Hrvatska
Cibona je osvojila Krešin Kup nadigravši Cedevitu Junior u neizvjesnoj završnici, junak utakmice Danko Branković

Cibona je osvojila Krešin Kup nadigravši Cedevitu Junior u neizvjesnoj završnici, junak utakmice Danko Branković

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Cibona - Mihal Jacic

Malo koševa, ali puno uzbuđenja!

Cibona je osvojila Kup Krešimira Ćosića za sezonu 2021/22 pobijedivši Cedevitu Junior u finalnoj utakmici na riječkom Zametu rezultatom 67-65.

Početak je bio pomalo dizelaški. Nakon četiri minute igre na semaforu je svijetlilo 4-2 u korist Cibone, obje momčadi su muku mučile s ritmom u napadačkom dijelu. Logično, jučerašnja polufinala su bila iscrpljujuća i fizički i emocionalno. Stvari su se počele rasplamsavati u drugoj polovici prve dionice. Sjajni Danko Branković je dominirao na obje strane parketa, zatvarao je Cibonin reket i tjerao mlade Vitamine na brojne vanjske šuteve, dok je na drugoj strani lako rješavao fizički inferiornije suparnike. Goran Filipović je zadržao dobru formu iz posljednje četvrtine utakmice sa Splitom, držao je Cedevitu Junior u rezultatskom priključku u nekoliko navrata. Na prvi odmor se otišlo s tri poena prednosti za Cibonu (16-13).

Strateg Cedevite Junior Damir Mulaomerović u drugoj četvrtini ubacuje u igru mladog Vitu Kučića umjesto Filipovića, što je ovaj iskoristio na najbolji mogući način. Iako se Cibona u nekoliko navrata odvajala na šest odnosno sedam poena razlike, ovaj mladić je s dvije sjajne trice podizao publiku na noge i održavao svoju momčad u rezultatskom priključku. Na drugoj strani Gašper Okorn forsira igru s puno pasova i traženjem igrača u najboljim pozicijama za poentiranje, pa ne čudi podatak da je Cibona u prvom poluvremenu imala gotovo dvostruko više asistencija od Cedevite (9-5). Jedini segment koji niti malo nije štimao na obje strane bio je vanjski šut, po šesnaest ispaljenih trica na svakoj strani za svega sedam (Cibona četiri, Cedevita Junior tri) ubačenih. Upravo to je glavni razlog malog broja poena na poluvremenu (32-28).

Cibose je mogla zabrinjavati činjenica da Brankovićevoj dominaciji u reketu unatoč, mladi Vitamini su u prvih dvadeset minuta imali čak osam skokova u napadu i jednako toliko viška (16-24). Mulaomerović je, pak, morao pronaći način kako povećati efikasnost šuta za dva poena, koji je također bio ispodprosječan (6/15, 40%).

Nadali smo se većoj efikasnosti u drugom poluvremenu, ali dobili smo još čvršću bitku. Razdoblje suše je trajalo pune tri minute, a prva je potegnula Cedevita. Ivan Miličević iz prodora zabija za 32-30, a nakon Reuversovog bacanja ubacuje i tricu za 33-33. Ušlo se tada u razdoblje velike i pomalo bezglave trke na obje strane, koju je prekinula trica Krešimira Radovčića za još jedno odvajanje Cibone na šest poena razlike (41-35). Ipak, Vitamini se do kraja treće dionice još jednom vraćaju u egal, ponajprije zahvaljujući odličnim minutama Josipa Batinića. Trideset minuta igre je prošlo a na semaforu svijetli 46-44 u korist Cibone.

Tko će bolje otvoriti posljednju četvrtinu? Cibona! Dotad slabo vidljivi Jose Vildoza pogađa nekoliko šuteva, a kad je Mateo Drežnjak u kontri ubacio teško polaganje uz prekršaj Roka Radovića i realizirao dodatno slobodno bacanje za 58-48, činilo se kao da se utakmica prelama na stranu Vukova. Ipak, ovo je finale i Mulaomerovićevi igrači nisu htjeli jeftino prodati svoju kožu. Batinić nastavlja s dobrim minutama, a bude se i Bundović i Radović, pa Vitamini u narednih nekoliko minuta rade 13-1 te prelaze u vodstvo (59-61). Cibosi se u kriznim situacijama okreću Drežnjaku, koji s pet poena u nizu vraća prednost svojoj momčadi (64-61). Posljednje dvije i pol minute donose veliku neizvjesnost. Obje momčadi su već poodavno bile u bonusu, pa se gotovo svaki napad završavao sa šutevima s linije slobodnih bacanja. Bolje su se u takvom odnosu snaga snašli Vitamini, pa se u posljednjih trideset sekundi ulazi s minimalnom prednošću Cibone (65-64). Mulaomerović zove minutu odmora i traži puni napad, odnosno akciju za pobjedu. Lopta dolazi do Bundovića, koji leđima pokušava doći do koša u direktnom dvoboju s Brankovićem. Mladi centar Cibone blokira Bundovićev poluhorog i trči u kontru. Igrači Cedevite ne uspijevaju napraviti prekinuti napad Cibone prekršajem i Nakićevo dodavanje pronalazi upravo nečuvanog Brankovića pod košem Cedevite, koji zakucava za 67-64. Batinić je fauliran šest sekundi prije kraja i pogađa jedno slobodno bacanje, lopta dolazi do Brankovića koji je također fauliran. Okorn zove minutu odmora i daje detaljne upute mladom centru oko izvođenja slobodnih bacanja. Prvo nije pogodio, a kako je na semaforu ostalo nešto više od jedne sekunde, namjerno je promašio i drugo. Miličević je uhvatio skok, ali nije mogao doći do šuta i slavlje Cibone je moglo početi!

Najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi bio je Branković (13), Vildoza je dodao 12, Reuvers 10 (8 skokova). Kod Cedevite Junior prednjačili su Batinić (12, 6 skokova), Miličević (7 skokova) i Kučić s po 11.