Hrvatska
Cibona je slavila 11 puta u 12 međusobnih finala, ali naslov prvaka brani Zadar

Cibona je slavila 11 puta u 12 međusobnih finala, ali naslov prvaka brani Zadar

Autor: Branko Tabak

Kreće finalna serija na tri pobjede

Večeras započinje finalna serija doigravanja za naslov prvaka Hrvatske. Simbolično, sudar hrvatskih košarkaških giganata, Cibone i Zadra, starta na Dan državnosti.

Cibona je proteklih dana osvojila tri od četiri državna naslova u mlađim kategorijama, tek im je Cedevita Junior za jednu loptu oduzela naslov juniorskog prvaka.

Seniori Cibone u okršaje sa Zadrom ulaze puni samopouzdanja i želje za dokazivanjem.

‘Konačno smo dočekali početak finalne serije. Meni osobno je ovo prvo finale i jako sam uzbuđen kao i ostatak ekipe. Očekujemo tešku seriju. Mogli bi odlučiti sitni detalji i koncentracija na parketu. Imali smo vremena pripremiti se za Zadar i nadam se da ćemo prenijeti na teren što smo zamislili. Očekujem popunjenu dvoranu i odličnu atmosferu na tribinama te da ćemo doći do prve pobjede koja će nas približiti naslovu prvaka’, najavio je večerašnji susret Šibenčanin u redovima Cibone Toni Nakić.

Trener Gašper Okorn ove sezone s Cibonom je već osvojio Kup Krešimira Ćosića, ali tu nema namjeru stati.

‘Jedva čekamo da počne finale. Jako poštujemo ekipu Zadra, oni brane titulu i iskusniji su od nas, no i mi imamo svoje prednosti. Obje ekipe imaju isti cilj, a to je osvojiti prvenstvo. Mislim da će svaka utakmica biti drugačija i da će odlučivati različiti detalji. Nekada inspiracija određenoga igrača, nekada nešto treće. Mi moramo vjerovati u sebe i u to što smo do sada ostvarili, igrati kako igramo od kada sam došao. Idemo utakmicu po utakmicu i veselimo se finalu’, poručio je slovenski stručnjak.

Zadrani su se nakon velikog preokreta u samoj završnici majstorice polufinalne serije protiv Splita na Gripama napunili samopouzdanjem.

Velik broj igraća je prošle sezone igrao finala sa Zadrom i naučen je na osvajanja trofeja. Jedan od njih je Aleksandar Bursać:

‘Iza nas je jedna turbulentna sezona. Bilo je dosta ozljeda, promjene trenera i igrača, ali usprkos svega uspjeli smo se plasirati u finale. Znamo što finale nosi i mislim da se ne trebamo puno obazirati na protivnika, trebamo skupiti naše redove i mislim da je jedini način da se titula osvoji taj da uđemo maksimalno fokusirani s najvećom energijom do sada. Mislim da u tom trenutku možemo očekivati ishod pozitivan po nas. Uistinu vjerujem u ove momke i moj tim i siguran sam da ćemo sve to prenijeti i na parket’, izjavio je Bursać, igrač koji uvijek ostavlja srce na parketu.

Trener Srđan Helbich na početku sezone nije mogao ni sanjati da će voditi Zadar prema trofeju. Doveden je kako bi bio pomoćnik prvom treneru Ivanu Perinčiću. No, kako su zdravstveni problemi Perinčićevih nasljednika Vladimira Anzulovića odvojili od parketa, a potom i doveli do sporazumnog razlaza sa Zadranima, tako je Helbich iskočio u prvi plan.

‘Nismo imali puno vremena za pripremu utakmice, za razliku od Cibone koja je polufinalni ogled završila u dvije utakmice. Domaćini su, u dobrom su ritmu, dobroj formi, a tijekom cijele sezone imali su najmanje oscilacija u ritmu i formi tako da nam neće biti lagano. Ako uspijemo iskontrolirati njihovu tranziciju i napadački skok imat ćemo šanse i mislim da ćemo moći parirati. Sve ovisi o situaciji u kojoj ćemo mi biti nakon ovog iscrpnog polufinala. Ako se uspijemo rekuperirati, ako budemo igrali dobro u obrani kao u zadnje dvije utakmice protiv Splita mislim da ćemo imati šanse’, iznio je svoja razmišljanja uoči početka finalne serije zadarski Osječanin.

Spomenimo i kako će ovo biti i okršaj braće Drežnjak. Mateo će se bacati na glavu za Cibonu, a Dario za Zadar. Tko će slaviti znat će se najkasnije 10. lipnja,

Serija se igra na tri pobjede, a u prve dvije utakmice domaćin je Cibona. Večerašnji susret započinje u 20 sati uz izravan prijenos na Arena Sportu. U dosadašnjih 12 međusobnih finala Cibona je 11 puta izlazila kao pobjednik. Posljednji puta Cibona i Zadar su igrali finale 2013. godine. Zagrepčani su slavili s uvjerljivih 3-0.

Cibona je prvak bila 19 puta, Cedevita pet, Zadar tri, a Split i Zagreb po jednom. 

Raspored finala:

1. utakmica ponedjeljak 30.05. Cibona – Zadar 20:00 h Arena Sport
2. utakmica srijeda 01.06. Cibona – Zadar 18:00 h HRT & Arena Sport
3. utakmica nedjelja 05.06. Zadar – Cibona 20:00 h Arena Sport
4. eventualna utakmica utorak 07.06. Zadar – Cibona 20:00 h Arena Sport
5. eventualna utakmica petak 10.06. Cibona – Zadar 20:00 h Arena Sport