Hrvatska
Čekaju (li) nas Grci?

Čekaju (li) nas Grci?

Autor: Paulo Sarić

Reprezentacija Kostasa Missasa čitav turnir pokazuje izvrsnu momčadsku igru, a upravo je na krilima nesebičnosti došla do pobjede nad blijedom Litvom.

Grčka je lakše od očekivanoga svladala Litvu rezultatom 64-77 i izborila četvrtfinale Europskog prvenstva u košarci. Ključnom se pokazala treća četvrtina u kojoj su Grci sagradili veliku prednost, prvenstveno zahvaljujući Kostasu Sloukasu koji je povukao svoju momčad s 11 vezanih poena sredinom dionice, u kojih je ugradio tri vezane trice.

Litva je dobro otvorila susret i povela 4-0, no vrlo se rano vidjelo da će imati dosta problema protiv večeras raspoloženih Grka. Calathes je jako dobro otvorio utakmicu te je mudro vodio napade svoje momčadi, a išao ga je i šut što je inače njegova najveća boljka i glavni razlog što nije napravio veću karijeru. Grčka je na prvu dvoznamenkastu prednost otišla već na ulasku u devetu minutu, nakon koša i dodatnog slobodnog bacanja Pappasa, no Ulanovas je smanjio na minus osam iz litvanske perspektive s koliko se i ušlo u drugu četvrtinu. Nju je vrlo dobro otvorio Kuzminskas sa šest vezanih poena, no imao je nesreću što ga gotovo sedam minuta nitko nije pratio, pa je bio jedini strijelac svoje momčadi. Srećom po Litvu, ni Grčka nije bila pretjerano raspoložena, pa je dvije minute prije velikog odmora na semaforu stajalo 29-32. Do kraja četvrtine su Calathes i Sloukas ipak vratili Grke na plus sedam za mirniji ulazak u nastavak dvoboja.

A onda se ukazao Sloukas. Vanjski igrač Fenerbahçea pokazao je da je s pravom prvi među jednakima u grčkoj reprezentaciji. Iako izbornik Kostas Missas forsira momčadsku igru, pa je Grčka u dosadašnjem tijeku prvenstva zaista bila sinonim za nesebičnost i protok lopte, što ukupnih 40 posto šuta za tri poena, većinom iz izrađenih situacija, zorno pokazuje, upravo je Sloukas bio prva opcija kada treba uzeti loptu u svoje ruke i pokušati nešto napraviti van sustava. S 11 vezanih poena vlastoručno je odveo svoju momčad do serije 11-2 kojom je Grčka otišla na velikih plus 16 sredinom treće dionice.

FOTO: fiba.basketball

Sloukas je taj period igre završio s 13 koševa na kontu. Litva sve do pred kraj treće četvrtine nije mogla ništa pogoditi te je imala šut za tri poena jako loših 2/14. A onda im se, nakon najvećih minus 17, otvorilo. Prvo je Mačiulis ubacio tricu preko ruke, a onda je i Kuzminskas dodao jednu za povratak na jednoznamenkasti zaostatak. Iako je prvo Bourousis vratio na plus 13, a potom i Papanikolaou u prvoj minuti posljednje četvrtine odveo Grčku na 15 poena razlike, te je izgledalo kao da susret plovi ka rutinskoj pobjedi Grčke, Litavci se nisu predavali. Serijom 11-0 prišli su na samo minus četiri i natjerali grčkog izbornika na minutu predaha.

Ipak, to je bilo sve od njih.

Odgovorili su Grci sa 2-7, a kada se u igru vratio Kostas Sloukas i novom tricom, ponovno nakon samo jednog desnog driblinga, vratio na plus 12 dvije i pol minute prije kraja pobjednik je bio riješen. Grke su do trijumfa predvodili Sloukas i Calathes s 21, odnosno 14 poena, dok je najefikasniji u redovima Litve bio Kuzminskas koji je ubacio 20 koševa, dok je Jonas Valančiūnas dodao 13, uz velikih 15 skokova.

Grčka u četvrtfinalu očekuje pobjednika sutrašnjeg dvoboja između Hrvatske i Rusije.