Hrvatska
Čudesni Toni Nakić je pokazao zašto nije budućnost, već sadašnjost hrvatske košarke!

Čudesni Toni Nakić je pokazao zašto nije budućnost, već sadašnjost hrvatske košarke!

Autor: Saša Ćirić

Prepuni Baldekin svjedočio je pravoj košarkaškoj fešti.

U pripremi dvoboja s Alkarom, šibenski tabor je isticao ovaj meč kao utakmicu sezone. No dobro, možda je prerana faza prvenstva za takve epitete, ali nakon tri poraza u nizu, svakako je mogla preokrenuti momentum Narančastih.

Sinjani su, s druge strane, prvenstvo otvorili s dvije vrijedne pobjede na domaćem terenu, ali su zaredali porazi na gostovanjima kod Cedevite i Škrljeva. 

Šibenčani su ovog tjedna iskoristili lijepo vrijeme, pa su umjesto jutarnjeg treninga u utorak organizirali team building na slapovima Krke. Opuštenost i tečnost je bila vidljiva u početnim napadima domaće momčadi. Poenima Martina Junakovića i Tonija Nakića dolaze u vodstvo od 4-0, ali Sinjani na krilima brojne i glasne skupine Maligana okreću momentum utakmice u svoju korist, te košem Hrvoja Vučića prelaze u vodstvo 4-7 nakon manje od dvije minute igre. Prva polovina prve četvrtine je imala visoki tempo igre kao moment kojem su obje momčadi pokušale rano slomiti onu drugu. U petoj minuti na semaforu svijetli 16-17 za Alkar, te se činilo da će ova utakmica ići debelo preko kladioničarskih granica zbroja poena. Ipak, tempo je bio presnažan, pa su treneri prebacili igru na pola terena. Sinjani su se i tu bolje snašli, a osobito su eksploatirali Pavu Paića u obrani, koji je s istekom perioda zaradio svoju treću osobnu pogrešku, istodobno dopuštajući Vučiću koš-faul za 20-27.

Početak druge četvrtine obilježavaju centri, pa tako vrućem Vučiću na drugoj strani pariraju Matija Poščić i Tonko Vuko. Ipak, Sinjani su raspoloženi u svim linijama, pa Josip Boban prvo s linije slobodnih bacanja, a nakon toga i polaganjem, odvodi svoju momčad na dvoznamenkastu razliku (26-36). Domaći u rovovskoj borbi smanjuju razliku na -5 (34-39), ali mirni igrači Srđana Helbicha do poluvremena vraćaju razliku na lagodnih osam poena (38-46).

Helbich je bio svjestan opasnosti koja vreba od strane Junakovića, pa je morao djelovati preventivno. Uvodne minute nastavka, u kojima je reprezentativni playmaker zabijao i razigravao momčad u povratku na -3 (45-48), su zorno prikazale što se može dogoditi ako mu se da dovoljno prostora. Zato su u napadu Alkari počeli forsirati Josha Browna na niskom postu, koji iskusno provocira kontakt i prekršaj, a slično je u missmatchu pošlo za rukom i Vučiću. Tako je u relativno ranoj fazi utakmice prvo šibensko ime dobilo četvrtu osobnu pogrešku, pa je Miro Jurić morao nešto miksati. Izvukao je Junakovića iz igre, a stavio u igru mladiće Domagoja Šarića i Ivana Gulina. Potonji je osobito impresivno odigrao u fazi obrane, gdje nije dopuštao iskusnijim protivnicima da preko njega postižu lake koševe. No, Sinjani su još uvijek igrali na visokom nivou, pa su tricom Bruna Markulina nešto manje od četiri minute prije konca treće četvrtine otišli na novih +9 (53-62). Junaković je u tim trenucima bio opterećen prekršajima, ali i umorom uslijed brojnih čvrstih kontakata, pa je Jurić odlučio ključeve napada dati u ruke Nakiću. Mladi reprezentativac tu priliku objeručke koristi, te s pet uzastopnih poena dovodi Šibenčane na novih -3 (60-63) na ulasku u posljednju četvrtinu.

