Europa i Svijet
Čudnovata završnica prve dionice presudila Talijanima

Čudnovata završnica prve dionice presudila Talijanima

Autor: Branko Tabak

Kakva završnica prve četvrtine!

Litva je okrenula Italiju (78-73) i nakon šokantnog poraza na početku Eurobasketa od Gruzije ponovno figurira kao jedan od kandidata za postolje.

Talijani su bolje otvorili utakmicu i poveli deset razlike (9-19). Preostalih nešto manje od četiri minute igre u prvoj dionici Litvi je bilo dovoljno za povratak u egal. Kuzminskas je povezao tri trice, a tamo gdje je on stao nastavio je Juskevicius tricom za izjednačenje (23-23).

Ta je furiozna završnica prve četvrtine odredila nastavak utakmice. Talijani su bili grogirani, a Litavci su nakon odmora nastavili svoj košarkaški ples. Razigrani, raspucani, rastrčani na krilima fantastične publike Litavci su tricom Grigonisa u 16. minuti stigli do 13 poena viška (38-25). Do kraja utakmice Litva kontrolirala utakmicu na sigurnoj rezultatskoj distanci od desetak razlike.

Juskevicius je u pobjedničkoj momčadi zabio najviše, 20 poena, no ostale su mu statističke rubrike ostale prazne. Kalnietis je uz 12 poena imao 8 asistencija i 4 skoka. Valanciunas je zabio poen više uz 8 skokova. Kuzminskas je utakmicu završio s 14 poena,a njegove tri trice u završnici prve četvrtine okrenule su stanje na parketu i povukle Litvu prema pobjedi s kojom je Istanbul sve bliže.

Datome je bio najefikasniji kod Talijana s 24 poena. Belinelli je (uz svega 38 posto šuta) zabio 14, a Filloy 10.

Nakon ove utakmice obje reprezentacije imaju omjer 2-1. Za skupinu B ponedjeljak je dan odmora, a u utorak Litva ide na Ukrajinu, a Italija na Njemačku.