Europa i Svijet
Čudesni Durant predvodio Amerikance do zlata, Gobert tragičar; Patty Mills donio Australiji broncu

Čudesni Durant predvodio Amerikance do zlata, Gobert tragičar; Patty Mills donio Australiji broncu

Autor: Saša Ćirić

Vidimo se u Parizu!

Reprezentacija SAD-a je obranila olimpijsko zlato! U finalu su nakon dva vezana poraza u međusobnim susretima napokon uspjeli svladati Francusku rezultatom 87-82. 

Francuzi su bolje otvorili susret, te su u prvih pet minuta utakmice dobrom igrom na oba kraja terena uspjeli otići na +6 (4-10) i natjerati Gregga Popovicha na ranu minutu odmora. Pokazat će se da je to bio ključan trenutak utakmice. Amerikanci se na teren vraćaju puno koncentriraniji i predvođeni sjajnim Kevinom Durantom, koji je u tom naletu postigao deset poena u nizu, preokreću rezultat do kraja prve dionice (22-18). Nisu u drugoj dionici popustili stisak, naprotiv. Tamo gdje je Durant stao, nastavio je Jayson Tatum, koji je otvorio drugu dionicu s nekoliko vezanih ubačaja. Francuzi su se pokušavali održati u egalu, ali nisu uspijevali gotovo ništa obraniti. Frustrirani Evan Fournier je nakon jedne izgubljene lopte u napadu prigovorio sucima, koji su mu dodijelili tehničku grešku. Durant je realizirao slobodno bacanje za dotad najviših +13 (39-26). Ipak, Francuzi pronalaze recept za uspjeh. Forsiranje pick igre ponajprije Nanda De Coloa s Rudyem Gobertom počelo je stvarati ogromne probleme Amerikancima, koji su centra Utah Jazza često mogli samo faulirati. Srećom po njih, Gobert nije imao svoj dan s linije slobodnih bacanja, što će se na kraju pokazati jednim od ključnih elemenata utakmice. Stao je i šut Amerikanaca, pa su Francuzi do poluvremena uspjeli doći na dva posjeda zaostatka (44-39). 

Drugo poluvrijeme Francuzi otvaraju ekspresnom tricom Guerschona Yabuselea, pa se činilo da ulazimo u egal utakmicu. No, to je bilo samo privremeno. Durant još jednom predvodi mini-seriju Amerikanaca, ovaj put 12-3, kojom se rezultat opet vraća u dvoznamenkasto (56-45). Francuski izbornik Vincent Collet zove minutu odmora, ali ona ne donosi brze rezultate. Dapače, krajem treće dionice Amerikanci preko Tatuma odlaze na najvišu prednost na susretu (71-57). No, s dvije trice u posljednjoj minuti treće dionice (Timothe Luwawu Cabarrot i Nicolas Batum) Francuzi ostavljaju tračak nade u preokret u posljednjih deset minuta. 

Francuzi su u stalnom hvatanju rezultatskog priključka gubili puno snage, ali i vremena. Novo smanjenje zaostatka na jedan posjed došlo je u petoj minuti posljednje dionice, kad je Frank Ntilikina pogodio tricu za 73-70. No, Damian Lillard u sljedećem napadu pogađa na asistenciju Bama Adebaya, a Ntilikina na drugoj strani doslovno poklanja loptu Jrueu Holidayu koji u kontri zakucava za povratak na +7 u manje od pola minute. Kad je Tatum tri i pol minute prije kraja ubacio tricu za 82-72, zbilja se činilo da je pitanje pobjednika riješeno. Nije bilo. Francuzi su malo-pomalo smanjivali razliku, pa je De Colo s dva pogođena slobodna bacanja deset sekundi prije kraja još jednom doveo svoju momčad na tri poena zaostatka (85-82), ali Amerikanci su imali posljednji posjed. Naravno, lopta je otišla u ruke Duranta, kojeg svojim petim prekršajem faulira Gobert. Najbolji igrač američke reprezentacije uspješno rješava oba pokušaja s linije penala. Na drugoj strani Batum promašuje tricu i slavlje Amerikanaca je moglo početi.

Najefikasniji u pobjedničkoj momčadi bio je Durant s 29 poena (6 skokova). Tatum je ubacio 19 (7 skokova), a po 11 su dodali Holiday (5 skokova, 3 ukradene lopte) i Lillard. Francuze su s po 16 poena predvodili Fournier i Gobert, čemu je potonji dodao i 8 skokova, ali je s linije slobodnih bacanja imao katastrofalan učinak 6-13.

U susretu za treće mjesto Australija je svladala Sloveniju rezultatom 107-93.

Slovenci nisu uspjeli povratiti snagu nakon teške borbe s Francuzima u polufinalu. Australija je, osim u nekoliko navrata krajem prve i početkom druge četvrtine, konstantno bila u vodstvu. Poput Francuza protiv SAD-a, Slovenci su puno energije gubili u pokušajima rezultatskog povratka u susret. Posljednja takva situacija desila se sredinom četvrte četvrtine. Australci su poveli s četrnaest poena razlike (81-67), da bi Slovenija odgovorila serijom 13-2 za svega tri poena zaostatka (83-80) šest minuta prije kraja. No, kao i u polufinalu, jedna nesmotrenost Jake Blažiča bila je inicijator konačnog raspada Slovenije. Već u idućem napadu napravio je nesportsku grešku na Pattyu Millsu, što je unijelo veliku nervozu u redove reprezentacije susjedne nam države. Australci su iskoristili psihološku prednost i u kratkom vremenskom razdoblju novom serijom poena otišli još jednom na dvoznamenkastu prednost, koja je rasla do najviših 17 poena razlike (105-88). 

Slovenci nisu niti u jednom trenutku imali odgovora na sjajnog Millsa (42 poena, 9 asistencija), kojem su kvalitetnu pomoć pružili Joe Ingles (16 poena, 9 skokova), Jock Landale (14 poena) i Dante Exum (12 poena). Luka Dončić je još jednom bio najbolji stijelac i igrač Slovenije (22 poena, 8 skokova, 7 asistencija), ali se puno mučio s agresivnim obrambenim igračima Australije (8 izgubljenih lopti, šut iz igre tek 35%). Klemen Prepelič je ubacio 18 uz 7 skokova, a Mike Tobey 13 uz 5 skokova.


Tagovi OI 2020