista i 3 skoka. Stipanović je ubacio 13 uz 6 skokova, a dvoznamenkast je bio i Nichols koji je imao ključan potez utakmice i poene kojima je potvrdio pobjedu. On je ubacio 12 uz 4 skoka. 

Kedžo je s 18 poena te po 3 skoka i asista predvodio Split, Širko je ubacio 16 uz 6 skokova i 4 asistencije, a Marčinković 15 uz 7 skokova. Spomenimo i Scotta s 13 poena i 6 asistencija.   

Druga utakmica koja se igra u Splitu na rasporedu je u srijedu 16. svibnja u 19 sati na Gripama.