Hrvatska
Regija
Cibona uzela sve poklon bonove i prvi puta u sezoni pobijedila Zadra

Cibona uzela sve poklon bonove i prvi puta u sezoni pobijedila Zadra

Autor: 057info

Ovaj poraz nije dobro sjeo navijačima Zadra.

Košarkaši Zadra izgubili su danas u Zagrebu utakmicu protiv Cibone rezultatom 77:75 i tako ostali u neizvjesnosti oko ostanka u ABA ligi i sljedeće godine. Iako se u pojedinim trenucima činilo kako će domaćini biti lagan zalogaj za momčad Veljka Mršića, opuštanje i pogreške u završnici omogućili su slavlje domaćinima. Ono što se događalo u posljednjim minutama utakmice, kada su Zadrani imali serviranu pobjedu, teško je opisati, piše portal 057info. 

U utakmicu je Mršić krenuo s već ustaljenom (najjačom) petorkom Mavra, Palokaj, Carter, Vuković, Onuaku. Cibona nakon nekoliko otkaza na centarskoj poziciji ima najviše problema, ali je svejedno Jovanović krenuo bez jedinog pravog centra Darka Planinića, pred kojim je prednost dobio mladi Danko Branković. Kažimo i da je zbog takve klupske politike domaći trener na raspolaganju imao samo devet igrača. Kazna nije stigla preko dominantnog Onuakua, već s vanjskih pozicija, prvenstveno preko Palokaja, koji je u prvih sedam minuta prikupio osam poena (dvije trice), ukrao jednu loptu i izbacio Mavru u kontru za vodstvo 9:20. Oštro je krenuo Mršić s rotacijama, ušli su Junaković, Jordano, Justice, Bursać i Kraljević, kojega nismo imali često priliku gledati od dolaska u Zadar. "Fićo" je dao doprinos blokadom Planinića u zadnjem napadu prve četvrtine, koja je završila rezultatom 17:23.

Čim je Mršić u drugoj četvrtini vratio Onuakua krenule su frustracije u zagrebačkoj momčadi, pa je Darko Planinić zbog "lakta" na Amerikancu dobio nesportsku osobnu pogrešku. Zadar je "poletio" do 19:30 i dugo držao visoku razliku. Iako se povremeno činilo kao igra mačke i miša, Zadar se iz različitih razloga - izgubljenih lopti, prekršaja u napadu, promašenih slobodnih bacanja (u prvom poluvremenu 8.16), polaganja iz kontri... - nije uspio još više "odlijepiti". Branković i Novačić dvaput su položili kroz nepostavljenu obranu, Radovčić pogodio bacanja pa tricu, a Novačić još jednu te se Cibona do kraja poluvremena vratili na aktivnih -3 (33:36). Nevjerojatni pad Mršićeve momčadi, koja je zadnjih pet minuta izgubila 12:3.

Ulazi se u potpuno neizvjesnu utakmicu, s olakšavajućom okolnosti za Zadar - brzom četvrtom osobnom Darka Planinića, u trenutku kada je Novačić već pogodio tricu. Gnjidić potom radi nesportsku pogrešku u začetku zadarske kontre pa se Zadar malo oslobađa pritiska (42:48). Iznenađujuće, Zadar ulazi u velike probleme s osobnim pogreškama. Iako ima veću mogućnost rotacije, Mršić u igri drži i Vukovića i Onuakua s četiri osobne pogreškama, a obojica mu vraćaju petim. Bez njih dvojice Zadar je do kraja utakmice osuđen na Juru Planinića i Kraljevića, što ne sluti na dobro. Ipak, baš preko visoke linije Bursać-Planinić Zadar radi novi iskorak i na kraju treće četvrtine ima +12 (53:65).

Posljednja četvrtina bila je horor što se tiče igre Zadrana, pogotovo u obrani - u četiri minute igre primili su 17 poena, nakon čega Cibona prvi put nakon samog starta ima izjednačenje - 72:72. Što se događalo sa zadarskim igračima, kako su se iskusni igrači zabijali u protivnike, a jednostavna polaganja uništavali izgubljenim loptama teško je opisati, kamoli objasniti. Prkačin je 26 sekundi prije kraja donio Ciboni vodstvo 76:75, Mavra promašuje tricu a Cibona uzima pobjedu.

Zadru doduše na kraju samo teoretski prijeti pad na predzadnje mjesto, jer bi za to morao izgubiti obje utakmice do kraja, a Borac obje pobijediti, čak bi se i neki dodatni kriteriji morali poklopiti, no činjenica je da bi pobjeda ovdje odagnala sve neizvjesnosti. Zadar u tome nije uspio.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore