Hrvatska
Regija
Crvena zvezda odnijela bodove, pobijedili Zadar i košarka

Crvena zvezda odnijela bodove, pobijedili Zadar i košarka

Autor: KK Zadar Photo: KK Zadar/Zvonko Kucelin

I što ćemo sad?

Košarkaši Crvene zvezde slavili su u utakmici 7. kola AdmiralBet lige protiv Zadra rezultatom 74:81 (24:23, 19:22, 11:25, 20:11). Iako gosti očekivano odnose bodove, bila je to velika pobjeda Zadra, košarke i zadarskih navijača koji su unatoč tenzijama pred utakmicu bodrili svoju momčad, uz sitne provokacije, ali i bez incidenta. Košarkašku atmosferu upotpunili su i igrači obiju momčadi, a Zadrani su gostima morali pružiti ruku i priznati da su u ovom trenutku bolja momčad.

Lakić, Ramljak, Božić, Drežnjak, Mazalin najbolje je što Zadar je Zadar na početku utakmice mogao ponuditi, s obzirom da se Žganec kao rekonvalescent vratio u momčad, ali kao pomoć s klupe. S druge strane čekala ga je „strašna“ Crvena zvezda Meridianbet, momčad koja se prije dva dana ravnopravno nosila s Barcelonom. Naravno, uz Zadar je bio i šesti igrač, skoro puna dvorana (dugo se punila zbog stroge kontrole na ulazu), koja je gromoglasno pozdravila prve poene Drežnjaka i Lakića.

Gosti su poput mnogih drugih momčadi protiv Zadra postavili zonu, koju su pokretljivi Zadrani uspjeli probiti ulascim0, a povremeno i tricama, za početno vodstvo 7:1. Zadar je prve minute uspio održavati vodstvo, a gosti su preokrenuli nakon dvije kontre koje su završile polaganjem i dodatnim poenom nakon prekršaja Drežnjaka. Tri kontre dovele su do zaostatka 11:16 i prve minute odmora trenera Jusupa. Zadar je odgovorio s četiri trice, preuzeo vodstvo i uspio na prvi odmor otići s rezultatom 24:23.

Nije se Zvezda nadala da će je Zadar zasuti tricama (Ramljak, Božić, Vujačić…) pa je uskoro odustala od zone. S druge strane puno su Zadranima problema stvarali Teodosić i Dos Santos, koji su kreirali izgledne situacije i sebi i drugima. Sve probleme kompenzirali su visokom koncentracijom u napadu i postotkom šuta. Crvena Zvezda je odigrala cijelo poluvrijeme bez „crne rupe“, nekoliko promašaja Zadra brzo su kaznili i na odmor otišli s prednošću 43:45. Bilo je to jedna od ljepših košarkaških predstava koju smo gledali ove sezone na Višnjiku, o čemu svjedoči i broj postignutih poena.

Drugo poluvrijeme donijelo je prvu veću krizu Zadra, skoro pet minuta bez postignutog poena i prvo odvajanje Crvene zvezde na 12 poena razlike (49:61). Nije to bio odraz manjeg zalaganja u igri, jednostavno u jednom trenutku velika razlika u kvaliteti došla je na naplatu. Imao je Zadar i nakon toga svijetlih trenutaka, poput kontre Ramljaka koja je donijela erupciju oduševljenja, ali semafor je uredno bilježio 54:70.

Bilo je jasno da će stizanje rezultata biti nemoguća misija, ali Zadrani nisu odustali do kraja. Serijom 8:0 dvije minute prije kraja došli su do zaostatka 71:80, no Crvena zvezda je iskusna momčad koja bi ovu razliku obranila i protiv puno boljih momčadi. Završilo je 74:80, tricom Krševana Klarice, a Zadar se može pohvaliti da je barem u dobivenim četvrtinama bilo 2:2.

U momčadi Zadra najbolji je bio Luka Božić s 18 poena, 10 skokova i 5 asistencija, kod gostiju Giedraitis s 19 postignutih poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Prvo poluvrijeme smo dosta dobro izgledali, bili smo agilni u napadu, razigrani, imali smo ravnotežu protiv Zvezde i to me stvarno veseli. Drugo poluvrijeme otvorili smo, što nam se često događa, loše, bez energije. Protivnik je stisnuo obranu, naše kretnje su bile sporije, uz njihovu čvrstinu to se osjetilo. Napravili smo veliku rupu, protiv euroligaške ekipe ona ne smije biti velika. Oni su uspjeli komforno završiti utakmicu ali na kraju smo pokazali karakter, priprijetili. Za ovakve utakmice fali nam još jedan igrač, čim padnemo s intenzitetom pada i rezultat. Zahvalio bih publici koja je bila sjajna, koja je bila fer, mislim da se tako i dalje moramo prezentirati i da je to najbolja reklama za košarku i grad Zadar.

Janis Sferopulos, trener Crvene zvezde Meridianbet: Znali smo da dolazimo igrati protiv vrlo dobre momčadi, koja ima igrače koji znaju kako igrati zajedno. Nije bilo lako, morali smo biti vrlo koncentrirani. Ofanzivno bili smo vrlo dobri, u obrani u prvom poluvremenu imali smo dobre trenutke ali nismo konstantno bili dobri. Odlučila je treća četvrtina u kojoj smo napravili veliku razliku. To je način na koji želimo igrati, Zadar je dao samo 11 poena. U zadnjoj četvrtini smo kontrolirali igru i dobili. Imamo težak raspored, nadam se nastavku dobrih rezultata. Bila je vrlo dobra atmosfera, lijepa velika dvorana, ne razumijem što se viče ali mislim da je bilo dobro.

Standings provided by Sofascore