Hrvatska
Regija
Cedevitini stranci jedva do pobjede protiv oslabljenog Zadra

Cedevitini stranci jedva do pobjede protiv oslabljenog Zadra

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski su igrači u redovima – hrvatskog prvaka ubacili samo dva poena! I tek 12 sekundi prije kraja...

Cedevita je uz puno problema krenula u obranu naslova pobjednika Superkupa ABA lige. Momčad Sita Alonsa u Laktašima je, teže od očekivanog, rezultatom 85-77, svladala Zadar koji je bio oslabljen neigranjem Marija Littlea i Mislava Brzoje. No, oslabljeni su bili i Zagrepčani kojima je nedostajao hrvatski reprezentativac Ivan Ramljak. Već su problem Dalmatincima predstavljali nedostatak centra i kontrola skoka. No, to je već stara priča.

Zagrepčani su bolje otvorili utakmicu i od prve minute krenuli koristiti već uočenu bolju Zadra – obranu pick igre. Zahvaljujući mudrim napadima kojima su iskusno koristili deficite momaka u bijelim dresovima rano su preuzeli rezultatsku inicijativu pa su u nekoliko navrata imali šest poena prednosti (12-9 i 15-9), s koliko je i završila prva četvrtina. Moglo se tu vidjeti i par lijepih alley-oopa, no Zadrani su se sve do početka druge dionice koševima sa slobodnih bacanja uspjeli držati na jednoznamenkastom zaostatku.

'Vitamini' su na prvu dvoznamenkastu prednost otišli u 13. minuti nakon koša Stipanovića, nastavivši koristili prednost pod obručima kojom su dolazili do brojnih napadačkih skokova. U tim su ih trenucima imali već šest, naspram niti jednog zadarskog.

FOTO: Nenad Vuruna - KK Igokea

Da to ne bude prelagan posao za hrvatskog prvaka pobrinuo se Malcolm Grant koji je inicirao seriju 0-8 kojom se Dalmatinci učas približili na minus tri (37-34). U tim su trenucima na parketu bili i mladi Luka Tomas i Jure Planinić koji su se dobro nosili s renomiranijim suparnicima pa je semafor minutu prije poluvremena pokazivao samo plus dva za Cedevitu. Činilo se da će korekcije u obrani pick igre uz pomoć lošeg dalekometnog šuta zagrebačkog sastava donijeti zanimljiviji nastavak, no izgubljene lopte i zatvaranje skoka bili su uteg koji je prevagnuo na stranu Alonsove momčadi. Osam napadačkih skokova više i šest izgubljenih lopti manje donijeli su Zagrepčanima 14 napada viška u prvih 20 minuta, a kada se na to nadovezao i razigrani James Bell koji je na prijelazu poluvremena povezao sedam uzastopnih koševa - inicijativa se vratila na zagrebačku stranu.

Cedeviti su trebale tek tri i pol minute treće dionice da se vrati na dvoznamenkastu prednost. No, Grant nije dao se utakmica rano riješi. Američki je razigravač sredinom treće četvrtine vezao šest poena i držao svoju momčad u priključku.

Veliku je pogrešku u tim trenucima napravio Elgin Cook koji je napravio namjernu pogrešku iz koje je Cedevita primila čak pet poena i usmjerio vodu na zadarski mlin. Momčad Aleša Pipana krenula je nalet i uz pomoć tri trice, dvije Luke Tomasa i jedne Šime Špralje, četvrtinu završila serijom 2-16 te u posljednjih deset minuta ušla s plus četiri (63-67).

FOTO: Nenad Vuruna - KK Igokea

Zadrani su se u idućim minutama previše oslanjali na šut za tri poena, no nervoza se uvukla i u Cedevitine redove pa je rezultat sve do tri minute prije kraja bio u egalu. Ipak presudili su kvaliteta i iskustvo hrvatskog prvaka koji je u završnici podignuo intenzitet obrane, natjerao suparnika na četiri uludo izgubljene lopte i mic po mic došao do vrijedne pobjede.

Bez Lovre Bašića, jednog od junaka zadarskog preokreta, Zadrani nisu uspijevali organizirati suvisli napad pa je Cedevita na krilima stranaca serijom 14-2 izborila polufinale i dvoboj protiv boljeg iz susreta Crvene zvezde i Petrol Olimpije.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je James Bell s 23 koša, a vrlo bitnu ulogu u završnici odigrao je Justin Cobbs koji je ubacio devet poena čemu je dodao i sedam asistencija, dok je Zadrane predvodio, ali i pokopao, Malcolm Grant koji je ubacio 21 koš, a vrijedi istaknuti i solidnu partiju kapetana Šime Špralje koji je dodao 12 poena.