Hrvatska
Cibona se rano odvojila, Dubrovnik zakuhao završnicu

Cibona se rano odvojila, Dubrovnik zakuhao završnicu

Autor: KK Cibona KK CIbona Photo: Ivana Dergez/KK Cibona

FAVBET Premijer liga

KK Cibona - KK Dubrovnik 71:61 (21-8, 15-18, 23-22, 12-13)

U sklopu 26. kola FAVBET Premijer lige Cibona je svladala Dubrovnik rezultatom 71:61. Bila je to utakmica u kojoj je Cibona rano stekla osjetniju prednost koju Dubrovnik kroz utakmicu nije uspio ozbiljnije ugroziti.

Trener Cibone Bariša Krasić utakmicu otvara petorkom: Krešimir Radovčić, Aleksandar Aranitović, Ivan Perasović, Ivan Majcunić i Filip Bundović. S druge strane trener Dubrovnika Ivan Perinčić odlučio se za petorku: Petar Dubelj, Gvido Guštin, Filip Vujičić, Markese Levi Javon i Tomislav Cvitković.

Utakmicu otvara Majcunić s tricom u prvoj minuti i time Cibona započinje vodstvo utakmicom. Dubelj je na kratko stao na kraj Ciboninom vodstvu te je u trećoj minuti izjednačio rezultat na 5:5. No, izjednačenje je brzo prekinuo Perasović skokovima i zabijenim zicerima te se četvrtina zaključava dominacijom Radovčića i zabijenim zicerom Pavkovića koji rezultat diže na 21:8.

U drugoj četvrtini Cibona pokazuje svoju brzinu i preciznost naspram Dubrovnika koji je bez ijednog zabijenog koša bio prvih tri minute. Taj niz prekida Gizdavčić s dviju zabijenih trica i smanjuje razliku na -14. Dubrovnik u zadnjem napadu četvrtine smanjuje razliku na -10 zabijenim zicerom Vodopije te ekipe odlaze na poluvrijeme rezultatom 36:26.

Treća četvrtina nastavljena je sličnim tempom kao i prvo poluvrijeme. Cibona je nastavila svojom dobrom igrom, dok je Dubrovnik pokušavao pratiti. Nakon pola vremena igre Vukovi odlaze na prednost od +15 asistencijom Sanija Radovčiću za lagano polaganje. Od tog trenutka ekipa Dubrovnika diže ritam, radi seriju od 3:11 i dolaze na sedam poena zaostatka. No, Vukovi se ponovo vraćaju u igru dvjema tricama i zakucavanjem te četvrtina završava rezultatom 59:48.

Vujičić u prvih nekoliko minuta četvrte četvrtine zabija dva zicera te smanjuje razliku na -7, iako Majcunić zabija zicer, Levi i Vujičić smanjuju rezultat na -5 te time utakmica odlazi u napetu završnicu. Cibona ponovo vraća rezultat na +10 tricom Perasovića, što uzrokuje minutu odmora za Dubrovnik kako bi pokušali smanjiti razliku. Unatoč volji i borbi Dubrovnika, nanizalo se previše promašaja s njihove strane tijekom cijele utakmice, stoga je Cibona utakmicu povela uvjerljivim rezultatom 71:61.

Trener Cibone Bariša Krasić: “Najbitnije je da smo pobijedili i uzeli dva boda te da idemo prema tome da zadržimo treću poziciju na tablici uoči doigravanja. Što se tiče same utakmice, otvaranje je bilo dobro, dobra je bila energija, posebno u obrani prve četvrtine. Međutim, kasnije kako je utakmica odmicala i kako smo fizički padali, nismo uspjeli zadržati tako visok nivo i intenzitet igre. Posebno su nas napatili u napadu, jer nismo imali dovoljno brzine i bilo je dosta mučenja. Ali, pobjeda je najbitnije, stoga čestitke momčadi.”

Igrač Cibone Josip Pavković: “Teška utakmica za nas zato što smo imali u petak utakmicu sa Splitom, di smo se jako potrošili, pogotovo naših pet seniora, nas pet juniora je tu da im pomognemo. Ovo je bila fizički teška utakmica i čestitke Dubrovniku na stvarno dobrom otporu. Ulazili su nam ti neki šutevi na kraju, Perasović je pogodio nekoliko trica i tako smo se odvojili i počeli mirnije disati.”

Trener Dubrovnika Ivan Perinčić: “Čestitao bih Ciboni na zasluženoj pobjedi. Stvarno mislim da su bili pametniji, jer su odigrali ključne napade puno smirenije i inteligentnije, nego što smo to mi napravili. Utakmicu smo od početka krivo igrali, ključna stvar koju smo naglašavali je manjak rotacije kod Cibone. S obzirom na to da Cibona ima pet igrača, da ih natjeramo na veliku trku i da probamo iskoristiti njihov umor od utakmice sa Splitom. Međutim Cibona ima pet inteligentnih igrača koji su nas uveli u svoj ritam, iskontrolirali su i priveli mirno utakmicu kraju. Otvorila se neka šansa na kraju, možda da smo pogodili zadnje šuteve za tri poena bi došli još bliže, međutim sreću treba isprovocirati da imaš pravi pristup od početka, a mi ga nismo imali. Još jedan put čestitke Ciboni.”

Igrač Dubrovnika Tomislav Cvitković: “Nakon Cedevite mi smo stvarno došli ovdje sa željom da skinemo skalp Ciboni, ali mi u prvom poluvremenu nismo imali energiju koju smo trebali imati. Tu su oni odvojili nekih 15 razlike. U drugom poluvremenu smo krenuli igrati našu igru, radili smo presing preko cijelog terena, ali do kraja je bilo premalo vremena i Cibona je ipak bila preiskusna danas da bi mi ovdje uzeli dva boda.”

Cibona: Krešimir Radovčić (18), Ivan Perasović (17), Ivan Majcunić (13), Josip Pavković (6), Aleksandar Aranitović, Borna Katanović (1), Filip Bundović (16), Filip Ferderber, Josip Krizmanić, Zvonimir Kujundžić.

Dubrovnik: Jakov Vujičić, Lovre Klarić, Petar Dubelj (3), Gvido Guštin, Filip Kalajžić (2), Ivan Vodopija (3), Filip Vujičić (16), Javon Markese Levi (5), Roko Gizdavčić (14), Tomislav Cvitković (18).

Standings provided by Sofascore