Kolumne
Četiri aša, koja nisu vaša

Četiri aša, koja nisu vaša

Autor: Branko Tabak

Četiri najbolja hrvatska kluba odrekla su se usluga trenera prvih momčadi.

U kartaškoj igri trešeti najviše bodova, cijeli 'punat' donosi aš. Međutim tog istog aša mogu u igri ubiti i dvica (duja) i trica, koje vrijede tek trećinu boda. U tome i jest najveća draž ove igre. Na početku igre igrači koji imaju tri ili četiri aša, duje i trice 'zovu akužu ili 'akužaju' i zato dobivaju dodatne bodove. 

Hrvatska košarka je na početku doigravanja akužala četiri trenerska aša, na kraju igre je ispalo po onoj dosjetci protivnika - 'koja nisu vaša', jer su ih sasjekle bodovno manje vrijedne, ali u igri jače dvice i trice. 

Četiri najbolja hrvatska kluba odrekla su se usluga trenera prvih momčadi. Ustvari, tri službeno, a jedan okolnim putem. Redom svima su usta puna riječi hvale na račun ljudskih i zanatskih vrijednosti svojih dojučerašnjih zaposlenika, ali...

Ivica Skelin je sa Splitom napravio rezultat kojeg bi na početku sezone potpisao svatko tko je sa Skelinom potpisivao ugovor o suradnji. Četvrto mjesto regularnog dijela HT Premijer lige, polufinale, pobjeda protiv Cedevite na Gripama u tom polufinalu...

Na Gripe je stigao Vladimir Anzulović, mladi stručnjak koji odlično radi s mladim igračima iz čega se da iščitati kao će osnovni cilj Splita u razdoblju pred nama biti iskoristiti silno blago koje imaju u mlađim uzrastima i pripremiti ih za veće stvari. Naravno, nitko se neće odreći rezultata, no po svemu sudeći manje će se posezati za dovođenjem igrača iz srednjeg i nižeg kvalitativnog razreda.

Ante Nazor je u Cibonu stigao kako bi stabilizirao momčad. Bilo je i kroz njegov mandat traženja, lutanja, poniranja, ali na kraju je izborio dva finala (Kupa Krešimira Ćosića i državnog prvenstva) i to oba puta rušenjem Zadra na Višnjiku. U finalnoj seriji imao je 1-0 protiv Cedevite, više od toga nije moga...Čini se kako se od Ivana Velića očekuje da učini upravo to, uzme jedan domaći trofej.  Cibona je u ovom trenutku jedini hrvatski klub pod blokadom i FIBA-e i dalje muku muči s financijama. Koliko će joj to otežati posao u slaganju momčadi ostaje za vidjeti. No, prošla su vremena kada je bila najpoželjnija udavača.

Jure Zdovc je s Cedevitom osvojio tri trofeja, ali osnovni cilj nije ispunio. Nije se plasirao u Euroligu čime je 'pao razred' na kraju školske godine bez prava daljnjeg školovanja u Cedeviti. Bilo je jasno da daljnje suradnje neće biti i da je rezultatski podbacio, kako on, tako i klub u cjelini. Siti Alonso je došao kako bi Cedeviti osigurao Euroligu. Slagat će se nova momčad (čak i dvije) uložit će se silni novci i čekati osmijeh sreće... Kockanje se nastavlja. Možda ovoga puta ugledamo jamb šestica.

Aramis Naglić, trener godine u Hrvata, sa Zadrom je doplovio u mirnu i sigurnu luku. Nikad mirnija sezona, bez strahova i neizvjesnosti, donijela je bonacu i kada su na red došle utakmice koje su Zadrane mogle vinuti u visine. Tri najvažnije utakmice sezone Zadrani su izgubili i to na svom parketu.  Mornar je bio bolji od Zadra u Krešinoj dvorani u izravnoj borbi za Final Four ABA lige, a Cibona u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića i nacionalnog prvenstva. Ne treba zabraviti kako je tijekom sezone u dva ključna trenutka Naglić ostajao bez najboljih igrača. Ok, na početku sezone se ozlijedio Vladović, no vodstvo kluba je reagiralo dovođenjem Joshue Botica. Međutim, pred završnici Krešinog Kupa u Zadru Bostic se otisnuo u Dinamo Sassari, a uprava kluba nije mogla ili htjela pratiti njegovu ponudu. Potom je uoči raspleta domaćeg prvenstva uručen crveni karton 'boksaču' Prestonu Knowlesu s kojim je Zadar mogao napasti trofej. Čitamo li dobro šifrirane poruke iz Višnjika Naglićev nasljednik bit će Zare Markovski, dojučerašnji trener Sassarija. Od njega (ili tko god preuzme Zadar) se očekuje iskorak. Finale? Ma molim vas, Zadar čeka trofej od 2008. godine.

Tko je povukao pravi pozet, a tko se prenaglio znat će se za 365 dana. Ako ne i ranije.

Samo da se usred sezone igra iz trešete ne promijeni u kifameno (tko će manje). Igra je to u kojoj najbolje prolaze škart karte, lišine.