Europa i Svijet
Čudesna utakmica Njemačke i Izraela u Leipzigu: Od tuge do euforije u nekoliko minuta

Čudesna utakmica Njemačke i Izraela u Leipzigu: Od tuge do euforije u nekoliko minuta

Autor: Saša Ćirić

Schröder i Kleber poput Delaša i Travisa.

Utakmice poput ove su razlog zašto volimo košarku. Autsajder Izrael došao je u Leipzig s namjerom da se ne osramoti protiv momčadi koja ne zna za poraz u kvalifikacijama, a na kraju su Nijemci bili oni koji su spašavali živu glavu u posljednjim trenucima.

Gosti su bolje otvorili utakmicu, ali se nisu značajnije odvajali u prvih deset minuta (18-21). No, ono što se odvijalo tijekom druge četvrtine je ostavilo bez daha sve prisutne. Nakon što je u prvom napadu Maximilian Kleber tricom izjednačio, Izraelci kreću u seriju 19-2 kojom 4:30 prije poluvremena dolaze na ogromnih +17 (23-40). Domaći prekidaju tu seriju na kraći vremenski period, ali nezaustavljivi gosti neumorno pogađaju sa svih pozicija za +19 na poluvremenu (35-54).

Domaća momčad je u drugi dio ušla puno motiviranije, ali je trebalo malo vremena da im sve sjedne na mjesto. Za to vrijeme su Izraelci otišli na najviših +23 (35-58), no domaća momčad se nije dala pokolebati. Polako su vodu usmjerili na svoj mlin, i brza igra Izraelaca je odjednom postala glavno oružje domaćih. U brzim napadima su našli svoju šansu za smanjenje zaostatka, pa su postupno došli do svega osam poena nakon polaganja Dennisa Schrödera na isteku treće četvrtine.

Yovel Zoosman (Foto: fiba.basketball)

Četvrta četvrtina se nastavlja u istom tonu, a Nijemci prelaze u vodstvo šest minuta prije kraja, nakon zakucavanja uz dodatno bacanje Danila Barthela (77-76). Raspoloženi Schröder i dalje razigrava svoje suigrače, pa dvije i pol minute prije kraja Niels Giffey pogotkom za +7 (88-81) dovodi Njemačku na prag pobjede. Ipak, momci u plavim dresovima pronalaze inspiraciju za još jedan povratak u susret, ponajviše zahvaljujući playmakeru Tamiru Blattu. Nagradu za glupost godine osvaja Tomer Ginat, koji pri rezultatu 90-91 pogađa prvo bacanje, a namjerno promašuje drugo na način da lopta uopće ne dira obruč. Zašto glupost? Jer je do kraja ostalo svega 0.4 sekunde i ne bi bilo vremena za kvalitetan šut domaćih. Ovako, pružio im je priliku da nakon minute odmora dobiju loptu sa strane u napadačkoj polovici, što su Schröder i Kleber iskoristili za alley-oop kakav smo svojedobno vidjeli u režiji Ante Delaša i Romea Travisa. Rezultatom 92-92 se ušlo u produžetak, a tamo je postojala samo jedna momčad. Njemačka je u dodatnih pet minuta postigla 20, a primila svega šest poena za konačnih 112-98.

Nevjerojatni Schröder je predvodio domaće s 30 poena i 13 asistencija, ali i 7 izgubljenih lopti. Robin Benzing je upisao 24 poena i 7 skokova. Kod Izraelaca najefikasniji je bio Jake Cohen (23 poena i 8 skokova), a Blatt je upisao double-double (16 poena, 10 asistencija). Valja istaknuti i svestranu rolu najkorisnijeg igrača U20 Eurobasketa Yovela Zoosmana, koji je lošem šutu unatoč (5-17 iz igre) ubilježio 13 poena, 7 skokova, 8 asistencija i 6 ukradenih lopti!

Njemačka je ovom pobjedom osigurala jednu od prve dvije pozicije s trenutnim omjerom 8-0, koliko ima i Grčka. Srbija je vrlo blizu Kine s omjerom 5-3 na trećem mjestu, a Izrael je na petom s 3-5.