Hrvatska
Cibona zadržala dvojicu najiskusnijih domaćih igrača

Cibona zadržala dvojicu najiskusnijih domaćih igrača

Autor: Paulo Sarić

Uz kapetana ostaje i stari morski Vuk Luka Žorić

Poraženi finalist hrvatskog prvenstva produžio je ugovore s dvojicom stožernih igrača iz prošle sezone. Iskusni reprezentativac Luka Žorić i dugogodišnji kapetan Marin Rozić i naredne će sezone nositi dres Vukova s Tuškanca, objavila je danas službena stranica Cibone.

Rozić, inače diplomirani pravnik što je rijetkost u današnjem sportu, košarkom se počeo baviti s 14 godina u rodnom Mostaru, a profesionalnu je karijeru počeo u Zrinjevcu iz kojega je 2003. prešao u Energetic Livorno. Tijekom jedne sezone u Italiji imao je ograničenu minutažu pa se odlučio vratiti u Zagreb, ovaj put u redove Cibone gdje se zadržao do današnjeg dana. Tijekom svoje karijere pod Tornjem Rozić je postao sinonim za zagrebački klub. Iako nije napadački najkvalitetniji igrač, čemu svjedoči i podatak da niti jednu sezonu nije završio s dvoznamenkastim prosjekom poena, njegov doprinos je prvenstveno na defanzivnoj strani terena. U 13 godina koliko ih je proveo u dresu dvostrukog europskog prvaka osvojio je šest naslova prvaka države i dva kupa, a vjerojatno najveći uspjeh u klupskoj karijeri mu je bio podizanje pehara prvaka regionalne lige 2014. godine u Beogradu. Kapetan Rozić će pod Tornjem provesti još dvije godine.


Žorić, rođeni Zadranin, karijeru je započeo u Boriku iz kojega je vrlo mlad prešao u Cibonu. Tijekom svog prvog boravka u zagrebačkom sastavu zbog jake konkurencije nije dobio priliku pa je iskustvo na parketu stjecao na čak pet posudbi. Uslijedio je potpis za ljubljansku Olimpiju, no karijera mu je uzlaznim putem, s izuzetkom bljeska u Dubrovniku, krenula prelaskom u momčad iz Trnskog. U Novom Zagrebu se vrlo brzo dokazao na hrvatskoj i regionalnoj sceni te je izborio poziv u reprezentaciju, a dobrim je igrama pomogao svome klubu da osvoji naslov prvaka Hrvatske i izbori sudjelovanje u Euroligi. 2011. godine je proglašen  za najkorisnijeg igrača Jadranske lige nakon čega je potpisao trogodišnji ugovor s Unicajom. U Španjolskoj se zadržao tek dvije sezone prije negoli je turski Fenerbahçe isplatio 850 000 eura klubu iz Malage za usluge hrvatskog reprezentativca kojega je trener Obradović žarko želio u svom sastavu. U Istambulu je proveo dvije godine, da bi se 2015. vratio u Zagreb. Ovaj put u redove Cedevite s kojom je osvojio svoj drugi naslov prvaka Hrvatske. Prošlu je sezonu započeo u Real Betisu, no krajem prošle godine je raskinuo ugovor i odlučio se vratiti u glavni grad. Nakon rezultatski slabijeg početka u dresu Cibone, kako je sezona odmicala Žorić je rastao s momčadi te je na koncu odveo svoj tim do pete utakmice finala doigravanja protiv Cedevite u kojoj su Vukovi ostali kratki za jedan posjed. Vrlo dobre partije u domaćoj ligi donijele su mu i novo individualno priznanje pošto je izabran na najkorisnijeg igrača lige.


Uz navedenu dvojicu, novopristigla američka i domaća pojačanja, te nekolicinu mladića, u sastavu Cibone naredne bismo sezone trebali gledati i Domagoja Bošnjaka i Andriju Ćorića čiji ugovori još uvijek traju.