Europa i Svijet
Hrvatska
Četiri junaka u Poljaka, pobjeda Škifića u finalu

Četiri junaka u Poljaka, pobjeda Škifića u finalu

Autor: Paulo Sarić

Vrlo dobar doprinos hrvatskog krilnog centra

Toruń zadarskog krilnog centra Jure Škifića svladao je na svome terenu goste iz Zielone Góre rezultatom 84-74 i smanjio na 1-2 u finalnoj seriji poljskog prvenstva. Ključna je bila serija 14-0 krajem posljednje četvrtine koja je odvela domaći sastav na dvoznamenkastu prednost dvije minute prije kraja susreta.

Domaćini su bolje ušli u utakmicu, no nisu uspjeli izgraditi značajnu prednosti te se Stelmet vraća do kraja prve četvrtine. U nastavku se igralo koš za koš i nijedna se momčad sve do finalne dionice nije uspjela odvojiti na više od dva posjeda razlike. Vrijedi istaknuti izvrnu rolu Škifića u drugoj četvrtini u kojoj je sa deset koševa držao domaćina u priključku. Na poluvrijeme se otišlo sa prednošću gostujućeg sastava 37-39, a istu smo sliku gledali i u nastavku. Tvrda utakmica u kojoj bi se minuta odmora zvala već i zbog prekidanja serije 5-0. Sve do 34. minute susret je bio u egalu, no tada na scenu stupa Kyle Weaver koji ugrađuje šest poena i tri asistencije u seriju svoje momčadi 14-0 pa domaćin odlazi na dvoznamenkastu prednost. Do kraja susreta nije bilo dovoljno vremena za preokret i Toruń upisuje veliku pobjedu te vraća nadu da može zakomplicirati finale.

U redovima domaćina bilo je pet dvoznamenkastih igrača i čak četiri junaka. Najefikasniji igrač pobjedničkog sastava bio je Cheikh Mbodj s 21 košem i deset skokova. Mađarski reprezentativac Obie Trotter dodao je 12 uz čak 14 asistencija, već spomenuti Kyle Weaver je imao prste u 12 od 14 koševa prijelomne serije, a ne smijemo zaboraviti niti Škifića koji je održavao domaćina u utakmici u drugoj dionici. Fantastično izdanje Thomasa Kelatija, koji je zabio 25 koševa uz samo jedan promašaj iz igre, gostima nije bilo dovoljno za treće uzastopno slavlje.

Polski Cukier Toruń je ovom pobjedom vratio neizvjesnost u finale poljskog doigravanja, a priliku za potpuni povratak u seriju imat će u četvrtak s početkom u 17.45h.