Europa i Svijet
Cedeviti poraz u Italiji nakon plus 18

Cedeviti poraz u Italiji nakon plus 18

Autor: Teo Cilar

Katastrofalna posljednja četvrtina presudila Cedeviti.

Košarkaši Cedevite poraženi su u prvom kolu TOP 16 7Days Eurokupa na gosovanju kod Trenta u Italiji. Vitaminima niti 18 poena prednosti nije bilo dovoljno da dođu do startne pobjede. Dodajmo kako je u drugom susretu skupine C, Budućnost poražena od Lokomotiv Kubana na domaćem terenu rezultatom 62:68. Upravo Budućnost u idućem kolu dolazi u Zagreb.

Dolomiti Energia Trento-Cedevita 83:72 (13:23, 18:19, 25:20, 27:10)

Kompletna statistika utakmice

Cedevita je pod sam kraj treće četvrtine imala devet poena razlike, a onda je Beto Gomes pogodio tricu sa zvukom sirene pa su domaćini na krilima probuđenih navijača u posljednju dionicu ušli sa samo minus šest. Ono što je uslijedilo u posljednjoj dionici, ozbiljnom klubu kao što je Cedevita nebi se smjelo događati. Potpuni raspad sistema u redovima hrvatskog prvaka što domaćini koriste i na krilima odlične obrane počinju pogađati sve živo, a računamo li tricu s kraja treće četvrtine pa sve do polovice posljednjeg perioda Trento radi seriju 17:3 i odlazi na 73:65. Roko Ukić je pogodio tricu i smanjio na minus pet za tračak nade na četiri minute do kraja, ali bliže nisu mogli jer domaćini zaključuju susret serijom 10:4 za na kraju uvjerljivu pobjedu.

Iako su u ovom susretu igrali bez Filipa Krušlina i Ivana Ramljaka, Cedevita je odlično krenula u Trentu i nakon prve četvrtine imala 10 poena prednosti. Razliku su u drugoj četvrtini povisili na 38:20 u 16. minuti utakmice da bi dvije minute kasnije bilo 42:24. Domaćinima pripadaju zadnje dvije minute prvog poluvremena. Serijom 7:0 smanjuju na minus 11. Treća četvrtina počinje novom serijom Trenta od 6:0, a ako zbrojimo onu s kraja prvog poluvremena bilo je to ukupnih 13:0 za samo minus pet. Cedevita je uzvratila serijom 10:4 koju zaključuje Ukić tricom za 52:41. Cedevita je održavala prednost, točnije imala plus devet na samom kraju perioda kada kreće pad i potpuni raspad u posljednjoj dionici kako je gore već opisano.  

Najbolji kod Cedevite bili su Demetris Nichols s 15 poena, 7 skokova i 3 asista dok je Ukić također ubacio 15 uz 3 skoka i dva asista. Dvoznamenkast je bio i Damir Markota s 12 poena, ali i on kao i Andrija Stipanović nisu imali nikakav skakački učinak (ukupno 3 skoka) dok su domaćini s centrom od 198 cm Dustin Hogueom radili dar mar ispod koša. Spomenuti je igrač ubacio 27 poena uz 10 skokova i valorizaciju od čak 40 index bodova, dok je Shavon Shields ubacio 17 uz 6 skokova i tri asistencije. Horge Gutierrez je ubacio 15 uz sjajnih 9 asistencija.

Cedevita će tako prvu pobjedu tražiti u idućem kolu protiv starih rivala s ABA parketa, Budućnosti iz Podgorice.