Time-out
Da je ostao u košarci, Zadar bi imao košarkaškog prvaka

Da je ostao u košarci, Zadar bi imao košarkaškog prvaka

Autor: Branko Tabak

Brončani bacač kugle sa Svjetskog prvenstva u Londonu - Stipe Žunić.

Svestrani sportaš Stipe Žunić prvi je hrvatski atletičar koji je za svoju domovinu na Svjetskom prvenstvu osvojio medalju. Bronca iz Londona osvojena jučer, a koja će zasjati na njegovim prsima danas tijekom ceremonije proglašenja pobjednika može iznenaditi samo one koji ne prate Stipin rad od samih početaka.

Kao osmoškolac bavio se kick boxingom, bio je svjetski prvak u ovom borilačkom sportu. Potom je bacao koplje, pa disk, a na kraju se našao u kugli.

Stipe je vodio bitke s ozljedama (iza njega je zahtjevna operacija), administracijom, financijama, sponzorima. Doslovno se snalazio za mjesto gdje će trenirati jer njegov rodni grad Zadar nema uređeno bacalište. Čak je uz podršku obitelji i prijatelja krenuo u izgradnju vlastitog bacališta...Zastalo je to u jednom trenutku jer Stipe nije stizao istovremeno voditi brigu o svemu i graditi put prema svjetskom vrhu.

Zašto ovo pišemo na stranicama košarkaškog portala. U pravu ste. Poveznica Zadra kao Grada košarke nije dovoljno kvalitetno opravdanje.

Dva su razloga tomu. Prvi, jer je ovo priča koju moraju pročitati svi sportaši i koji bi u Stipinom putu i volji trebali pronaći motiv i snagu da ustraju u svojim ambicijama, vjeruju u sebe, vjeruju u bolje dane.

Drugi je činjenica da je Stipe Žunić igrao košarku za OŠ Bartula Kašića u Zadru. Prema mišljenju njegova profesora Zorana Veselinovića da je ostao u košarci isto bi napravio dobru sportsku karijeru, a Zadar bi bio prbvak. Dodali bismo, možda bi i zarađivao i više.

- Stipe je imao talent za sve sportove. U košarci je pokazivao izniman talent na poziciji četvorke. U kick boxingu je bio svjetski prvak, u koplju je rušio rekorde..., kazuje nam Veselinović koji se prisjetio još jednog detalja.

- Mi smo ga dok je pohađao osnovno školu poveli na državno natjecanje u bacanju kugle. Kuglu tešku 4 kg bacio je tada 14 metara. Već tu je bilo jasno da će jednog dana napraviti nešto veliko.

Stipe je danas upisan u povijest hrvatskog sporta za sva vremena kao prvi Hrvat sa svjetskim odličjem. Prije njega to su napravile dvije djevojke, Sandra Perković i Blanka Vlašić.


Hrvatska u Londonu nije rekla sve što ima. Nakon berbe medalja na OI u Riju ovo nam je ljeto donijelo naslov svjetskog prvaka u vaterpolu i Stipinu svjetsku broncu. Neka potraje i do rujna. Neka nam dobre vijesti stignu i iz Istanbula...