Hrvatska
Regija
FOTO: Čudo u Beogradu!

FOTO: Čudo u Beogradu!

Autor: Paulo Sarić

Večeras smo vidjeli više žara i borbenosti u igri Zadra nego u prvih osam utakmica sezone…

Imenovanje Ante Nazora za trenera dalmatinske momčadi ekspresno je urodilo plodom i Zadar je došao do prve ovosezonske pobjede u ABA ligi. Pristup i govor tijela bili su dijametralno suprotni od viđenih u prva četiri kola pa su Zadrani rezultatom 85-95 slavili na teškom gostovanju kod Partizana, upisavši tek drugi trijumf u Beogradu u regionalnom natjecanju protiv istoimenog protivnika.

Iako nije bilo promjena u prvoj petorci na parket je istrčao drugačiji Zadar nego smo ga gledali u prethodnim susretima. Borbeniji, agresivniji. Na koncu konca – konkurentniji. Stoga je čitava prva četvrtina protekla u izjednačenoj borbi u kojoj su se momčadi izmjenjivale u vodstvu i tek smo jednom vidjeli prednost veću od jednog posjeda. Dogodila se ona u četvrtoj minuti nakon polaganja Luke Božića i odmah izazvala reakciju domaćeg trenera koji je pozvao brzu minutu odmora.

Prvo veće uzbuđenje vidjeli smo na samom kraju prve dionice kada je došlo do sudara između Đorđa Gagića i Marija Littlea nakon kojeg je iskusni Amerikanac morao napustiti teren. Domaćini su to iskoristili i drugu četvrtinu otvorili serijom 7-0 u koju je Marcus Paige ugradio pet poena. Uslijedila je reakcija trenera Nazora koji je pozvao time-out nakon kojega su Zadrani krenuli u nalet. Brzoja je polaganjem otvorio, a Bašić na sličan način zatvorio seriju 0-12 koja je gostima dala prijeko potreban vjetar u leđa.

FOTO: KK Partizan NIS

No, ključ je bio na drugoj strani terena.

Dobra obrana hrvatske momčadi dozvolila je Partizanu samo dva koša u narednih pet minuta pa je na semaforu sredinom druge četvrtine svijetlilo 32-37 za Zadar. Odgovornost je u domaćim redovima nakratko preuzeo Vanja Marinković i sa šest uzastopnih poena vratio svoju momčad u prednosti, no završnica poluvremena je pripala Nazorovim momcima koji su uz pomoć dalekometnog šuta, dvije trice je ubacio kapetan Šime Špralja, a jednu oporavljeni Little, na veliki odmor otišla s vodstvom 40-48.

Iskusni je kapetan zadarske momčadi povezao pet koševa na otvaranju nastavka i primorao domaćeg stratega Nenada Čanka na rane konzultacije sa svojim igračima. Ulazak Alekseja Nikolića u igru nakratko je dao potrebnu iskru momcima u crno-bijelim dresovima koji su u samo nekoliko minuta prepolovili zaostatak (49-56), no Zadrani nisu gubili glavu te su odgovorili smirenom i kvalitetnom igrom na obje strane terena. Little i Grant su nastavili s dobrim igrama i ubacili prvih sedam poena u seriji Zadra 0-11 nakon koje je semafor pokazivao ugodnih 52-71.

FOTO: KK Partizan NIS

U posljednjih se deset minuta ušlo sa 16 poena prednosti dalmatinske momčadi koja je mirnom igrom rutinski održavala razliku do samoga kraja. Izvrsni Luka Božić zabio je prvih šest koševa svoje momčadi u posljednjoj dionici, a kada mu se priključio novopridošli William Magarity koji je u 35. minuti odveo Zadrane na plus 20 (64-84) više nije bilo povratka za 'Crno-bijele'.

Goste su do velike pobjede predvodili Luka Božić i Mario Little s 27, odnosno 19 koševa, čemu je prvi dodao i 11 skokova, tri asistencije i dvije ukradene lopte dok je najefikasniji u redovima Partizana bio Stefan Janković s 19 poena i četiri skoka.