Hrvatska
Imamo novog prvaka Hrvatske! Peta utakmica finala je bila teška, više živaca i snage su u završnici pokazali mladi Cibosi, iskusni Zadar zakazao napadački

Imamo novog prvaka Hrvatske! Peta utakmica finala je bila teška, više živaca i snage su u završnici pokazali mladi Cibosi, iskusni Zadar zakazao napadački

Autor: Saša Ćirić Photo: Mihal Jacić/KK Cibona

Mavra: Sudački kriterij je bio sramotan!

Cibona je novi prvak Hrvatske! Zagrepčani su u petoj finalnoj utakmici na domaćem parketu svladali Zadar rezultatom 56-51.

Finale koje možda nije obilovalo potezićima za košarkaške kampanjce, ali svakako jest za košarkaške sladoku.ce, okončano je u prikladnom stilu. Tvrda šahovska partija koja traje gotovo puna dva tjedna nam je u svom konačnom činu ponudila

U pozadini taktičke pripreme pete utakmice u kojoj su glavne uloge imali Srđan Helbich i Gašper Okorn sa svojim stručnim stožerima kreirala se druga priča, a to je ona o interesu publike za odlučujući dvoboj. Nemali broj ljudi iz Zadra odlučio je "potegnuti" do Zagreba, a pomoć u navijanju za svoj klub ponudili su im i brojni zadarski studenti u metropoli. S druge strane, aktivirao se i Cibonin navijački korpus, pa smo svakako mogli računati na vrhunsku atmosferu na tribinama.

Prvi i moguće najvažniji taktički potez povukao je Okorn. Potpuno neočekivano ubacio je veterana Ivana Novačića u prvu petorku, dok je kapetan Roko Prkačin startao s klupe. Helbich je vjerovao svojim prokušanim snagama, pa je startao s uobičajenom postavom Mavra-Carter-Marčinković-Bursać-Thompson. Dok su se domaći snalazili u neuobičajenoj postavi, Zadrani su iskorištavali svaku priliku. U prve tri minute štimao je šut, obrana, skok i kontra, pa je nakon odlaska gostiju na dvoznamenkastu razliku (3-13) Okorn morao pozvati prvu minutu odmora. Na njoj je koristio puno psovki i visokih tonova, što je u ovom slučaju djelovalo pozitivno na njegove igrače. Iz petorke je izvukao Danka Brankovića, kojeg je na poziciji centra odmijenio Prkačin. Energija i brzina je u treptaj oka prešla na stranu Zagrepčana, koje je napadački u prvoj dionici na svojim plećima gotovo u potpunosti nosio sjajni Nakić. S tri trice i jednim zakucavanjem mladi šibenski šuter je inicirao preokret, pa se na prvi odmor otišlo s dva poena prednosti Cibone (18-16).

Iako naoko izjednačeno, momentum je u potpunosti bio na strani mlađe i atletičnije momčadi. Osjetio je to i Okorn, pa je minute vidio i Josip Popić, pa je tako Cibonina rotacija već početkom druge četvrtine brojala za odlučujuću utakmicu nestvarnih deset ljudi. Cibosi su energijom na napadačkom skoku i pritiskom na zadarsku organizaciju napada nastavili tamo gdje su u prvoj četvrtini stali dalekometnim (Nakićevim) šutevima, pa je niz domaćih u jedanaest minuta igre nakon Zadrove najveće prednosti bio nevjerojatnih 23-3. Seriju Cibone prekida mladi Tomislav Buljan ubačajem iz reketa, na što se malo kasnije nadovezao i Mavra dalekometnom tricom (26-21). Činilo se da su se Zadrani resetirali, ali energija domaćih ne jenjava i donosi nove rezultate. Prkačin dominira pod obručem i ubacuje brojne poluhoroge i floatere, što do kraja poluvremena donosi Cibosima najviših +13 (38-25). Helbichu je dodatne glavobolje zadala ozljeda Martina Junakovića pred kraj druge četvrtine, izgledalo je kao da je skočni zglob poprilično nastradao.

