Hrvatska
Cibona ima probleme s ozljedama i virozom, Zadar bez Čampare dolazi po finale

Cibona ima probleme s ozljedama i virozom, Zadar bez Čampare dolazi po finale

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

U nedjelju je bilo dramatično u dvorani Krešimir Ćosić, a Zadrani su i uz nešto više sreće došli do pobjede i vodstva u polufinalnoj seriji protiv Cibone. Druga je utakmica na rasporedu u srijedu, 24. svibnja, s početkom u 19 sati u Domu Dražena Petrovića u Zagrebu i ne dvojimo da će biti zanimljiva i uzbudljiva kao i ona prije nekoliko dana. U oba tabora je i nadalje prisutan optimizam, što je uostalom i posve razumljivo jer se među rivalima podjednake kvalitete traži putnik u finale.

Marko Ramljak je bio junak zadarskog dvoboja, svojom tricom u posljednjoj sekundi za konačnih 85:82, a može se reći da je bio i najbolji pojedinac utakmice, gledajući ukupni učinak. Jasno je, dakle, da će mu Sesarovi izabranici morati posvetiti više pozornosti u zagrebačkom dvoboju. Ono što je bilo posebno izraženo u Zadru je napadački skok Jusupove momčadi koja je u tom segmentu igre bila dominantna. Znaju to, naravno, ljudi u stručnom stožeru Cibone i sigurno će i u pripremi uzvratnog dvoboja i o tomu razmišljati, kako bi se bolje odgovorilo u smislu postavljenih taktičkih zadaća.

Također, Zadrani brzo „vuku“ kontre i polukontre, što znači da će „Vukovi“ morati imati jako dobru energiju u oba pravca, no igrači su spremni za takve izazove. Vidjelo se i u prethodnim međusobnim ogledima da se Cibosi mogu, kada su maksimalno koncentrirani i odgovorni na parketu, kvalitetnom zonom dobro suprotstaviti protivniku i zatvoriti prilaze svome obruču. Samo se na taj način može kontrolirati defanzivni skok. Zadarskim šuterima se u nedjelju ostavljalo puno prostora, bilo je to prilično rizično, iako je na kraju o pobjedniku odlučivala samo jedna lopta i lako se moglo dogoditi da i Cibona na kraju slavi…

I ne treba se uzdati u to da bi Luka Božić, najkorisniji igrač ABA lige u ovoj sezoni, dva puta uzastopce mogao imati slabiji dan i neuobičajeno slab učinak. Znaju to u taboru Zagrepčana, koji se, pak, ponovno uzdaju u svoj kolektiv, prije svega.

„Nakon poraza u prvoj utakmicu u kojoj smo stvarno odigrali dobro drugo poluvrijeme i limitirali Zadar u tom njihovom napadačkom dijelu, možemo reći kako smo pomalo i nesretno izgubili. No, imamo priliku sada sve to ispraviti na svom terenu. Napravili smo analizu i pripremne treninge za ono što nas očekuje u srijedu, vidjeli smo gdje smo griješili i na čemu trebamo dodatno poraditi. Nažalost, opet imamo nekih sitnih ozljeda i viroza, pa ćemo vidjeti koliko će to utjecati na sastav. Oni koji budu u momčadi sigurno će, kao i do sada, dati sve od sebe da vratimo seriju u Zadar i pozivamo naše navijače da nas dođu podržati“, rekao je Josip Sesar.

„Prva je utakmica bila do kraja neizvjesna, baš su sitnice odlučivale. Pokušat ćemo ispraviti neke svoje pogreške koje smo tamo radili te uz pomoć naših navijača izboriti treću utakmicu u ovoj seriji“, poručio je Ivan Majcunić.

Jedan od najboljih igrača Zadra, posebice u prvom poluvremenu, bio je Karlo Žganec, koji se nada da bi uz dobru igru Zadar sve mogao riješiti sutra navečer.

“Pred nama još jedna utakmica s Cibonom u kojoj nema nepoznanica ni s naše ni s njihove strane. Prvu utakmicu smo prelagano pustili da se vrate u igru, nakon što smo stvorili prednost i uđemo u neizvjesnu završnicu. Moramo uvidjeti neke situacije u kojima smo griješili u drugom poluvremenu i u kojima su nas iskažnjavali. Ako fizički odgovorimo i budemo energetski na nivou. možemo se nadati završetku serije već u Zagrebu”, kaže Žganec.

Dvoboj u Zagrebu bit će i još jedan okršaj dvaju trenera, Ciboninog Josipa Sesara, koji je u međuvremenu postao i hrvatski izbornik te Danijela Jusupa, drugog najboljeg trenera AdmiralBet ABA lige ove sezone. Poneko taktičko iznenađenje je uvijek moguće, a očekujemo da će zadarski strateg neko od njih primijeniti već u srijedu.

“Pokazalo se da je prošla utakmica, kako smo i očekivali, bila zahtjevna, neizvjesna. Vidjeli smo kako nas je Cibonina zona umrtvila, naročito u drugom poluvremenu. Nastojat ćemo bolje reagirati u ovoj utakmici. Za Cibonu se zna da ima odličnog playmakera Kapustu, polivalentnog Mazalina na četvorci. I ostali su dobri šuteri i skakači, jedna vrlo dobra momčad i sigurno ćemo morati biti na maksimumu ako se mislimo vratiti s dobrim rezultatom”, najavljuje Jusup.

Očekuje se da će na put osim igrača i trenera i dosta zadarskih navijača, kojima su dvoboji s Cibonom uvijek bili najveći izazov. Susret se igra u srijedu s početkom u 19 sati uz prijenos na HKS TV-u.