Regija
VIDEO/FOTO: Cibona preokrenula minus 11 i šokirala Budućnost

VIDEO/FOTO: Cibona preokrenula minus 11 i šokirala Budućnost

Autor: Teo Cilar

Na krilima odličnih Markote i Ljubičića Cibona srušila Budućnost!

Cibona je upisala potpuno zasluženu i važnu pobjedu protiv euroligaša Budućnosti s 83:77 (15:18, 17:16, 26:23, 25:20). Briljirali su Damir Markota i Marko Ljubičić koji su Ciboni donijeli, slobodno možemo reći, neočekivanu pobjedu. 

Kada je Budućnost na šest minuta do kraja treće četvrtine povela protiv Cibone 50:39, činilo se kako će rutinski privesti utakmicu kraju i upisati očekivanu pobjedu. Odlična Cibona večeras nije se s tim složila i do kraja četvrtine radi seriju 19:7 za vodstvo 58:57 uoči posljednjih deset minuta. Damir Markota, Marin Rozić i Filip Bundović bili su najzaslužniji za povratak s dvocifrenog minusa. Treba tu spomenuti i bitnu ulogu Ljubičića koji ih je hranio loptama i namještao lagane koševe. 


U posljednjoj četvrtini ključne su poteze vukli Ljubičić i Markota. Prvo je Ljubičić na početku posljednje četvrtine ubacio prvih 9 poena Cibone dok je kod Budućnosti dva bacanja zabio Earl Clark, a Bojan Popović pogodio dvicu što je značilo 67:61 vodstvo Cibone. Clark je pogodio jedno od dva bacanja, a Bundović i Josip Bilinovac pogađaju za plus devet Cibosa. Nije pomogla niti minuta odmora trenera Aleksandra Džikića jer opet su na scenu stupili Ljubičić i odlični Markota danas. Kada je Markota na 3:23 do kraja pogodio svoju novu tricu i donio Ciboni plus 13 što je bila i najviša prednost na susretu, bilo je jasno da će pobjeda ostati u Zagrebu. Budućnost, kojoj je očito nedostajalo svježine, zbog gostovanja u dalekoj Gran Canariji prije par dana nije mogla pogoditi ništa izvana u drugom poluvremenu što je svakako pomoglo Ciboni. 

Budućnost nije imala ama baš nikakvih šansi u posljednje tri minute, Cibona je uspješno i mirno privela utakmicu kraju, a gosti su tek u posljednjoj minuti uspjeli smanjiti prednost, no to im neće biti prevelika utjeha.

Što se prvog poluvremena tiče, već je tu Cibona nagovjestila da bi mogli zapapriti gostima. Na poluvremenu su bili u zaostatku 30:32, ali kako su u treći period ušli loše i dopustili Budućnosti da pobjegne na plus 11, tu se činilo kako se igra gostiju stabilizirala. Ipak, nije, Cibona je zaigrala još bolje te je uslijedila gore opisana završnica.

Markota je u pobjedu Cibone ugradio 23 poena (5/5 dvica, 4/7 trica) uz 5 skokova, titulu najkorisnijeg igrača utakmice ponio je Ljubičić s 22 poena, 7 asistencija, 3 osvojene lopte i dva skoka. Oni su bili jedina dva dvocifrena igrača kod Cibone. Nemanja Gordić kod Budućnosti 18 poena i 7 skokova dok su Edwin Jackson i Clarke ubacili po 13. Budućnost razloge poraza može tražiti u vrlo lošem šutu za tri poena (pogodili svega 8 od 28 ispucanih) a kada tome pridodamo i 9 promašenih slobodnih bacanja, bolje ni nisu mogli proći. 

Velika je ovo pobjeda za Cibonu i velika doza samopouzdanja uoči još jedne domaće utakmice u ABA ligi kada u Zagreb stiže vodeća Crvena Zvezda.