Hrvatska
Regija
Cibona umalo do velikog iznenađenja

Cibona umalo do velikog iznenađenja

Autor: Paulo Sarić

Ozljeda Bošnjaka pokvarila je dobro izdanje Nazorove momčadi.

Cibona nije izdržala u Beogradu. Momčad Ante Nazora je unatoč vrlo dobrih 30 minuta poražena na gostovanju u dvorani Aleksandra Nikolića od Partizana rezultatom 80-69. Bio je to većim dijelom neizvjestan susret koji je prelomljen sredinom posljednje četvrtine kada je srbijanski sastav otišao na dvoznamenkastu razliku i mirno priveo utakmicu kraju.

Beograđani su bolje otvorili dvoboj te su poveli 7-0, a Cibona je na svoje prve koševe morala čekati pune četiri i pol minute nakon čega je Branislav Ratkovica ubacio tricu. Upravo je iskusni razigravač dobrom rolom spriječio odvajanje Partizana, a onda je na scenu stupio Marko Tomas. Hrvatski je reprezentativac s jesenskog EuroBasketa u idućim minutama podsjetio na stare dane u kojima je bio jedan od najopasnijih napadača lige i učas vratio stvari na početak (17-17). Nastavio je Tomas s dobrom igrom i u drugoj dionici te je u jednom periodu ubacio 15 od posljednjih 17 koševa svoje momčadi i praktički sam držao Cibonu u utakmici.

S druge je strane raspoložen bio nekadašnji srbijanski reprezentativac Novica Veličković koji je dugo vremena bio stopostotan iz igre pa smo u prvome dijelu mogli uživati u nadmetanju starih majstora. Momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, no niti jedna ekipa nije uspijevala napraviti razliku i okrenuti vodu na svoj mlin pa se na odmor otišlo s 40-43 za zagrebačku momčad.

FOTO: Partizan NIS

Tricom Ratkovice otišli su Nazorovi momci u prvoj minuti nastavka i na plus šest, a još su se nekoliko minuta zahvaljujući preciznom šutu za tri poena držali u vodstvu, no bilo je primjetno da se previše oslanjaju na dalekometni šut i da će imati velikih problema kada on stane. Da stvar bude gora sredinom treće dionice ozlijedio se i reprezentativac Domagoj Bošnjak pa su Cibosi oslabljeni krenuli u nastavak susreta. Partizanu nije dugo trebalo da iskoristi gostujuće probleme i da se vrati u vodstvo. Marinković je dvama slobodnim bacanjima vratio Crno-bijele u plus (53-52), no Cibona je odolijevala sve do posljednjih deset minuta.

Tada se razigrao Kwame Vaughn i inicirao seriju 5-0 koja je primorala trenera Nazora na minutu odmora. Ratkovica je bacanjima nakratko zaustavio krvarenje, no Cibona je izgubila konce napadačke igre pa je Williams-Goss ubrzo odveo svoju momčad na dvoznamenkastu prednost (72-61). Nisu se Zagrepčani predali, daleko od toga, no individualnim su rješenjima uspjeli tek stabilizirati rezultat i spriječiti veći zaostatak. Posljednju su priliku da se vrate u utakmicu imali dvije i pol minute prije kraja, no prvo je Bilinovac promašio tricu, a potom je Tomas bio polovičan s linije slobodnih bacanja pa je domaćin mirno priveo susret kraju.

Partizana je do nove pobjede vodio vrlo dobri Novica Veličković s 23 koša i 12 skokova, a pratio ga je Amerikanac Nigel Willams-Goss s 13 poena i osam asistencija, dok je najbolji u redovima hrvatske momčadi bio Marko Tomas s 22 koša.