Hrvatska
Daje se na znanje: Polufinale doigravanja igra se na tri, a finale na četiri pobjede

Daje se na znanje: Polufinale doigravanja igra se na tri, a finale na četiri pobjede

Autor: Branko Tabak

Da ne bi bilo nismo znali!

Kako je utakmicom Zadra i Cibone započelo 15. (od 22) kolo HT Premijer lige, a kroz komentare na društvenim mrežama i u svakodnevnoj izravnoj kominikaciji, čak i sa službenim osobama, igračima i trenerima, vidimo da nisu svi na čisto s pravilima doigravanja, donosimo vam izvadak iz propozicija nakon kojeg će vam sve biti jasno.

Nemojte se kladiti da ste u pravu prije negoli pročitate sve do kraja. Glavna promjena je da se polufinalna serija igra na tri, a finalna na četiri pobjede.

II. DRŽAVNO PRVENSTVO
 
Članak 5.  Natjecanje u Državnom prvenstvu – HT Premijer liga u sezoni 2018/19 organizira se u okviru važećeg Sustava natjecanja u dva (2) dijela i to:

a)  prvi dio natjecanja - Liga

Članak 6. 
6.1. Prvi dio natjecanja igra se po sljedećim načelima:
6.2. Deset (10) klubova HT Premijer lige temeljem poretka u sezoni 2017/18 zajedno s prvoplasiranim i drugoplasiranim klubom Prve muške lige sezone 2017/18 igrat će prvi dio natjecanja HT Premijer lige, tj. Državnog prvenstva u sezoni 2018/19.
6.3. Dvanaest (12) klubova iz prethodnog stavka igrat će ligu po dvostrukom bod sustavu i to dvadeset i dva (22) kola na osnovu čega se dobije poredak klubova od 1. do 12. mjesta u prvom dijelu Državnog prvenstva – Ligi.
6.4. Posljednje plasirani klub iz HT Premijer lige ispast će iz Lige i u sezoni 2019/20 nastupiti u Prvoj muškoj ligi, a pretposljednji klub HT Premijer lige igrati će dvije izlučne utakmice sa poraženim klubom finala doigravanja Prve muške lige
6.5. Pobjednik finala doigravanja Prve muške lige ostvarit će pravo igranja u HT Premijer ligi u sezoni 2019/20 a poraženi klub finala doigravanja Prve muške lige igrati će dvije izlučne utakmice za ulazak u HT Premijer ligu sa pretposljednjim klubom HT Premijer lige.
b)  drugi dio natjecanja - Doigravanje
Članak 7.  
7.1. Na osnovu rezultata i poretka klubova u prvom dijelu prvenstva - Ligi, klubovi koji su ostvarili pravo igraju doigravanje za prvaka RH.
7.2. Konačni plasman klubova u Državnom prvenstvu, tj. HT Premijer ligi se dobiva na sljedeći način:
Doigravanjem se dobiva prvak RH, a poredak klubova od 2.-12. mjesta ostvaruje se temeljem poretka u prvom dijelu prvenstva - Ligi.
7.3. U doigravanju sudjeluje osam (8) klubova i to klubovi koji su se u prvom dijelu prvenstva - Ligi plasirali od 1. do 8. mjesta.
Doigravanje se odvija temeljem rezultata i plasmana ostvarenih u prvom dijelu prvenstva – Ligi na sljedeći način:
Utakmice se igraju na dvije (2) pobjede, po načelu: domaćin–gost-domaćin (1-1-1), s tim da su domaćini prvih utakmica klubovi koji su se plasirali od 1.- 4. mjesta u prvom dijelu prvenstva - Ligi.
Utakmice doigravanja igraju se među sljedećim parovima: 

A. Prvoplasirani klub iz Lige – osmoplasirani klub Lige (1-8),  

B. Drugoplasirani klub iz Lige – sedmoplasirani klub iz Lige (2-7), 

C. Trećeplasirani klub iz Lige – šestoplasirani klub iz Lige (3-6), 

D. Četvrtoplasirani klub iz Lige – petoplasirani klub iz Lige (4-5).
 
U poluzavršnici sudjeluju klubovi pobjednici parova A, B, C i D koji ostvare tri pobjede. Utakmice se igraju na tri (3) pobjede, po načelu: domaćin–gost-domaćin-gost-domaćin  (1-1-1-1-1), s tim da su domaćini prvih utakmica klubovi koji su bili bolje plasirani u prvom dijelu prvenstva - Ligi.
 
E. Pobjednik para A – pobjednik para D (A-D) F. Pobjednik para B  - pobjednik para C (B-C)
 
7.4. U završnici (finale) doigravanja sudjeluju dva (2) kluba, i to klubovi pobjednik para E i pobjednik para F. Utakmice završnice igraju se na četiri (4) pobjede, po načelu domaćin— domaćin-gost-gost-domaćin-gost-domaćin (2-2-1-1-1), s tim da je domaćin prve utakmice klub koji je ostvario bolji poredak u prvom dijelu prvenstva - Ligi.

7.5. Klub koji u završnici (finalu) ostvari četiri (4) pobjede proglašava se Državnim prvakom RH u natjecateljskoj sezoni 2018/19.
Članak 8.  

8.1. Po završetku utakmice završnice doigravanja kojom se dobiva državni prvak, proglašava se prvak predajom prijelaznog pehara i pehara u trajno vlasništvo pobjedničkoj momčadi, podjelom zlatnih medalja pobjedničkoj momčadi, te predajom plaketa finalistima Prvenstva Hrvatske (poraženoj momčadi) prema utvrđenom ceremonijalu određenom od strane Povjerenika natjecanja. 

8.2. Povjerenik natjecanja izvješćuje sve klubove sudionike doigravanja kao i službene osobe završnice doigravanja o programu ceremonijala, a momčadi klubova završnice doigravanja, treneri, suci i opunomoćenik obvezni su se pridržavati programa ceremonijala.

Upoznajte se i sa ostalim propozicijama natjecanja - kliknite ovdje.