Ipak, Junaković je stisnuo zube i istrčao na teren u početnoj postavi na ulasku u treću dionicu. Još jednom smo vidjeli bolji ulaz Zadrana u dionicu, kao nakon početnog podbacivanja. Carter je ubacio težak šut s poludistance, slijedio je 2+1 ulaz Junakovića i opet nakon tri minute Okorn mora zvati minutu odmora (38-30). Cibosi se stabiliziraju, usporavaju nalet Zadrana. Igra se koš na koš, a potez koji je dignuo na noge Draženov dom bilo je sjajno zakucavanje Matea Drežnjaka iz kontre kojim se Cibona nakratko vratila u dvoznamenkastu prednost (44-33). Uz manje oscilacije u rezultatu i Gegićev ubačaj s istekom vremena na ulasku u posljednju četvrtinu imamo +9 za Cibonu (46-37).

Zadar se morao pod svaku cijenu probuditi iz napadačke letargije ako je htio napraviti bilo što u posljednjih deset minuta. U jednom napadačkom skoku Darija Drežnjaka je bilo dosta kontakta s obrambenim igračima, ali sudačka trojka Hordov-Jurčević-Jovović nije našla za shodno to okarakterizirati kao prekršaj. Helbich gubi kontrolu i ulazi u teren, za što je "nagrađen" tehničkom pogreškom. Iskusni Novačić ubacuje bacanje, a nešto sekundi kasnije istrčava i kontru te vraća Cibose na visokih +12 (49-37). Je li utakmica gotova? Nije! Zadrani izvlače posljednje atome snage u obrani što unosi nesigurnost u napadačke akcije Cibosa, te malo-pomalo sjeckaju prednost domaćih. Tri i pol minute prije kraja Carter ima priliku s dva slobodna bacanja dovesti Zadrane do izjednačenja, ali promašuje prvo (49-48). Nakić s druge strane ubacuje svoja oba, pa u posljednje dvije minute ulazimo s jednim posjedom prednosti domaćih (51-48). Zadar ne koristi nekoliko napada u nizu, a Cibosi preko jednog od dva realizirana bacanja Reuversa (koji je prije prekršaja, sudeći prema usporenoj snimci, napravio korake) u posljednju minutu ulaze s +4 (52-48). Ekspresno uzvraća Thompson tricom za još jedno približavanje gostiju na svega poen zaostatka, a u sljedećem napadu Gegić još jednim prodorom dolazi do poena (54-51). Do kraja je 35 sekundi i Helbich zove minutu odmora. Crta se akcija za dalekometni šut Jordana, ali u dva navrata Zadrov šuter ne uspijeva izgraditi poziciju za šut. Pokušava spustiti loptu na Thompsona, ali visoki centar je udvojen i pod pritiskom gubi loptu. Dario Drežnjak radi prekršaj na Gnjidiću, koji promašuje oba slobodna bacanja. Nakon drugog promašaja dolazi do žešćeg naguravanja Drežnjaka i Nakića pod košem, a suci u toj gužvi pronalaze peti prekršaj Thompsona na 23-godišnjem šibenskom krilu. Hrvatski reprezentativac realizira oba bacanja 17 sekundi prije kraja, a Zadrani u preostalom vremenu ne uspijevaju kreirati akciju kojom bi mogli doći do prilike za čudo.

Nakić je kao najbolji igrač Cibone u današnjoj, ali i konstantnim izvedbama u ranijim utakmicama zasluženo dobio titulu najkorisnijeg igrača finala. Kapetan Zadra Dominik Mavra je u prvoj izjavi nakon utakmice nedvosmisleno prozvao sudački kriterij, tražeći usporedbu istog u zadarskim i zagrebačkim utakmicama, naglašavajući kako taj problem ne datira "od jučer".

Najefikasniji u redovima domaće momčadi bili su Nakić (15 poena, 7 skokova) i Prkačin (14 poena, 6 skokova, 5 asistencija), dok su kod gostiju prednjačili Mavra (13 poena) i Thompson (12 poena, 12 skokova).