Hrvatska
Dalmacija dobiva novog šampiona!

Dalmacija dobiva novog šampiona!

Autor: Teo Cilar

Zadar je u trećoj utakmici polufinala HT Premijer lige opravdao ulogu favorita i uvjerljivom utakmicom protiv Gorice došao do finala gdje ga čekaju "susjedi" iz Splita.

Finale Prvenstva Hrvatske igrati će dvije momčadi iz Dalmacije, nakon što je Zadar u "majstorici" došao do očekivane i uvjerljive pobjede nad Goricom 85:68 (18:14, 24:16, 30:20, 13:18). Finale se ove godine igra po sistemu 2-2-1, tako će prve dvije utakmice protiv Splita, Zadar biti domaćin, a prva utakmica finala na rasporedu je u srijedu 26.05 dok će se druga igrati u petak 28.05. Ova dva kluba posljednji su puta bila u međusobnom finalu Prvenstva Hrvatske 2008. kada je Zadar u petoj utakmici finala, ujedno i posljednjoj u Jazinama, prije selidbe na Višnjik, slavio naslov prvaka. 

Da ova utakmica ima veliki ulog vidjelo se od samog početka jer su obje ekipe bile malo u grču, a tome svjedoči i rezultat prve četvrtine koja je otišla na stranu Zadra 18:14, ali krenimo redom.

Gorica je povela nakon što su bili uspješniji na početnom podbacivanju gdje do lopte dolazi Lovro Mazalin i kreće na polaganje gdje ga faulira Chinanu Onuaku. Lovro je ubacio oba bacanja za početno vodstvo. Gorica je krenula u obrani istom taktikom kao i u drugoj utakmici, puštajući Jana Palokaja samog na šutu, ali on u prvom napadu umjesto šuta dodaje loptu za Onuakua koji je bio između dva igrača, ali je svejedno pogodio za prve poene zadra na utakmici. Nakon što je Gorica povela 4:7 poslije trice Emila Savića, Onuaku pogađa i smanjuje na 6:7, ali u idućem napadu gostiju, ulazi u prve probleme jer radi i drugi prekršaj nakon samo tri pol minuta igre u prvoj dionici. 

Zadar tada radi mini seriju 4:0 gdje koševe postižu Kodi Justice i Aleksandar Bursać. Kod rezultata 12:12, Zadar je odigrao bolju završnicu, pa tako nakon ukradene lopte u kontri atraktivno zakucava Domagoj Vuković, Ivan Majcunić je na drugoj strani poravnao s dva pogođena bacanja. Do kraja četvrtine smo vidjeli jedno pogođeno bacanje Vukovića, tri uzastopna promašena napada od čega su dva bila od strane Gorice, te polaganje uz prekršaj Dominika Mavre koji pogađa i dodatno bacanje te postavlja konačan rezultat nakon prvih deset minuta 18:14. 

Druga četvrtina je krenula promašenom tricom Justina Cartera, a prve poene u četvrtini zabio je Karlo Uljarević, tricu nakon što su obje momčadi bile gotovo dvije minute igre bez uspješnog napada. Borna Kapusta je s dva pogođena bacanja doveo goricu u prednost 18:19, a Zadar je više od tri i pola minute igre bio bez postignutog koša u drugoj četvrtini. Nakon toga, trener Zadra Veljko Mršić u igru vraća Onuakua i Mavru. Potonji postiže prve poene za Zadar u drugoj četvrtini, a odmah potom, nakon promašaja gostiju, Onuaku postiže nove poene na utakmici. Nova dobra obrana domaćih košarkaša, Carter skače, uzima loptu i ulazi pod koš gdje je fauliran i s dva bacanja donosi svojoj momčadi vodstvo 24:19. Gorica u tim trenucima ne može zabiti koš, a zatim njihova klupa dobiva i tehničku pogrešku. Zadar pogađa bacanje za 25:19. Mazalin je tada pogodio tricu, ali na drugoj strani ispod koša uzvraća Bursać, koji nakon neuspješnog napada Gorice pogađa i tricu za najviši 30:22 do tada za Zadar. Uslijedile su bolje minute za goste koji rade seriju 7:3, a zaključuje ju Kapusta tricom za 33:29. Zadar je odličnom obranom zaključio četvrtinu, a serijom 9:1 u kojoj sa zvukom sirene tricu iz kuta pogađa Vuković za 42:30 poslije prvih 20 minuta. 

Zadar uraganski kreće u drugo poluvrijeme. Prvo je tricu stavio Justice, pa je loptu ukrao Mavra koji polaže za 47:30. Nova ukradena lopta uslijedila je odmah u idućem napadu, a opet je Mavra u glavnoj ulozi gdje je nesportski fauliran. Pogodio je jedno od dva bacanja, a Vuković u dodatnom napadu pogađa za plus 20 Zadra. Savić je konačno ubacio prve poene za Goricu u drugom poluvremenu i to novu tricu, ali Zadar nije posustajao nego dolazi do najviših plus 25 na utakmici (64:39). Iz tog perioda valja istaknuti atraktivno zakucavanje Cartera u kontri na asistenciju Mavre. Tu je pitanje pobjednika bilo riješeno iako je Gorica još jednom zaprijetila pošto su u početkom posljednje dionice došli na 72:60 poslije "floatera" raspoloženog Karla Uljarevića. Bliže od toga nisu mogli jer Zadar nije dopustio da se još više približe te su rutinski priveli utakmicu kraju. Valja spomenuti i podatak da je Zadar u reketu u potpunosti nadigrao goste. Postigli su čak 52 poena dok je Gorica na drugoj strani zabila svega 12 što i ne čudi kada spomenemo podatak da su šutnuli 36 trica i svega 15 dvica. 

Mavra je odigrao najbolje u redovima Zadra te je s 19 poena bio prvi strijelac susreta, a imao je čak 9 asistencija uz 4 skoka, dvije osvojene lopte i osam izborenih prekršaja. Probuđeni Carter je zabio 14 poena uz 4 skoka, Justice 12 kao i Vuković koji je uz to uhvatio i 6 skokova. Dvocifren je bio i Onuaku s 11 poena i 8 skokova. 

Kod gostiju najbolji Uljarević s 14 poena i 7 skokova dok je 13 uz 3 asista ubacio Kapusta.