Hrvatska
Četrnaesta obljetnica smrti Tomislava Kneževića

Četrnaesta obljetnica smrti Tomislava Kneževića

Autor: Branko Tabak

Bile su mu 22...

U ponedjeljak 7. kolovoza 2003. godine u dobi od 22 godine od posljedica prometne nesreće na otoku Pagu u zadarskoj bolnici preminuo je talentirani košarkaš Tomislav Knežević. Nesreća se dogodila četiri dana ranije na cesti Pag-Novalja, u blizini Kolana. Knežević, koji je bio suvozač, zadobio je teške ozljede glave. Nakon žurne intervencije Hitne pomoći prebačen je u Opću bolnicu u Zadru u kojoj je preminuo. 

Rođen je 10. rujna 1981. godine. Košarkom se počeo baviti u KK Zadar u kojem je prošao sve uzrasne kategorije u KK Zadar, a bio je i član prve momčadi. Svoju posljednju sezonu odigrao je u dresu slovenskog Geoplin Slovana. 

Foto: Basketball.hr - Zvonko Kucelin

U kratkoj karijeri koja je naglo prekinuta kao i njegov mladi život nanizao je seriju uspjeha: 

s kadetima Zadra je odvojio broncu na prvenstvu Hrvatske, bio je član kadetske reprezentacije Hrvatske, nastupao je na kadetskom Europskom prvenstvu 1997., igrao je za reprezentaciju Hrvatske na Olimpijskim igrama mladih 1998., za seniore Zadra zaigrao je u sezoni 1999/2000, iste je sezone osvojio Kup Krešimir Ćosića...

Iako je otišao iz Zadra, Zadar je uvijek bio u njegovu srcu. Tako je kao igrač Geoplin Slovana u Ljubljani 2003. bio među zadarskim navijačima koji s tribina uz bučno navijanje popratili najveći uspjeh u povijesti kluba, osvajanje regionalne Goodyera, danas ABA lige. 

U njegovu čast te 2003. godine odigrana je utakmica između KK Zadar i ekipe Tomislavovih prijatelja, da bi već sljedeće godine bio organiziran Memorijalni turnir škola košarke, koji se 2005. pretvorio u juniorski turnir. Trinaesto izdanje turnira održat će se 2. i 3. rujna, kao i obično u organizaciji KK Zadar i Košarkaškog Saveza Zadarske županije. 

 Foto: 057info 

- Pozivnice za sudjelovanje poslane su KK Split, GKK Šibenik i KK Sonik Puntamika, izvijestio nas je glavni operativac ovog hvalevrijednog turnira Zoran Veselinović Vespa. 

Turnir će za obitelj i prijatelje pokojnog Tomislava ove godine biti posebno emotivan. Prvi puta neće mu svjedočiti Tomislavov otac koji je preminuo prije dvadesetak dana. Unatoč svemu obitelj je odlučila - turnir ide dalje!