Hrvatska
Dalekometna artiljerija presudila Žutoj podmornici

Dalekometna artiljerija presudila Žutoj podmornici

Autor: Paulo Sarić

Zagrepčani su pogodili čak 16 trica iz 27 pokušaja što je previše i za puno kvalitetniju momčad od Jazina.

Cibona je i bez dvojice bitnih igrača Luke Žorića i Branislava Ratkovice svladala KK Jazine Arbanasi rezultatom 119-76 i došla do svoje devete pobjede u HT Premijer ligi. Utakmica je bila neizvjesna tek prvih desetak minuta nakon čega je uslijedio nalet domaćina koji su došli do rutinske pobjede.

Iako je Nazorova momčad dobro krenula u susret i povela 6-0 tricama Josipa Bilinovca i Domagoja Bošnjaka, gosti su zahvaljujući sedam poena novopridošlog Tea Petanija sredinom prve četvrtine smanjili na samo poen zaostatka (13-12). Cibona je uskoro krenula u seriju 17-3 koja je nagovijestila kakav ćemo susret gledati. Već je u osmoj minuti bilo 30-15 za Zagrepčane, no momčad Luke Bujasa nije se tako lako predala te je s nekoliko vezanih trica smanjila na samo minus šest na otvaranju druge dionice (32-26).

Držali su se Zadrani na pristojnom zaostatku sve do 15. minute, a onda je prvo iskusni Franko Kaštropil dobio nesportsku osobnu pogrešku, da bi radi reakcije tehničku dobio i trener Bujas, pa su Cibosi dobili tri slobodna bacanja i loptu sa strane. Na koncu su to pretvorili u šest poena iz jednog napada čime su započeli seriju 15-2 kojom su otišli na velika 23 koša prednosti. Do odmora je već bilo 65-39, pa je postalo jasno da ćemo do kraja gledati tek odrađivanje posla.

FOTO: KK Cibona Facebook

Iako su gosti u nastavku bolje zaigrali u napadu, obrana i dalje nije bila na razini pa je prednost Cibosa kontinuirano rasla. Igrači s klupe dobro su iskoristili ukazanu minutažu, što se prvenstveno odnosi na Andriju Ćorića i Dominica Gilberta, pa su Vukovi košem potonjeg već u 34. minuti prešli stotku (101-65).

Na koncu je drugo poluvrijeme bilo preslika prvog. Gosti su se relativno dobro držali prvih dvanaestak minuta, no onda bi došlo do pucanja u dalmatinskoj momčadi koje je ekipa Ante Nazora iskoristila da dođe do uvjerljive pobjede i, kako je sam trener rekao, „izliječi frustracije“ iz regionalnog natjecanja.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je hrvatski reprezentativac Josip Bilinovac s 26 koševa, osam asistencija i sedam skokova, a ponajbolju je partiju sezone odigrao mladi Dominic Gilbert koji je dodao 23 poena uz četiri skoka, dok su bolji od ostalih u zadarskoj momčadi bili Mirza Sarajlija i Remi Barry s 21, odnosno 19 koševa.