Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Cedevita u trećoj jakosnoj skupini Eurocupa

Cedevita u trećoj jakosnoj skupini Eurocupa

Autor: Paulo Sarić

Jučer su određeni nositelji, a ždrijeb će se održati idući četvrtak.

Hrvatski prvak Cedevita naredne će se sezone natjecati u drugome po snazi europskom klupskom takmičenju. Ždrijeb 7DAYS EuroCupa održat će se 6. srpnja u Barceloni u 13.30h, uz izravan prijenos na službenoj Facebook stranici i YouTube kanalu natjecanja.

U narednoj sezoni Eurocupa natjecat će se 24 momčadi podijeljene u četiri skupine s po šest ekipa. U drugu fazu prolaze najbolja četiri tima iz svake skupine koji se u drugoj fazi ponovno razvrstavaju u četiri grupe s po četiri momčadi. Dvije najbolje ekipe prolaze u četvrtfinale, a nadalje će se igrati na dvije pobjede sve dok ne dobijemo pobjednika nove sezone Eurocupa.

Jučer su obznanjene jakosne skupine za narednu sezonu, kao i sustav bodovanja prema kojemu su one formirane. Timovi su podijeljeni u šest jakosnih skupina s po četiri sastava u svakoj, a pri njihovom utvrđivanju gledale su se posljednje tri sezone u europskim natjecanjima. Svaka je ekipa dobila po dva boda za pobjedu, te jedan bod za poraz, dok su se dodatni bodovi dijelili za svaki prolazak u daljnju fazu. Dolazak do četvrtfinala valorizirao se sa dodatna dva boda, dok su prolasci u polufinale i finale momčadima donijeli po jedan bod.

Klubovi iz iste zemlje, tj. preciznije rečeno iz iste lige, ne mogu se naći skupa u inicijalnoj grupnoj fazi. Stoga Cedevita u narednoj sezoni neće moći igrati protiv abaligaša Budućnosti i Partizana. Zagrebački se klub našao u trećoj jakosnoj skupini zajedno s Hapoel Jerusalemom, Lietuvos Rytasom i Tofasom pa se u prvoj grupnoj fazi neće moći susresti niti s njima.


PRVA JAKOSNA SKUPINA: Galatasaray, Gran Canarija, Lokomotiv Kuban i Unics Kazan.

DRUGA JAKOSNA SKUPINA: ALBA, Bayern München, Darüşşafaka i Zenit.

TREĆA JAKOSNA SKUPINA: Cedevita, Hapoel Jerusalem, Lietuvos Rytas i Tofas.

ČETVRTA JAKOSNA SKUPINA: Bilbao, FIAT Turin, Reggio Emilia i Trento.

PETA JASKOSNA SKUPINA: Lietkabelis, Limoges, Morabanc Andorra i Ulm.

ŠEST JAKOSNA SKUPINA: ASVEL, Budućnost, Paris Levallois i Partizan.