Europa i Svijet
Čudesni Bogdanović vodio Srbiju do prvog mjesta protiv nervozne Italije

Čudesni Bogdanović vodio Srbiju do prvog mjesta protiv nervozne Italije

Autor: Teo Cilar

Očekivani rasplet skupine D.

Reprezentacija Srbije očekivano je osvojila prvo mjesto skupine D i u idući krug prenosi dva boda i pobjedu protiv Italije 92:77 (28:23, 22:19, 20:15, 22:20). Tamo ih čekaju Španjolska i Portoriko. 

Italija je imala početno vodstvo na utakmici poslije jednog pogođenog slobodnog bacanja Marca Belinellija, ali nije dugo trajalo. Bogdan Bogdanović odmah u prvom napadu Srbije pogađa tricu. Iduće tri minute Srbija u blagom vodstvu, Italija poravnava, a dvicom Belinellija opet dolaze u vodstvo 10:8. Nikola Milutinov je izjednačio, a sljedećih nekoliko napada nismo vidjeli koševe sve dok Bogdanović novom tricom donosi Srbiji vodstvo 13:10. Od tog trenutka, Italija više nije došla do vodstva, a Srbija nakon zakucavanja Bobana Marjanovića dolazi do najviših 28:21 u prvoj četvrtini. Alessandro Gentile je ubacio posljednje koševe u prvih deset minuta, pogodio je dva bacanja i smanjio na minus pet. 

Nakon što je u drugoj četvrtini Srbija povela s sedam poena razlike, Italija se poslije trica Awudua Abasa i Gentilea vraća na samo minus dva. Između te dvije trice Bogdanović je fauliran na trici, ali je promašio dva od tri bacanja. Uslijedile su minute Nikole Jokića koji prvo pogađa dvicu, a onda s dvije asistencije pronalazi slobodne Nikolu Jovića i Bogdanovića koji pogađaju trice za prvo dvocifreno vodstvo Srbije na utakmici. Italija je smanjila na minus pet, ali Srbija još jednom bježi na dvocifrenu prednost. Daniel Hackett je ubacio posljednje poene prvog poluvremena za 50:42 vodstvo Srbije.

Italija je puno bolje otvorila drugo poluvrijeme, a na krilima odličnog Danila Gallinarija prilaze na samo minus dva. Kako su Talijani igrali vrlo agresivno u obrani, brzo su došli u bonus, a Srbija je pogađala slobodna bacanja i opet pobjegla na deset poena prednosti. Posljednje dvije minute trećeg perioda bili su puno bolji od Italije pa su podigli na plus 13 uoči posljednjih deset minuta. 

Opet je Italija krenula bolje u četvrtinu. prvo je dva bacanja pogodio Gallinari, a zatim tricu i Belinelli za minus osam. Srbija je bilo skoro dvije minute bez poena, onda novu tricu stavlja Bogdanović, a dva bacanja pogađa Raduljica za 13 poena razlike. Nakon što je Hackett smanjio na minus 11, zaiskrilo je između Raduljice i nervoznog Gallinarija. Radulica je odigrao jedan na jedan ispod koša s Gallinarijem i suđen mu je prekršaj u napadu, ali kako je centar Srbije nastavio akciju prema košu, Gallinari ga je udario po rukama i dobio nesportsku. Od tog trenutka, Srbija dominira i bježi na 23 poena razlike. Kako su do kraja ostale 3 minute, pitanje pobjednika je bilo riješeno. Još je jednom zaiskrilo, ovaj puta između Jokića i Hacketta. Hackett je napravio malo čvršći prekršaj, nakon što mu je suđen, još je jednom rukom udario Jokića koji nije ostao dužan i odgurnuo ga na pod. Srbija je na kraju slavila s 15 poena prednosti.

Bogdanović je dominirao i bio prvo ime susreta. Ubacio je 31 poen (trica 6/9) uz 5 asistencija, 5 osvojenih lopti i 4 skoka. Jokić je uz 15 poena imao 6 skokova i 4 asistencije, a Raduljica je postigao 12 poena, svih 12 s linije slobodnih bacanja. Kod Italije najbolji Gallinari s 26 poena i 8 skokova dok je Belinelli ubacio 15 uz 4 asistencije.