Time-out
Kako me je sudac spasio kao igrača Cibone u utakmici protiv mog Zadra

Kako me je sudac spasio kao igrača Cibone u utakmici protiv mog Zadra

Autor: Branko Tabak Photo: Iva Perinčić

Anegdota s promocije knjige Ćire Perinčića '40 godina Jazina - moja priča'

U Zadru je u subotu 11. prosinca u dvorani Krešimir Ćosić, dijelu u koji se polako i sigurno pretvara u izložbeni prostor, održana promocija knjige 40 godina Jazina – moja priča, koju potpisuje Čedomir Ćiro Perinčić, legendarni igrač  Zadra iz vremena zlatnih sedamdesetih godina.

Riječ je o Perinčićevim kolumnama, ukupno 51, koje je objavljivao u Zadrarskom listu. Brojni su bili govornici i uzvanici ovog događaja. Od Ćirinih suigrača Branka Skroče, Marka Ostarčevića, Vele Čubrića i Zdravka Jeraka, preko igrača Zadra svih generacija poput Stipe Šarlije, Ivana Sunare, Darka Pahlića, Ivice Obada, Denisa Mujagića i Marina Pestića, navijača među kojima su bili i negdašnje vođe Tornada Boris Marin i Marko Butić do gradonačelnika Zadra Branka Dukića, direkora KK Zadar Željka Žilavca i Perinčićeve obitelji koja je uz Ćiru dala još dvojicu košarkaša Zadra, Ivana i Hrvoja. Bila je tu i Ćirina nećakinja Nina Dražević koja je čitala dijelove knjige, njegova kći Iva, fotografkinja čiji se radovi pojavljuju u knjizi, kao i novinari Andrija Dešpoja, urednik izdanja i Branko Ljubičić koji je napisao pogovor knjige te Ivan Sikirić, koji je osmislio naslovnicu i cijelu knjigu u dizajnerskom smislu te odradio dio posla vezan uz pripremu knjige za tisak...

Moderator ovog svečanog, opuštenog i emotivnog susreta zadarske košarkaške obitelji bio je Umberto Piasevoli koji se podjednako dobro snalazi za mikrofonom i uz parket u ulozi košarkaškog trenera. I uz gitaru. Tako je ovom prigodom zapjevao nezaboravnu pjesmu zadarskih navijača koja se prenosi s naraštaja na naraštaj: Zadar je najbolji, Zadar je slavan... Pridružili su mu se i uzvanici pa je na samom početku druženja stvorena prisna atmosfera.

Iako smo veći dio kolumni pročitali kroz tiskana izdanja Zadarskog lista knjigu ćemo pročitati od korica do korica pa nešto više o njoj napisati drugom prilikom. 

Ovoga puta prepričat ćemo Ćirinu završnu priču s ovog druženja, za koju je, kako kaže, dugo dvojio hoće li je pustiti u javnost. Priča je to koja otkriva kako je zadarskim igračima, dici Kalelarge, igrati protiv svog matičnog kluba. Još kada su u dresu ljutog rivala...

Kao što je poznato Perinčić je nakon Zadra nosio i dres Cibone, a na utakmici protiv najdražeg kluba našao se u situaciji da rješava pitanje pobjednika.

Priča otprilike ide ovako:

'Lopta je išla na Knegu, njega je Veljko Petranović radom koljena izbacio iz ravnoteže pa je koraknuo unazad i riješio se lopte tako da ju je vratio meni. Imao sam otvoren put prema košu, plan kako doći do drugog obruča i izbjeći Čiklićevblokadu. No Drago me je zaustavio 'sjekiricom' po ruci. Suci se nisu oglasili. Raširio sam ruke i krenuo prema jednom od njih. I znate što sam mu rekao? Hvala ti čovječe, spasio si me!', ispričao je Ćiro.

Pogledajte fotogaleriju s prezentacije knjige. Događaj je ovjekovječila Iva Perinčić i tako dala ogroman doprinos očevom velikom danu.

Za primijetiti je da su se u Zadru u zadnjim mjesec dana dogodila četiri značajna košarkaška događaja. Prvo je održana panel rasprava na temu Košarka-jučer, danas, sutra u organizaciji Udruge Dani Krešimira Ćosića, pa je predstavljena Udruga Grad košarke, koja je u međuvremenu započela s akcijama popularizacije ovog sporta. Uslijedilo je postavljanje i otvaranje izložbe povodom 73. obljetnice rođenja Krešimira Ćosića koju je pripremio, idejni začetnik i realizator ideje Muzej zadarske košarke Krešo Butić. Priča je zaokružena ovim emotivnim skupom u organizaciji obitelji Perinčić.