Hrvatska
Cibona zahvaljujući fantastičnoj trici izborila 'majstoricu'

Cibona zahvaljujući fantastičnoj trici izborila 'majstoricu'

Autor: Paulo Sarić

Zadrani su usporili Luku Žorića koji je iz igre šutirao vrlo loših 3-12, no nije im se isplatio rizik s puštanjem dalekometnog šuta Cibosa.

Cibona je na domaćem terenu svladala Zadar rezultatom 96-86 i izjednačila na 1-1 u polufinalnoj seriji doigravanja prvenstva Hrvatske. Zagrepčani su na najbolji način iskoristili sve probleme dalmatinskog sastava i na krilima raspoloženog Branislava Ratkovice te izvrsnog šuta za tri poena i čak 17 pogođenih trica vratili seriju u Zadar.

Kao i u prošlom međusobnom dvoboju igranom na istom mjestu, utakmicu je dobro otvorio Filip Kraljević na čijim je krilima Zadar poveo 0-6 i pokazao da se, premda oslabljen neigranjem dvojice bitnih igrača, u Zagreb došao boriti. No, priča prve četvrtine nije bila vezana za gostujuću momčad, već za domaćine. Cibona je u prvih deset minuta pogodila – ne jednu, ne dvije, ne tri… Već sedam trica! Pritom vodeći tek 27 sekundi.

Kako je izgledala ekipa Ante Nazora na otvaranju susreta ilustrira i podatak da su prvi koš s udaljenosti manje od 6,75 metara postigli tek u posljednjim sekundama prvog perioda kada je Ratkovica položio za 23-26.

FOTO: KK Cibona Facebook

Držao se Zadar u prednosti sve do 24. minute kada je na scenu stupio nezamjetni Luka Žorić Hrvatski je reprezentativac do tog trenutka uputio samo jedan pokušaj prema zadarskom košu, da bi 'Vukove' do novog vodstva koji napad kasnije odveo u prvom poluvremenu raspoloženi srbijanski internacionalac Ratkovica (35-33). Dalmatinci su u tim trenucima igrali bez Ivanova koji je dobio nezgodan udarac laktom u glavu što je Cibona iskoristila da nakratko okrene vodu na svoj mlin, no nikako nije uspijevala izgraditi značajniju prednost pa se na odmor otišlo samo s dva poena prednosti za domaćine (46-44).

Na početku nastavka gledali smo igru tricom na tricu pa su se momčadi prvih nekoliko minuta izmjenjivale u vodstvu, a onda je Cibona na krilima dalekometnih ubačaja Rozića i Bošnjaka krenula u seriju 10-0 i u 27. minuti se odvojila na osam poena prednosti (63-55). Ratkovica je nastavio gdje je stao u prvom poluvremenu pa je koji napad kasnije novom tricom, svojom četvrtom, a čak 14. Cibone odveo domaćine na najvećih plus devet (66-57). Cibose je nastavio služiti nerealno dobar šut za tri poena pa su se Nazorovi momci uskoro odvojili na dvoznamenkastu prednost (74-64), da bi se u posljednjih deset minuta nakon polaganja Luke Božića ušlo sa 74-66.

FOTO: KK Cibona Facebook

Prišli su Zadrani u jednom trenutku i na samo četiri poena zaostatka (80-76), no uslijedila je nova trica 'Vukova' kojom je prekinut gostujući nalet pa smo do kraja gledali veliku borbu, ali bez većih uzbuđenja. Cibona je uz pomoć nekoliko ofenzivnih skokova u ključnim trenucima došla do trijumfa i izjednačenja u seriji.

Domaćine je do pobjede koja im je produžila sezonu vodio Branislav Ratkovica s 21 košem i 13 asistencija,  a pomoć je imao u Žoriću koji je dodao 18 poena uz osam skokova, dok je najefikasniji u zadarskim redovima bio Steven Gray s 25 koševa, a vrijedi istaknuti i novu dobru partiju Božića koji je susret završio s 15 poena i 12 uhvaćenih lopti.