Hrvatska
Cibona na mišiće i iskustvo izvukla živu glavu protiv mlade šibenske momčadi

Cibona na mišiće i iskustvo izvukla živu glavu protiv mlade šibenske momčadi

Autor: Saša Ćirić

Ovakve utakmice daju nadu u budućnost domaće košarke!

Drugo kolo HT Premijer lige su zatvorili Cibona i Šibenik utakmicom u pomalo neortodoksnom terminu i danu. Razlog tome je ponajprije gust Cibonin raspored, koja je prije svega dva dana odigrala tešku utakmicu kod FMP-a, u kojoj su nakon produžetka morali potpisati kapitulaciju. Ostavilo je to energetskog traga na igrače Ivana Velića, pa je tako Marko Ljubičić bio na poštedi, a Marin Rozić je već neko vrijeme na listi ozljeđenih. 

S druge strane, mlada i poletna momčad Šibenika je imala čak devet dana za pripremu ovog dvoboja. U prvom kolu su visoko porazili dobru Goricu, pa su bez ikakvog imperativa došli u dvoranu koja nosi ime po najvećem košarkašu koji je oblačio dresove večerašnjih suparnika. 

Već nakon dvije minute je i najvećim nevjernim Tomama bilo jasno da će dječji vrtić Mira Jurića zadati dosta problema hrvatskom predstavniku u ABA ligi. Sjajni Martin Junaković je visokim tempom s lakoćom dirigirao napadom svoje momčadi, a kad je Pavao Paić zabio koš za nestvarnih 0-11, činilo se da će Cibona teško nešto više napraviti ukoliko ne podigne razinu svoje igre. Seriju gostiju tricom prekida večeras šuterski raspoloženi Dominic Gilbert, a slijedio ga je Johndre Jefferson sa svojim prvim poenima. Šibenčani nisu impresionirani zagrebačkim internacionalncima, pa u istom tempu uskoro vraćaju razliku na pristojnih +9 (7-16). Cibosi ulaze u šuterski ritam, pa tricama Igora Marića, Gilberta i Josipa Bilinovca serijom 11-2 dolaze do prvog izjednačenja (18-18). Završnica prvog perioda pripada recentnom gostujućem pojačanju, Matiji Poščiću, koji sa šest vezanih poena vraća momčad u crnim dresovima u vodstvo. U finalnim sekundama četvrtine Brandis Raley-Ross koristi neiskustvo Ivana Gulina, te nakon prekršaja kadetskog reprezentativca pogađa oba bacanja za 24-28.

U drugoj četvrtini Jurić vraća Junakovića u igru, nakon što ga je odmarao jedva minutu, što povremeni hrvatski reprezentativac koristi za novu maestralnu dionicu, poput one iz treće četvrtine utakmice protiv Gorice. Sudjeluje u svakoj akciji gostiju kod serije 12-4, kojom su polovicom drugog perioda gosti otišli na dotad najviših +12 (28-40). Razlika je do poluvremena varirala od +10 do +13 za goste, koji upravo s tom najvećom razlikom odlaze na poluvrijeme (38-51) nakon što je Toni Nakić u posljednjem napadu svoje momčadi pogodio tricu.

Na poluvremenu je potreba dvojice trenera bila dijametralno suprotna; dok je Velić morao pronaći način kako da probudi iskru u svojim igračima, Jurić je trebao smiriti momke koji su u ovakvim situacijama bili nedovoljan broj puta.

Početak treće četvrtine je pokazao da je Livnjak Velić bio uspješniji u svom naumu. Cibosi počinju s agresivnijom igrom u obrani, koju im tolerira sudačka trojka u sastavu Josip Jurčević, Ivan Šverko i Gordan Terlević. S druge strane, Šibenčani teško povezuju konce na obje strane terena, pa je Jurić prisiljen pozvati ranu minutu odmora. No, nije pomoglo. Domaći rade seriju 19-2, pa u jednom trenutku dolaze do +4 (57-53). U tim trenucima Bilinovac gotovo bez greške razigrava svoje suigrače, dok s druge strane Junaković jedva da može doći do lopte. Prvi ubačaj iz igre gostiju u trećoj četvrtini djelo je Nakića, koji na isteku šeste minute s ulazi pod koš s lijeve strane po čeonoj liniji te na asistenciju Paića polaže za stabilizaciju rezultata (59-57). Karlo Uljarević uzvraća tricom, a Junaković na drugoj strani konačno dolazi do pola metra slobodnog prostora, te se fintom šuta oslobađa Gilberta na trici. Australac blokira šut šibenskog razigravača, ali određeni kontakt pri šutu je postojao. Sudac Jurčević u dilemi sviranja prekršaja i puštanja igre bira treću soluciju, prema brzini reakcije bismo rekli i emotivno uvjetovanu - tehničku grešku Junakoviću za teatralnost. Ta nogometna odluka daje priliku Bilinovcu i nešto kasnije Damiru Markoti šansu da preko linije slobodnih bacanja postignu poene za najviših +7 (64-57). Slijede nove dobre minute Paića, koji je ofanzivnim učinkom u trećem periodu održao rezultatski priključak svoje momčadi. U posljednji dio utakmice se ušlo s +3 za domaće (68-65).

