Hrvatska
Dalmatinci nisu imali rješenja za Prkačina. Nova nada hrvatske košarke odvela 'Cibose' do finala

Dalmatinci nisu imali rješenja za Prkačina. Nova nada hrvatske košarke odvela 'Cibose' do finala

Autor: Paulo Sarić

Zagrepčani će se za trofej boriti protiv pobjednika susreta Zadar-Cedevita.

U prvoj utakmici juniorske završnice mladići iz Cibone rutinski su svladali vršnjake iz Splita rezultatom 68-57. Igrači Ivana Jurana predvođeni raspoloženim zlatnim kadetom Rokom Prkačinom već su na poluvremenu imali 13 poena prednosti što su do kraja mirno sačuvali i plasirali se u finale u kojem dočekuju pobjednika susreta između Cedevite i domaćina Zadra.

Splićani su poveli 0-5 nakon čega je uslijedio odgovor 'Vukova' koji su do kraja prve četvrtine čak 13 poena zabili preko svog centarskog dvojca Branković-Prkačin. Nije trebalo dugo čekati da se razigra i drugi zagrebački mladić o čijem se talentu posljednjih mjeseci naveliko priča, Sandro Rašić, pa je semafor sredinom druge dionice pokazivao plus 12 za 'Cibose' (28-16).

S istom se razlikom otišlo na veliki odmor, da bi Dalmatinci zahvaljujući agresivnoj obrani i dobroj roli Viktora Šarića u 24. minuti prišli na samo posjed zaostatka (42-39). Ipak, bilo je vidljivo da se Karakaševi momci previše orijentiraju na prvog igrača Cibone Roka Prkačina ostavljajući otvorenom drugu stranu terena što su kontinentalci ubrzo počeli vješto koristiti da dođu do otvorenih pozicija za šut.

A to je, u kombinaciji s vrlo lošom tricom, zapečatilo sudbinu Splićana.

'Vukovi' su se u posljednjim minutama treće četvrtine vratili na dvoznamenkastu prednosti, da bi serija 8-0 na samom otvaranju posljednje dionice odvela 'Cibose' na plus 16, nakon čega je pitanje pobjednika, pokazat će se, bilo riješeno. Tek je mnoštvo ofenzivnih skokova davalo nadu momcima u crnim dresovima, no najbliže što su juniori nekadašnjeg trostrukog prvaka Europe stigli bilo je na osam koševa zaostatka minutu i 15 sekundi prije kraja (65-57).

A tada je već bilo prekasno.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Roko Prkačin s 23 poena, čemu je dodao i 18 skokova, a ruku su mu dali Sandro Rašić s 15 te Danko Branković s 13 koševa, dok je Splićane predvodio Lovre Runjić s 14 poena, te po šest asistencija i uhvaćenih lopti.