Hrvatska
Cibona na krilima Žorića do slavlja u Splitu

Cibona na krilima Žorića do slavlja u Splitu

Autor: Teo Cilar

Cibona je u ne pretjerano lijepoj utakmici slavila u Splitu i izborila plasman na Final Eight Kupa Krešimir Ćosić.

Bio je ovo definitivno najjači par osmine finala Kupa Krešimir Ćosić u kojem je Cibona, iako je dan ranije igrala protiv Cedevite u ABA ligi došla do pobjede u Splitu rezultatom 67:76.

Split-Cibona 67:76 (18:25, 26:20, 12:14, 11:17)

Kompletna statistika utakmice

Cibona je na samom startu povela 4:0 koševima Ivana Novačića i Domagoja Bošnjaka, a na prve poene Splita čekali smo duže od dvije minute. Postigao ih je Pavle Marčinković zakucavanjem. Nešto kasnije Cibona je poslije trice Bošnjaka došla do vodstva 4:10 da bi Mate Kalajžić postigao pet poena u nizu i doveo Split na minus jedan. Branislav Ratkovica, Luka Žorić i Marin Rozić tada vode Cibonu do vodstva 9:18, a nešto kasnije nakon trice Novačića i na 13:23 što je bila najviša prednost na susretu. Prvi je period dobila Cibona rezultatom 18:25.

Split je najbolju dionicu svoje igre prikazao u drugoj četvrtini. Nakon tri minute igre u toj dionici, Mateo Kedžo približava domaće na minus tri. Žorić i Ratkovica tada vraćaju Cibonu na veću prednost, točnije na 28:37. Do kraja poluvremena ostale su četiri i pola minute, a Cibona je uspješno održavala stečenu prednost. Imali su Cibosi vodstvo 35:42 na nešto više od dvije minute do poluvremena, ali krenuo je tada Split. Kalajžić postiže dvicu, Filip Najev pogađa dva slobodna bacanja, a seriju Splita 7:0 završava Michaelyn Scott tricom. Kako se kasnije ispostavilo bili su to jedini poeni indisponiranog Amerikanca danas. Konačan rezultat prvog poluvremena 44:45 postavlja Ante Gospić s jednim pogođenim slobodnim bacanjem. 

Split je na početku trećeg perioda nakon četiri poena Najeva u nizu došao do vodstva 48:45. Ratkovica i Bošnjak vraćaju Ciboni plus jedan, a Kedžo dvicom vraća prednost Splitu 50:49. Bilo je to posljednje vodstvo Splita na utakmici. Cibona je tada napravila seriju 10:0. Krenuo je Žorić s pet poena u nizu, Ratkovica je postigao dvicu, a seriju je tricom zaključio Marko Tomas kojemu su to bili jedini poeni na susretu. Do kraja perioda Split odgovara serijom 6:0 i smanjuje na 56:59.

Split je u posljednjoj četvrtini pokušavao na sve načine stići Cibonu, bili su početkom perioda na minus jedan, a sredinom četvrtine na minus dva. Cibona tada bježi na sedam poena prednosti na 3:20 do kraja. Split se nakon toga nije uspio vratiti, bilo je tu previše grešaka da se uđe u egal završnicu pa je pobjeda na kraju zasluženo otišla Ciboni. 

Žorić je bio nezadrživ za centre Splita, možda je bio malo i prezaštićen kod sudaca pošto je pucao 18 slobodnih bacanja od kojih je pogodio 16 za ukupnih 28 poena, 12 skokova, 3 asistencije, 2 osvojene lopte i 2 blokade. Ratkovica je ubacio 16 uz 5 asistencija, a Novačić se zaustavio na 13 poena i 5 skokova. Zanimljivo, Cibona je s klupe dobila samo četiri poena u cijeloj utakmici od čega su Tomasova bila tri. 

Split su predvodili igrači s klupe, Kedžo je ubacio 19 uz 11 skokova i 2 asistencije dok je 12 uz 5 skokova i 2 asistencije ubacio Filipović. Uz Scotta su potpuno zakazali i Marčinković s 2 poena te Širko s 6. Bez njihovog učinka u napadu protiv Cibone se nije moglo.