Hrvatska
Cibona prekinula zadarski niz i slavila na Višnjiku, više nema neporaženih

Cibona prekinula zadarski niz i slavila na Višnjiku, više nema neporaženih

Autor: KK Zadar Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

Cibona skratila rotaciju kada je vidjela da može do pobjede

Košarkaši Cibone priredili su veliko iznenađenje nanijevši prvi poraz Zadru u FAVBET Premijer ligi ove sezone i to u Dvorani Krešimir Ćosić, rezultatom 79:83 (18:22, 18:21, 17:25, 26:15). Iako su Zagrepčani stigli bez igrača koje ne mogu registrirati u domaćem prvenstvu, od prve minute su se postavili kao momčad koja je došla odnijeti bodove. Imali su pritom i skoro nestvaran šut za tri poena, koji ih je služio do samog kraja, dok se igra Zadra svodila na individualne akcije Drežnjaka, kasnije Klarice i Vujačića. Potpuno zaslužena pobjeda gostiju kojom su poslali veliko upozorenje Zadru pred nastavak sezone.

Cibona je krenula sa svojom poznatom petorkom u domaćem prvenstvu (Radovčić, Perasović, Majcunić, Aranitović, Vuković); a Jusup je priliku od početka dao Klarici i Mazalinu, dok su na parketu ostali Božić i Žganec. Zadar je u napadu tražio kontakte i prekršaje gostiju kojima bi im dodatno otežao situaciju, a Cibona se oslonila na vanjski šut koji ih je služio izvrsno: četiri od pet upućenih trica, dva od tri za 2 poena i vodstvo 8:16. Probleme u obrani Jusup je pokušao riješiti uvođenjem Mekića, Vujačića i Žganeca, a u napadu je usamljen ostao Drežnjak, koji je u prvoj četvrtini ubacio 12 od 18 Zadrovih  poena. Uz trice Klarice i Vujačića (Cibona ih je ubacila 5) to je bilo dovoljno tek za 18:22.

Cibona je i u drugu četvrtinu ušla svojim jedinim oružjem, tricama Federbera, Perasovića i Majcunića. Dugo je Jusup tražio igrače koji će se priključiti Drežnjakovom učinku u napadu, uveo je i Božića, ali dobio Klaricu i Vujačića, koji su uspješno završili nekoliko akcija. Cibona nije posustajala, šut za 3 i dalje ju je služio, sve češće i ulasci pod koš. Majcunić, Perasović i Radovčić bili su najzaslužniji za lijepo vodstvo na poluvremenu 36:43.

Nije bilo pomaka u igri Zadra nakon povratka na parket. Nakon slobodnog bacanja Klarice tri minute se čekalo na sljedeći pogodak, sasvim dovoljno da Perasović  Aranitović Ciboni donesu rekordnu prednost 37:49, na kraju treće četvrtine i 53:68. Bilo je tu i teških šuteva koji su ušli, nezadovoljstva domaće publike sudačkim odlukama, ali činjenica je da Zadar nikako nije uspijevao smanjiti prednost gostiju.

Zadranima je kao posljednja šansa ostao presing po cijelom terenu. Uspjeli su na početku poljuljati Cibonu, smanjiti na 60:68. Na 63:70 Lakić promašuje sva tri slobodna bacanja i umjesto na minus 4 Zadar pada na minus 9. Cibona ostaje bez Vukovića, koji radi peti prekršaj. Da je Zadar promašio barem nešto manje od sedam slobodnih bacanja u posljednjoj četvrtini preokrenuo bi rezultat. Ovako je stigao do -4 (69:73), Cibona koristi poklone a Aranitović ubacuje tricu odluke za 71:79 minutu prije kraja. Uzvratio je Božić s dvije trice, povukao Zadar do 77:80 ali prekasno je to bilo. Cibona je iskoristila dobru šutersku večer, iznimno lošu večer Božića, Ramljaka i drugih nositelja zadarske igre i zasluženo pobijedila.

Najbolji igrač Zadra bio je Dario Drežnjak s 25 poena i valorizacijom 28, Krševan je postigao 21,  Vujačić 14 a Božić uz dvije trice u završnici ukupno 10. Po ukupnom dojmu igrač utakmice bio je Krešimir Radovčić, bio je nerješiv problem za zadarsku obranu i na kraju ubacio 21 poen. Perasović je ubacio 19 a treći najefikasniji Zagrepčanin bio je Majcunić sa 16.

Danijel Jusup, trener Zadra: Točne se osjetila utakmice protiv Borca i danas, to je bio težak poraz koji nas je očito psihološki dosta uzdrmao, nismo mogli naći ritam od samog početka. Pokušao sam s igračima s klupe, nije ni to pomoglo. Cibona je odigrala dobro, čestitam im a pobjedi, mi ćemo se morati dobro zamisliti. Umor dolazi do izražaja, mali broj igrača je nosio do sada, treba malo vremena da se vrati i da uhvatimo prostor za drugačije treninge. Ne možemo to priuštiti ovaj tjedan, sigurno ćemo malo pričekati da vratimo formu. Umrtvili su nas sa zonom trebalo smo ih s agresivnošću natjerati na greške što smo u dijelovima utakmice uspjeli, ali to je bilo malo. 

Marko Ramljak: Nismo bili spremni psihički i fizički, nismo imali tu agresivnost, ispraznili smo se i što je tu je, oni su odigrali dobru utakmicu, mi idemo dalje. 

Bariša Krasić, trener Cibone: Iako smo imali kratko vrijeme za pripremu, utakmica je bila kvalitetna. Znali smo koje su slabosti Zadra, ciljano smo ih napali. Čestitke momcima na ispunjavanju zacrtanog. Plan je bila malo veća rotacija jer igramo sa Škrljevom u Kupu za dva dana, kad smo vidjeli da možemo dobiti malo smo skratili. Moram pohvaliti juniore koji su nam dali jako puno, bez njih ne bismo uspjeli izvući utakmicu.

Aleksandar Aranitović: Jedna lijepa pobjeda za nas, najbitnije je da smo svi zdravi završili, kad pogledamo minutažu i umor. Duga je sezona, treba ovo istrpiti, pokazali smo danas karakter. Proveli smo plan koji smo imali u svlačionici u djelo i zasluženo pobijedili.

Standings provided by Sofascore