Hrvatska
FOTO: Čudo u Trnskom! Bosco pobijedio Cedevitu!

FOTO: Čudo u Trnskom! Bosco pobijedio Cedevitu!

Autor: Saša Ćirić

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Ili to ide istovremeno?

U sjajnoj partiji cijele momčadi Bosco je na domaćem terenu svladao Cedevitu s visokih 73-53!

Obje momčadi su imale motiv za izvlačenje maksimuma u ovom susretu. Domaći su u prvenstvo startali sa sedam poraza, dok su gosti nakon uvodnih šest pobjeda prije četiri dana doživjeli prvi poraz u prvenstvu od mlade momčadi Šibenika.

Nakon što je mladi hrvatski reprezentativac u redovima Bosca, Jan Palokaj, ubacio tri slobodna bacanja na samom startu utakmice, autor ovih redaka je već stvarao ideju o klasičnom premda-je-domaćin-poveo uvodu. No, dečki u žutim dresovima su imali druge planove. Iznimno motivirani i razigrani su u tim trenucima bili domaći kapetan Mladen Primorac, kao i njegov partner iz centarske linije Stjepan Tešija. Preciznim šutevima za tricu i pametnim rješenjima u srcu reketa su domaći nakon pola četvrtine došli do +6 (13-7), što je natjeralo Ivana Kapova na prvu minutu odmora. Ali, nervoza kod njegovih igrača je bila jasno vidljiva, pa su se nevolje Vitamina nastavile po povratku na parket. Raspoloženi Primorac je bio stalna prijetnja iz svih pozicija, a gosti se nisu nikako mogli sastaviti sa šutom. Nakon prve četvrtine je Bosco imao visokih +13 (24-11), a taj rezultat je bio izravna posljedica nesrazmjera šuterskih postotaka - dok su domaći u tom segmentu briljirali sa 73% šuta iz igre, gosti su pogodili tek 30% svojih šuteva.

Toni Perković (Foto: KK Cedevita)

Matija Brkljačić je bio svjestan da njegovi dečki moraju nastaviti u istom ritmu. Ljepši start od novih pet poena na otvaranju druge četvrtine nisu mogli zamisliti, nakon što su David Chavlovich (tricom) i Tešija (dvicom) podigli razliku na pomalo nestvarnih +18 (29-11). No, Cedevita je u tim trenucima počela igrati nešto čvršću obranu, pa su presingom na loptu i dobrim zatvaranjem skoka stvorili preduvjete za povratak. Jedan od najiskusnijih u gostujućim redovima, Domagoj Bošnjak, je uz veliku pomoć mladog Tonija Perkovića u tim trenucima bio nerješiva enigma za obranu Bosca. Bekovi Cedevite su uspješno ulazili u reket domaćih, pa su u svega nekoliko minuta serijom 11-0 smanjili zaostatak na svega sedam poena (29-22). Domaći djeluju grogirano, njihov šut iz prve i početnih minuta druge četvrtine je potpuno nestao. Ipak, Chavlovich prekida seriju gostiju, čime pak započinje novo dobro razdoblje Bosca. Domaći serijom 9-1 ponovno vraćaju razliku na pristojno odstojanje (38-23), ali završna minuta pripada gostima, koji nakon poena iz napadačkog skoka Amerikanca Tylera Widemana i situacije dva plus jedan za Darka Baju na poluvrijeme idu s podnošljivih deset poena zaostatka (38-28).

Treća četvrtina je počela u pomalo nervoznom tonu na obje strane, u kojem su i jedni i drugi osjećali važnost dobre igre u tom razdoblju. Možda čak i ključan trenutak utakmice bio je neuobičajen koš Tešije. Visoki igrač Bosca je s osam metara u hi-lo igri pokušao lob dodavanjem pronaći Primorca u srcu reketa, ali pogađa koš. Domaćim igračima kao da je to dalo dodatnu vjeru, pa su u brzim napadima brzo došli do nove najviše prednosti, koja je iznosila 20 poena (52-32). Ipak, u manje od minute Cedevita serijom 6-0 ostavlja utakmicu otvorenom. No, razigrava se u tim trenucima crnogorski internacionalac u redovima Bosca Nikola Korać, koji poenima i asistencijama vraća svoju momčad na +20 na isteku treće četvrtine (62-42).

Stjepan Tešija i Tyler Wideman (Foto: KK Cedevita)

Ako je postojala ikakva nada u povratak Cedevite u utakmicu, peta osobna indisponiranog Antonia Jordana u samom startu četvrte četvrtine je bila dobar indikator Kapovu da danas jednostavno nije takav dan. Njegovi igrači nisu mogli praktički ništa pogoditi s vanjskih pozicija (3-28 za tricu!), a domaći su iskusno igrali duge napade, pa je razlika na kraju ostala ista (73-53) za nesumnjivo najveću pobjedu u povijesti košarkaškog kluba Bosco!

Najzaslužniji za ovaj rezultat bili su Tešija (18 poena, 5 skokova), Chavlovich (17 poena, šut 7-11), Primorac (17 poena, 9 skokova) i Korać (12 poena, 8 asistencija). Kod Cedevite je prolaznu ocjenu mogao dobiti tek Bajo (13 poena, 7 skokova), dok su Bošnjak (11 poena, 6 skokova, šut 3-15) i Perković (9 poena, 4 skoka, 6 izgubljenih lopti, šut 3-10) bili znatno ispod svoje razine.

Nakon osam odigranih susreta Bosco više nema upisanu nulu u rubrici pobjede (1-7), dok premijerligaška inačica Cedevite ipak teško plovi bez kapetana Slavena Rimca i poručnika Tonija Katića. Dva poraza u nizu (6-2) su daleko od znaka za uzbunu, ali će Kapov imati težak zadatak vraćanja svoje momčadi na pravi put.