Europa i Svijet
Čovjek koji se trenerskim poslom bavi 46 godina, a sa 73 vodi momčad berlinske Albe dolazi u Zadar

Čovjek koji se trenerskim poslom bavi 46 godina, a sa 73 vodi momčad berlinske Albe dolazi u Zadar

Autor: Branko Tabak

S reprezentacijom Španollske 2008. osvojio je olimpijsko srebro.

U Zadru će se od 18. do 21. rujna održati šesto izdanje Zadar Basketball Tournamenta. Na turniru sudjeluju KK Zadar, Alba Berlin, Anadolu Efes i Himki. Među brojnim zvučnim imenima koja će sudjelovati na turniru i biti dostupni prijateljima košarke su i treneri  ekipa. Mahom zvučna imena. 

Jedan od njih je  Alejandro Aito Garcia Reneses treber berlinske Albe. 

Glasoviti i iskusni španjolski stručnjak (73 godine) rođeni je Madriđanin koji je devet puta osvajao  naslov prvaka Španjolske i to kao strateg najvećeg Realov rivala
- Barcelone. 

Španjolski kup je osvajao pet puta. Vlasnik je pet europskih trofeja. S Barcelonom je dva puta osvojio negdašnji Kup Radivoja Koraća i jednom FIBA-in Saporta kup, a s Joventut Badalonom Eurokup i FIBA EuroChallenge kup. 

Uz sve to s Barcelonom je tri puta igrao finale Eurolige. Svakako najveći uspjeh je ostvario s reprezentacijom Španjolske koju je kao izbornik 2008. godine doveo do olimpijskog srebra. 

U Albu je stigao 2017. godine, a već sljedeće je proglašen najboljim trenerom njemačke BBL lige. U karijeri je četir puta proglašavan najboljim trenerom u svojoj domovini i to 1976., 1990., 2006., i 2008. godine.

Aito se trenerskim poslom bavi 46 godina i dalje je u vrhu i osvaja nagrade i trofeje. Kod nas se olako kaže da je neke stručnkake pregazilo vrijeme.