Narančasti su u posljednju četvrtinu ušli odlučno i čvrsto u obrani, a koncentrirano u napadu. Nakon jedva minute igre Paić, Nakić i Šarić rade seriju 8-0, kojom domaći dolaze do vodstva od pet poena (68-63). No, u idućih minutu i pol domaća publika u nevjerici gleda prvo Junakovića, a nakon njega i Paića, kako izlaze iz igre zbog petog prekršaja. Činilo se da je to idealna prilika za Sinjane da se ekspresno vrate u susret, no nitko nije mogao niti sanjati što će se dogoditi u narednim minutama. Posljednji ubačaj gostiju iz igre je bila gorespomenuta Markulinova trica na 3:46 u trećoj četvrtini. Čvrsta obrana domaćina i nemirne ruke gostiju su imale za posljedicu razdoblje od skoro deset minuta (!) bez ubačaja iz igre za Sinjane. Tu neugodnu seriju prekida Vučić tricom četiri minute prije kraja za 74-67, ali nakon minute odmora domaćih na drugoj strani preko njega polaže mladi Gulin. Već u idućem napadu Domagoj Bašić zabija tricu za prvu dvoznamenkastu prednost domaćih (79-67), ali precizni Vučić uzvraća za 79-70 tri minute prije kraja. Koš koji je razriješio sve dileme oko pobjednika bila je Nakićeva trica 1:15 prije kraja za 86-74. Do kraja gosti uspijevaju tek smanjiti na konačnih 88-79.

U veličanstvenoj atmosferi ništa manje spektakularni nisu bili ni akteri na terenu. Obje momčadi su imale po dva igrača na superstar razini, a to su kod domaćih bili sjajni Nakić (26 poena, 8 skokova) i Junaković (23 poena, 6 skokova, 4 asistencije). Kod Alkara su najistaknutiji bili Vučić (26 poena, 6 skokova) i Brown (25 poena, 7 skokova, 8 asistencija).

Srđan Helbich: "Odigrali smo dobrih 27 minuta, ali na kraju smo pali. To nam se već događalo, a uz to nismo iskoristili neke situacije koje smo u pripremi utakmice istaknuli kao bitne. Primjerice, Paić je s četiri prekršaja igrao koliko, 15-20 minuta? Uspjeli smo napadati Junakovića i opteretiti ga prekršajima, ali s druge strane smo znali da će Šibenik u drugom poluvremenu izaći puno agresivnije i to nismo spriječili."

Nadovezao se gostujući trener i na neugodan niz poraza Alkara: "Još uoči prvenstva smo znali da nam je svaka utakmica biti ili ne biti. Svaka pobjeda je bonus u cilju očuvanja premijerligaškog statusa i to nam je jedini cilj."

Toni Nakić: "U prvom dijelu smo igrali loše i dekoncentrirano, nismo se držali dogovora iz svlačionice. Hrvoje Vučić je bio iznimno raspoložen s niskog posta i pick igre, a mi ga nismo dobro branili. Nedostajalo je energije u obrani, a bili smo i nervozni jer smo znali da moramo pobijediti pod svaku cijenu, ali smo na poluvremenu u svlačionici dogovorili da ćemo odraditi svoje zadatke, što smo u konačnici i uspjeli."

Upitan o svojoj odličnoj izvedbi, mladi Nakić je dodao: "Trener me stavio na tzv. lažnu četvorku, pa su me čuvali viši igrači. Bez Martina Junakovića na terenu smatrali smo da je tu naša šansa za pobjedu protiv Alkara i to se dogodilo."

Miro Jurić: "Nervoza uslijed tri uzastopna poraza je bila više no vidljiva. Mi u prvom poluvremenu zapravo čak i nismo toliko loše igrali, ali kada promašite nekoliko (otvorenih) šuteva, u momčad se uvuče nesigurnost. Eventualne zamjerke mogu pronaći u odmaku od plana, osobito u pick igri, gdje smo često kiksali. Nakon razgovora u svlačionici na poluvremenu smo došli do dogovora u svim segmentima u kojima nismo bili na razini. Znali smo da će biti teško protiv odličnog Alkara, koji je odigrao vrhunsku utakmicu. Moram istaknuti i vrhunsku atmosferu, i Maligani i Funcuti su bili na visokoj razini. Sretan sam zbog pobjede, ali bit će tu još stvari za popravak." 

Jurića nije iznenadila vrhunska izvedba Tonija Nakića: "Napokon! Taj momak radi dobro, vrijedno trenira i živi košarku. Forsiram ga ponekad da sam završava akcije, ali on... neću reći da je sramežljiv, ali kao da mu je neugodno pored svojih suigrača uzeti poneku loptu više. Znam da može i to je sad pokazao, a nadam se da je ovo samo prva u nizu njegovih vrhunskih utakmica. Mene ovo ništa ne iznenađuje, znam što on može i za što je sposoban."

Ovim ishodom su obje momčadi nakon petog kola na omjeru 2-3, a u narednom kolu Sinjani se vraćaju na domaći teren i traže pobjedu protiv Bosca. Šibenčani, pak, idu u goste neugodnoj Hermes Analitici.