Intervjui
Čime se bavi splitski trijumvirat?

Čime se bavi splitski trijumvirat?

Autor: Paulo Sarić

Zadar Basketball Tournamentu nisu odoljeli niti bivši igrači trostrukog prvaka Europe.

Među brojnim poznatim košarkašima na tribinama dvorane „Krešimir Ćosić“ za vrijeme Zadar Basketball Tournamenta našao se i trojac Splitovaca. Gotovo savršeno raspoređen po pozicijama. Makar za basket. Bio je među njima i bivši razigravač Žutih Srđan Subotić, zatim krilo Toni Dijan te visoki igrač mekane ruke Vedran Vukušić. Istina, danas ih se većina ne bavi košarkom već uživaju u plodovima svoga rada i predstava na košarkaškim parketima. Većina, jer Toni Dijan i dalje nije odustao od aktivnog igranja i traži svoje mjesto u profesionalnoj košarci

Prvi je na red došao Vedran Vukušić, nekada atletsko krilo Splita iz mladih dana, a poslije jedan od bitnijih igrača Cibone i Cedevite u njihovim pohodima na vrh hrvatske košarke. Vedran je završio karijeru prije nekoliko godina, a čime se bavi otad otkrio je u kratkom razgovoru.

- Nakon završetka karijere odmorio sam godinu dana, a nakon toga sam zajedno s par ljudi, bivših novinara i marketinških stručnjaka, pokrenuo firmu za sportski marketing. U tome sam zadnje dvije godine. Surađujemo s brojnim klubovima i savezima. I Cedevita nam je jedan od klijenata zajedno s braćom Rudež, nekolicinom košarkaških kampova koji se održavaju u Zagrebu, judo savezom itd. Drago mi je da sam ostao u sportu – kazao je visoki Splićanin.

Ipak, Vukušićevi planovi su puno veći i nadilaze hrvatske granice.

- Hrvatska je mala država te se nadamo da ćemo se uskoro proširiti i van granica. No, zasad većinom poslujemo na domaćem tržištu. Prije godinu dana smo od strane FIFA-e dobili nagradu kao jedan od devet najutjecajnijih besplatnih blogova iz sportskog marketinga na svijetu. To nam je puno značilo.

Nakon završetka sveučilišne karijere i kratke izraelske epizode, Vuk je u dresu Cibone dospio pod lupu hrvatske javnosti. Izvrsnim igrama u momčadi koja je nesretno izgubila u finalu Jadranske lige već legendarnom Kecmanovom tricom privukao je interes Cedevite u čijim se redovima zadržao naredne dvije sezone prije nego je košarkaški put završio u rodnom Splitu. Nakon završetka karijere odlučio je ostati u košarci, ali u ponešto drugačijoj ulozi.

- Različit je to život. Iz stalnog muvinga, konstantnih putovanja i treninga odjednom se nađeš sjedeći i radeći za kompjuterom. Velika je to promjena i trebalo mi je vremena da se naviknem. No, pomoglo mi je što sam ostao u sportu i to mi je izuzetno drago – rekao je Vedran Vukušić.

Za kraj nije zaboravio pohvaliti organizaciju.

- Organizacija je jako dobra te je privukla vrhunske ekipe. Šteta je što nema više publike. Mislim da su jako rijetke prilike da se ovakve ekipe gledaju uživo.

Lijevo od njega sjedio je još jedan bivši igrač Splita, rođeni Zadranin Toni Dijan. Za razliku od Vukušića osvajač europskog srebra s Europskog juniorskog prvenstva 2000. godine još uvijek nije odustao od profesionalnog igranja. Ovo se ljeto spominjao interes Zadra, no do dogovora nije došlo.

