Europa i Svijet
CSKA zadržao dvojicu ruskih reprezentativaca

CSKA zadržao dvojicu ruskih reprezentativaca

Autor: Paulo Sarić

Kapetanu Hrjapi sljedeća će sezona biti 13. u crvenom dresu.

Moskovski CSKA produžio je ugovor s kapetanom Viktorom Hrjapom, objavljeno je na službenoj stranici kluba. Iskusni 34-godišnjak ostat će još najmanje jednu, a možda i dvije sezone u najtrofejnijem ruskom klubu kojemu se prvi put pridružio davne 2002. godine.

Rođeni Kijevljanin karijeru je započeo u Ukrajini, u dresu Himika, a u Rusiju se preselio 2000. kada je potpisao za Avtodor Saratov. Nakon izvrsnih predstava koje je kao mladi igrač pružao u ruskom prvenstvu preselio je u Zbornaju komandu čiji je dres nosio ukupno 12 sezona. Dobre igre u europskim natjecanjima privukle su pozornost NBA klubova pa su svestranog Rusa 22. odabirom na draftu 2004. godine birali New Jersey Netsi koji su ga potom zamijenili u Portland. U najjačoj ligi svijeta je proveo četiri sezone, po dvije u Portlandu i Chicagu tijekom kojih nije ostvario dublji trag. Jedina opcija za povratak bila je Moskva, a crveni dres bez prekida nosi zadnjih devet godina.

- Novi ugovor s CSKA-om daje mi mogućnost daljnje borbe za najvrijednije titule u europskoj košarci, i to igrajući za najdraži tim. Sretan sam što ću ostati u momčadi u kojoj sam preveo većinu svoje karijere, zajedno sa suigračima i trenerskim osobljem koje jako dobro poznajem. Nadam se da ću naredne sezone na tribinama vidjeti još više ljudi nego ove – kazao je kapetan Moskovljana u izjavi za službene stranice kluba.

Hrjapa je s CSKA-om osvojio dvije Eurolige, 12 naslova ruskog prvaka i sedam titula pobjednika VTB lige, te je odigrao rekordnih 570 utakmica za moskovski klub. Pri tome je prosječno bilježio 7.1 koš, 5.4 skoka i 1.2 ukradene lopte po utakmici.

- Pričao sam s Viktorom oko njegove budućnosti i bilo mi je jasno da želi nastaviti igrati za CSKA. Najbitnije je da se dobro osjeća i ima želju za igrom. Sretni smo što je prošlu sezonu odigrao bez ozljeda. Viktor i dalje ima vatre u sebi i želi se natjecati. Uostalom, on je naš kapetan i jedna od njegovih uloga je da olakša integraciju novopridošlih igračima. Želim mu da ostane zdrav i ostane dio pobjedničke ekipe CSKA – rekao je Dimitris Itoudis, glavni strateg Moskovljana.


Osim kapetana CSKA je prije nekoliko dana u svojim redovima zadržao i 26-godišnjeg centra Pavela Korobkova. Bivši ruski reprezentativac koji je 2014. potpisao za lanjskog prvaka Europe odigrao je točno sto utakmica za Zbornaju komandu. U trenucima kada je počeo davati veći doprinos svojoj momčadi pogodila ga je serija ozljeda koljena radi koje je morao propustiti čitavu prošlu sezonu. Lani je umjesto na parketu, većinu vremena proveo po bolnicama, a nakon tri operacije treninzima bi se trebao vratiti u narednim tjednima. Ugovor je potpisan na jednu godinu, a aktivirat će se ukoliko se pokaže da je nekadašnji reprezentativac spreman vratiti se profesionalnoj košarci.

- Paša je imao tešku godinu koju su obilježile ozljede i rehabilitacija. Najbitnije je da se u potpunosti oporavi, ostane zdrav i spreman za borbu. Radio je u Ateni s Kostasom posljednja dva tjedna i pokazao je dobar napredak. Svi znamo što Korobkov donosi našoj momčadi te se uzdamo u njega da će biti u stanju pomoći momčadi – kratko je kazao trener Itoudis.


Ukoliko sve prođe u redu po pitanju ozljeda obojicu ćemo imati prilike gledati u Zadru krajem rujna na četvrtom izdanju Zadar Basketball Tournamenta, vjerojatno najjačeg pripremnog turnira u Europi.