Greška Poščića u otvaranju završnog perioda otvorila je Raleyu-Rossu put za nove lake poene. Ipak, Junaković opet vraća mojo iz prvog poluvremena, pa energičnim ulazom ubacuje loptu u koš uz iznuđeni prekršaj Filipa Kraljevića. Dojučerašnji centar Zadra već u idućem napadu radi prekršaj u napadu, pa ga Velić smjesta zamjenjuje Jeffersonom. Kraljević ne prima dobro tu izmjenu, pa ulazi u verbalni sukob sa svojim trenerom na klupi. Sva ta događanja su imala svoj utjecaj na stanje na terenu, gdje Šibenčani Nakićevom tricom s istekom napada prelaze u vodstvo (70-71). Slijedi razdoblje jurnjave u kojoj niti jedna momčad ne uspijeva kapitalizirati visoki tempo igre, da bi nakon skoro dvije minute suše Bilinovac polaganjem u kontri vratio prednost domaćoj momčadi. Dva napada kasnije se dogodio možda i ključni trenutak susreta. Šibenčani su teškom mukom izgradili poziciju za šut kapetana Domagoja Bašića, koji s lijevog krila promašuje šut za tricu. U srcu reketa za skok se bore Paić i Raley-Ross, koji uslijed sudara padaju na tlo. Spretniji Amerikanac uzima loptu u ruke, a Paić se iste pokušava dokopati energičnim, ali čistim potezom. Jurčević još jednom ima reakciju kakve se ne bi posramio ni Usain Bolt u svojim najboljim sprinterskim danima, pa u frakciji sekunde donosi odluku o nesportskom prekršaju Paića. Na stranu činjenica da se radi o evidentnoj grešci, rastužuje nas dojam da u ovakvim situacijama suci ne udahnu dovoljno duboko kao što bi napravili u situaciji da su David i Golijat u zamijenjenim ulogama. Cibona je u ovim trenucima daleko od Golijata, ali očito je ostao veći dio stare slave i autoriteta. Naravno, bivši branič crnogorskog Mornara koristi oba slobodna bacanja, a u nastavku akcije asistira Jeffersonu za lako zakucavanje, pa u tren oka Cibosi odlaze na +5 (76-71). Junaković srčanom simultankom ne odustaje od ove utakmice, pa u narednim minutama ne dopušta Ciboni da se odvoji na više od dva posjeda prednosti. Ipak, probuđeni Raley-Ross pogađa tricu za +7 (84-77) četiri minute prije kraja, pa se činilo da su domaći slomili otpor mladih Šibenčana. No, manje od minutu kasnije Bašić i Nakić sjajnim ulazima vraćaju razliku na svega tri poena (84-81). U suludom tempu za završnicu utakmice Junaković novim ulazom uz prekršaj Bilinovca vraća nadu gostima u pobjedu (86-84). Sve što su trebali napraviti u posljednjih 90 sekundi je ostati koncentrirani u obrani. Na veliku žalost trenera Jurića, dvaput naivno reagiraju u udvajanjima, što koriste Novačić i Markota za rješavanje pitanja pobjednika. Konačnih 92-87 u posljednjem napadu postavlja Nakić, pa se dvoranom Dražena Petrovića mogao osjetiti zvuk padanja kamena sa srca domaćih igrača i navijača.

U domaćim redovima je jako dobru napadačku rolu imao Gilbert (18 poena), a u drugom dijelu pridodao mu se Raley-Ross (16). Bilinovac je imao odličnu all-round partiju (13 poena, 11 asistencija, 6 skokova, 3 ukradene lopte), a isti broj poena je dodao i Novačić.

Šibenčane je opet vukao nevjerojatni Junaković (30 poena, 8 asistencija, 4 ukradene lopte), a po 15 poena su dodali Nakić i Paić. Dvoznamenkast u poenima je bio i Bašić (10), a u skokovima Vuko (10, uz 6 poena).

Šibenik u idućem kolu dočekuje Osijek (subota, 19:00), dok Cibona za osam dana ide u Trnsko kod Bosca.