- Još uvijek nisam prestao s košarkaškom karijerom. I dalje planiram igrati te očekujem da se nešto otvori. Istina je da sam sa Zadrom razgovarao, no nismo se dogovorili – započeo je Dijan koji se potom prebacio na dojmove s turnira - gledam turnir od samoga početka. Gledao sam i Zadra protiv Bayerna, i Fenerbahçea. Pogledao sam dosta utakmica. Sve je na visokoj razini. Organizacija je vrhunska, a ekipe su zaista top. Gledatelji su zaista mogli uživati u vrhunskim majstorima košarke. Izvrsne igrače vode i izvrsni treneri, pa se s te strane moglo i puno toga naučiti. Velike pohvale za samu organizaciju turnira, ali isto tako i za same utakmice. Iako su pripremni susreti, vidi se po trenerima i momčadima da svi žele pobijediti. Iako ponekad malo opuštenije uđu u utakmicu, na koncu svi daju sve od sebe. Pripreme su blizu kraja i nema više mjesta ležernom pristupu. Zadar Basketball Tournament je svakako velika stvar ne samo za Zadar, već i za hrvatsku košarku.

Posljednji u trijumviratu je bio i najiskusniji od njih, Srđan Subotić. Bivši igrač Splita i Cedevite ovo je ljeto prestao s aktivnim igranjem košarke, no od tada ne miruje.

- Plan mi je okrenuti se trenerskom poslu. Već dugo vremena razmišljam o tome te se pripremam u svojoj glavi. Završio sam trenersku školu te se nadam da ću u budućnosti raditi u košarci. Ili kao trener ili u nekoj drugoj ulozi – kazao je iskusni 37-godišnjak.

Split je lani sa Subotićem u igračkoj ulozi ostvario najbolji rezultat u posljednjih nekoliko godina. Dugo je vremena bio vodeći u hrvatskom prvenstvu, da bi tek u posljednjem kolu to mjesto prepustio GKK Šibenik. Većina lanjske momčadi koja je ostvarila veliki uspjeh i pokrenula „totalno žutilo“ ostala je na okupu. Uz Subotića otišao je tek iskusni Damir Rančić, a klub je prihvatio novi izazov te se okrenuo igranju regionalne lige.

- Plan je da klub ide naprijed, kako bi i trebalo biti. Po ulasku u Drugu ABA ligu vidljivo je da se u tom smjeru radi. Teško je predvidjeti kakva će biti sezona. Neki momci prvi puta igraju dva puta tjedno. Nije lako snaći se u takvom ritmu. Manje je treninga, pa je potrebno s puno većom razinom profesionalizma pristupiti istima. Jako je puno momaka kojima su ti treninzi bitni. S druge strane, vjerujem da će im utakmice protiv jačih protivnika puno pomoći. Možete vi trenirati koliko želite, ali utakmica je daleko bitnija – smatra Subotić.

Bogato igračko iskustvo bivšeg razigravača trostrukog europskog prvaka svakako čini pozvanim da komentira razliku između nastupa u jednoj i dvije utakmice tjedno. Kolika je razlika i koliko će igračima trebati vremena za prilagodbu?

- Potrebno je dosta vremena. Prvenstveno je stvar psihičke potrošnje, a ni fizička nije za zanemariti. Puno je putovanja, dosta se vremena gubi… Najbitnije je da prilikom igranja dviju utakmica u roku od sedam dana ne smije biti propuštenih treninga jer se oni ne mogu nadoknaditi. Kada imaš pet ili šest treninga tjedno ipak je moguće malo ležernije pristupiti istima, možda i koji propustiti. No, s dvije utakmice tjedno to nije opcija. No, moram naglasiti da su za igrače utakmice najbitnije. Tu se vidi tko može igrati, tko ne može. One su mjerilo svega!

Na koncu nije propustio nahvaliti turnir i organizaciju.

- Turnir je vrhunski, ekipe su odlične. Čak i na završnom turniru Eurolige je teško vidjeti ovoliko kvalitetnih momčadi na jednom mjestu. Ipak je u Zadru više ekipa. Svatko tko voli košarku trebao bi ovdje doći. Ekipe igraju dosta ozbiljno, s obzirom da je pripremni turnir. Kada dođe posljednja četvrtina nitko ne želi izgubiti, pa turnir ima i natjecateljski naboj – zaključio je nekadašnji igrač, a možda i budući trener splitskih žutih.