Kolumne
Šah, mat!

Šah, mat!

Autor: Branko Tabak

Čović posložio ABA ligu po svome i zacemenirao sustav do 2025.

Obje ABA lige imat će u sezoni 2018/19 po 12 članova, odluka je Skupštine ABA lige.

Kada je zbog postojećeg pravilnika Srbiji bilo ugroženo jedno mjesto Skupština je, kako se kaže u službenom priopćenju ABA lige, 's ciljem zaštite kvalitete i daljnjeg napretka natjecanja, imajući u vidu isključivo sportske kriterije, odlučila ukinuti nacionalni poredak' te će od sezone 2018/19 sudionici biti određeni samo na temelju rezultata ostvarenim u natjecanjima pod kapom ABA Liga jtd (Prva i Druga liga).

Dalje se navodi kako je posljednjeplasirana momčad ABA lige iz netom završene sezone, a to je MZT, izgubila pravo sudjelovanja u sljedećoj. Na to će mjesto doći prvak Druge ABA lige. Tko će to biti saznat će se na Final Fouru koji će se odigrati u Čačku u kojem stoluje treći klub (drugi je FMP) pod kontrolom šefa Crvene zvezde Nebojše Čovića

Pritom vrijedi dodati i da će od naredne sezone pretposljednja momčad Jadranske lige razigravati s drugoplasiranom ekipom iz drugog razreda regionalnog natjecanja, s time da će 'prvoligaš' imati prednost domaćeg terena u seriji na tri pobjede. 

Na mala vrata, Srbija koja je trebala imati tri člana u sljedećoj sezoni, tako kuca s vrlo vjerojatnih pet klubova u vreći. 

Naime, ukidanjem poretka u nacionalnom prvenstvu kao kriterija odlučivanja, zatvaranjem lige i dodjeljivanjem domaćinstva Final Foura ABA lige Čačku stvari su dovedene do gotovog čina.

Ili kako to službeno zvuči: 'U skladu s potvrđenim kriterijima sudionici prve divizije ABA lige za sezonu 2018/19 bit će Budućnost VOLI, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar i prvak ABA lige 2 (pobjednik turnira u Čačku). Posljednjeplasirani klub Prve lige imat će zajamčeno mjesto u Drugoj ligi, dok će se ostali sudionici Druge ABA lige birati na temelju uspjeha u nacionalnom prvenstvu. Svaka država trebala bi imati dva predstavnika u ABA ligi 2'. Da sve bude zacementirano, sustav natjecanja neće se mijenjati do sezone 2024/2025.

FOTO: Crvena zvezda mts

Maksimalan boj klubova iz jedne države je pet, a po svemu sudeći baš će s tom brojkom u novi sustav u kojem će se gledati samo sportski kriteriji i iz koje ispada zadnji iz Prve, a ulazi prvi iz Druge lige, krenuti Srbija. 

Za prste polizati!

Kada je regionalna liga krenula nije ih bilo nigdje. Sada svi privezuju konje gdje gazda kaže. Paradoks je da se sve ovo događa dok direktorsku funkciju u svojim rukama drži Hrvat Krešimir Novosel i nakon što se za nedavnog posjeta Hrvatskoj predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (koji je tijekom rata prekrajao granice Hrvatske, a onda se uz podsmijeh odbio ispričati Hrvatima za takvo što), narugao hrvatskoj košarci i Cedeviti poručivši kako hrvatski prvak neće preko Crvene zvezde do naslova prvaka ABA lige i Eurolige. U bliskoj prošlosti krojili su državne granice, sada kroje sportske lige i sudbinu hrvatskih klubova i hrvatske košarke. 

I kada bilo tko, bilo gdje i bilo kada želi organizirati Okrugli stol kako ne bismo upadali u klopke koje nam postavljaju privatne interesne skupine susjedne zemlje potpomognute snažnim političkim vjetrovima, nemojmo se vaditi na zauzetost i važnije poslove. Ne bi taj okrugli stol planiran u Zadru za vrijeme završnice Kupa Krešimira Ćosića ništa značajno promijenio, ali bi se barem čulo kako razmišljamo, makar imali dijametralno suprotne stavove.

Sada smo svi u istim gov.... I HKS i Cedevita i Cibona i Zadar i Škrljevo...

S pet klubova u ABA ligi i Igokeom koja je u rukama Vučićevog istomišljenika Milorada Dodika Srbija u šaci drži ostatak regije. I ne može im nitko ništa. Ili može? 

Ma ne treba nam okrugli stol!