Europa i Svijet
Hrvatska
Ćosić i Šebalj predvode austrijski BBC Nord Dragonz

Ćosić i Šebalj predvode austrijski BBC Nord Dragonz

Autor: BB.hr J.Š. Photo: Basketball.hr/Licencirane fotografije

Austrijski superligaš iz Eisenstadta spreman za novu sezonu

Košarkaši klubovi u Europi počeli su s pripremama za novu sezonu. Tako su ovog ponedjeljka, 21. kolovoza krenuli s radom u austrijskom glavnom gradu pokrajine Burgenland - Eisenstadtu. Radi se o gradiću od 14.000 stanovnika u kojem su Gradišćanski Hrvati, dok Košarkaški klub Coldmaris BBC Nord Dragonz u svojim  redovima ima i 2 igrača iz Hrvatske. Oba su iz Slavonskog Broda:  Petar Ćosić ondje je već 4 sezone i ulazi u svoju 5. koja će mu u Superligi Austrije biti ukupno 10., dok je za Tina Šebalja ovo prva prava profesionalna sezona nakon što je završio college u Americi. U prošloj sezoni Coldamaris BBC Nord Dragonz borio se za ostanak u SuperLigi Austrije u kojoj je 12 klubova, u čemu su i uspjeli te im je za taj uspjeh bilo dovoljno 7 pobjeda. Ovog ljeta momčad iz Eisenstadta promijenila je roster u kojem su većina Austrijanci.  Uz već spomenuta 2 Hrvata imaju jednog Amerikanca (Tyler Stewart) i Kamerunca (Aristide Boya).  Glavni cilj kluba je ostati u najjačoj ligi Austrije. Petar Ćosić je "mozak" ekipe i s 37 godina najiskusniji igrač pred kojim je 22. košarkaška sezona. Još sa 16 godina igrao je za seniorsku momčad Svjetlost Broda kod trenera Dražena Štojsa da bi se u matični klub vraćao 3 puta. Prvo je otišao u francuski Brest u kojem je bio 2 sezone, pa je jednu bio u Splitu te je uslijedio povratak u Slavonski Brod i odlazak u Koroivos. Iz Grčke se vratio u Slavonski Brod iz kojeg je otišao u Austriju u Vienna Timberwolves. U tom klubu bio je 5 godina, da bi prešao u Coldamaris BBC Nord iz Eisenstadta te je za njih odigrao 4 dobra i uspješna prvenstva. Pred njim je tako 10. sezona u Austriji koja će mu možda biti i posljednja.

- "Ja već 3. sezone govorim da mi je ovo posljednje prvenstvo, pa tako govorim i sada. Stvarno ne znam jel mi posljednja sezona. Pitanje je kako ću se osjećati, hoće li mi tijelo izdržati sve napore koji se traže od mene. Ako sve te stvari budu dobre kao i rezultat ekipe na kraju prvenstva vidjet ću s klubom što i kako dalje. U slučaju da osjetim kako to više ne ide u smjeru u kojem želim, onda neću igrati Superligu Austrije. Možda za kraj karijere odigram nešto po svom guštu negdje u Drugoj ligi Austrije jer sam se u ovoj zemlji dobro snašao i tu planiram i ostati". - rekao nam je Petar Ćosić organizator igre kluba iz Eisenstadta koji je najzaslužniji za dovođenje sugrađanina Tina Šebalj. Ovaj 24. godišnji krilni igrač koji je 1999. godine rođen u Slavonskom Brodu završio je školovanje u Americi na Sveučilištu Saint Xavier iz Chicaga. Američki dio priče počeo je u Prep school Arlington Country day iz Jacksonvillea na Floridi u kojem se pripremao za odlazak na college. Prve dvije godine bio je u Collin Collegu iz Texasa blizu Dallasa, pa bi prešao u Salem University iz West Virginije. Zbog covida nije se igralo, a nastava je bila on-line, pa se iz Salema nakon 2 mjeseca vratio u Hrvatsku i kako bi imao kontinuitet igranja nastupao je za Samobor kod trenera Zdravka Radulovića u Prvoj ligi. Posljednje dvije godine bio je u Chicagu te je jedno vrijeme bio vodeći u NAIA ligi u šutu za tricu koju je tada imao čak 57 %. Na kraju je Tino Šebalj završio među 12 najboljih u NAIA ligi s prosjekom od 47 % u šutu za tricu koja mu je najveća kvaliteta i vrijednost, pogotovo što je visok 206 cm. Glavni trener Coldamaris BBC Nord Dragonz je Felix Jambor cijeni raznolikost svog novog igrača:

- "Tino nam donosi kombinaciju veličine i vanjskog šuta, što je rijetko i vrlo vrijedno. Također je inteligentan igrač s dobrim košarkaškim obrazovanjem. Može igrati na obje visoke pozicije i jako dobro zaokružit će našu rotaciju. Na prvim trenizima još u lipnju odmah mi se svidio te sam tražio od uprave kluba njegovo dovođenje. Može igrati na pozicijama 4 i 5, međutim, ono što ga čini posebno opasnim je njegova kvaliteta izvan linije za 3 poena". - rekao je Felix Jambor za službenu klupsku stranicu.

Od ovog ponedjeljka Tino Šebalj koji je u dvije sezone koje je proveo u juniorima zagrebačke Cibone bio prvak i doprvak Hrvatske nalazi se na pripremama u novom klubu u kojem je kako kaže lijepo dočekan i primljen.

-“Prije svega, jako sam zahvalan i sretan što ću ove sezone igrati za Dragonz u Eisenstadtu i veselim se početku nove sezone koja je za mene prva prava profesionalna jer ona u Samoboru to nije bila. Istaknuo bi srdačan doček od svih vodećih ljudi u klubu, trenera i novih suigrača. Naravno da će mi oko privikavanja na novu sredinu puno pomoći i Petar Ćosić koji je i najzaslužniji zašto sam ovdje i hvala mu na tome kao i klubu na prekrasnom prijemu u ovim mojim prvim danima u Austriji. Što se tiče očekivanja, dat ću 100 % u svakoj utakmici i nastojat ću ostvariti sve ciljeve koje je klub stavio pred nas, a ja se osobno nadam dobrim igrama i naravno da ne bude ozljeda. Grad mi se jako sviđa, novi suigrači su me lijepo dočekali i jedva čekam prve pripremne utakmice kao i one u prvenstvu.”- rekao je za klupsku stranicu Tino Šebalj.

U sklopu priprema za početak nove sezone Coldamaris BBC Nord Dragonz gostovat će u Hrvatskoj, pa su tako 15. i 16. rujna na jakom Međunarodnom turniru u Osijeku u kojem će uz njih i domaće Vrijednosnice još igrati mađarski Pecs i BiH ligaš Sloboda iz Tuzle. Za nedjelju 17. rujna planirano je gostovanje u Slavonskom Brodu protiv novog prvoligaša Marsonije u utakmici u kojoj će Brođani vidjeti novu momčad Igora Kovačevića kao i 2 svoja bivša igrača u redovima austrijskog superligaša Petra Ćosića i Tina Šebalja.