Hrvatska
Cibona na hercegovački pogon odradila uvertiru za Ljubljanu

Cibona na hercegovački pogon odradila uvertiru za Ljubljanu

Autor: Paulo Sarić

Zagrebu nije pomogao niti raspoloženi Martin Junaković koji je u svojoj prvoj utakmici nakon više od mjesec dana ubacio 24 koša.

Premda se u nekim najavama susret Cibone i Zagreba nazivao gradskim derbijem, on je bio daleko od toga. Zagrebaši su se hrabro držali pune tri četvrtine, pa domaći trener Ante Nazor neće biti zadovoljan viđenim, no u posljednjih se nekoliko minuta njegova momčad trgnula i bez ikakvih problema došla do šeste pobjede u domaćem prvenstvu rezultatom 100-83.

Cibosi su u utakmicu ušli bez svog najboljeg igrača Luke Žorića te su dvoboj krenuli s postavom u kojoj su Cleveland Melvin i Ivan Novačić igrali na visokim pozicijama. Na samom je početku sve išlo po planu domaćina koji su poveli 8-0, da bi se već u šestoj minuti odvojili na prvu dvoznamenkastu prednost (18-7). Iako je prijetilo da Mravi već u prvoj četvrtini potpišu kapitulaciju, razigrali su se mladi Matej Buovac i Domagoj Proleta koji su svojim koševima stabilizirali susret, pa se u drugu dionicu ušlo s 28-19.

FOTO: KK Cibona Facebook

Iako je kvaliteta bila debelo na strani Cibone, igrači najtrofejnijeg hrvatskog kluba prilično su opušteno ušli u utakmicu te se, u izostanku Žorića i sa smanjenom minutažom Marka Tomasa,  nisu uspjeli nametnuti na parketu kao što se od njih očekivalo. U igri bez centara Mravi su se bolje snalazili te su se većinu druge četvrtine držali na jednoznamenkastom zaostatku. Na odmor se otišlo s plus sedam za Cibose (47-40) što je bio izvrstan rezultat za mladiće iz Novog Zagreba koji su pružili i više nego dobar otpor favoriziranom protivniku u prvih 20 minuta.

U nastavku, ipak, druga priča. Odmah po povratku iz svlačionica Cibosi su napravili seriju 10-2 i vratili se na dvocifrenu razliku. Prednost bi bila i mnogo veća da se nije probudio B reprezentativac hrvatske s ovoljetne kineske turneje Martin Junaković koji je bio jedini strijelac Zagreba u prvih šest minuta trećeg perioda pritom ubacivši deset koševa. Cibona je podigla intenzitet obrane, a u takvoj se igri gosti nisu snalazili pa Vukovi, Junakoviću unatoč, povećavali prednost iz minute u minutu sve dok tricom Domagoja Bošnjaka nisu došli na najvećih plus 18 (68-50).

FOTO: KK Cibona Facebook

Ipak, zahvaljujući velikoj borbenosti i izvrsnom napadačkom skoku momčad Nikole Garme je ostala u susretu sve do sredine posljednje dionice. Još je u 35. minuti bilo, uvjetno rečeno samo plus devet za Cibonu (85-76), no  onda je krenula serija domaćina 13-2 kojom su otišli na 20 razlike i prelomili susret.

Najefikasniji u redovima Vukova bio je Josip Bilinovac s 19 koševa, dok je napadački raspoložen bio i dvojac Domagoj Bošnjak-Andrija Ćorić koji su zajedno ubacili 25 poena, čemu je prvi dodao i pet asistencija. Junaković je u svom povratku na prvoligaške terene zabio 24 koša i podijelio četiri asistencije te je još jednom potvrdio da je ove sezone jedan od najboljih igrača domaćeg prvenstva.

Cibona se nakon deset odigranih susreta nalazi na petom mjestu HT Premijer lige sa šest pobjeda i četiri poraza, dok je Zagreb ostao na tri trijumfa.