Intervjui
Damir Milačić se snašao u Belgiji: Vraneš je klinac gladan uspjeha

Damir Milačić se snašao u Belgiji: Vraneš je klinac gladan uspjeha

Autor: Branko Tabak

U posljednjem kolu Miličićeva je momčad pobijedila Spirou Charleroi rezultatom 80-67

Nakon pet sezona rada na hrvatskim parketima, Damir Milačić provodi svoje prve mjesece kao trener van Hrvatske. Destinacija je Belgija, klub Kangoeroes-Willebroek, a omjer pobjeda i poraza kojeg nakon četiri kola ima ovaj hrvatski stručnjak je 3-1. Odličan ulazak u sezonu za trenera koji se nakon 4 i pol sezone provedene u Alkaru i jedne polusezone u Jolly JBS-u prvi put okušao raditi van granica Hrvatske.

- Okupili smo se vrlo rano, s pripremama smo krenuli već 31. srpnja. Bez obzira na to, nije se bilo lako uigrati jer od prošle sezone su ostala samo dva igrača, došlo je osam novih te ja kao novi trener. Potrebno je dosta truda i vremena da se postave principi ponašanja i principi u igri. Međutim, igrači koje sam doveo jako su pozitivni, dobri su momci, tako da je bilo lakše. Za početak sezone skor nam je odličan, nadam se da ćemo nastaviti s dobrim igrama.

Kangoeroes-Willebroek

U posljednjem kolu Miličićeva je momčad pobijedila Spirou Charleroi rezultatom 80-67.

- U subotu smo pobijedili veliki i bogati Charleroi, tako da mukotrpan rad tijekom priprema polako dolazi na naplatu. Međutim, liga se igra četverokružno i odigrat ćemo 36 prvenstvenih kola. Bit će tu puno oscilacija, s toga sam nametnuo pravilo da je iduća utakmica najbitnija i jedina važna. Toga sam se držao tijekom cijele trenerske karijere kroz klubove i reprezentaciju, tako da nema nikakvog uzlijetanja u ambicijama i gledanja previše unaprijed. Bit će tu puno posla i rada, tako da ovaj skor s početka sezone neće donijeti nikakvo opuštanje. Red, rad i disciplina, od toga nema odstupanja.

Milačića smo pitali da nam malo opiše belgijsku ligu te da nam je usporedi s hrvatskom, iz koje vuče veliko iskustvo.

- Košarka u ligi je izuzetno energetski i fizički na visokom nivou. Dopušta se čvrsta igra, puno čvršće nego u Hrvatskoj. Liga je stvarno kvalitetna, ima jako puno stranaca, ali kvalitetnih stranaca! Za razliku od naše lige, svaka ekipa ima pravo na šest stranih igrača. Konkretno, ja ih imam pet, tri Amerikanca, jedan Senegalac i naš Ivan Vraneš. Doslovce, svaka je momčad opasna i u nekom lošem danu možeš izgubiti od svakoga. Organizacija lige je na visokom nivou, od marketinga do televizijskih prijenosa. Dosta se kopira NBA, od konferencija za novinare, izjava na poluvremenu i prije utakmice, do toga kad je tv prijenos, ulazak kamera u svlačionice prije zagrijavanja, što ja osobno ne volim, ali marketinška pravila su postavljena i toga se svi pridržavaju.

Damir Milačić - (Kangoeroes-Willebroek)

Kao što je i sam Milačić već spomenuo, u momčadi ima i jednog Hrvata, mladog Zadranina Ivana Vraneša, kojeg je već trenirao u kratkoj epizodi u šibenskom Jolly JBS-u, gdje je Vraneš bio na posudbi kao igrač Zadra.

- Vraneša sam doveo jer vjerujem da ima potencijal koji još nije pokazao. Doveo sam ga da kao igrač s klupe donosi pomak, kako energetski, tako i trenutnom kvalitetom. On je jako mlad, a igra kao stranac, što je pohvalno i to će mu ubrzati igračko odrastanje. Talentiran je i polivalentan, tako da ga se može koristiti na više pozicija, što je bitno jer je liga puna fizički moćnih i pokretljivih igrača, posebno na poziciji 4,5 a on to može pokriti.Vrijedan je i profesionalan. Dobar primjer klinca koji je gladan uspjeha. Dobro ga poznajem i zato sam ga doveo. Ima stvarno puno prostora za napredak.

Ivan Vraneš - (KK Zadar Zvonko Kucelin)

Za kraj, Milačić nije zaboravio na svoje Sinjane!

- Puno pozdrava šaljem svim ljubiteljima košarke, pogotovo mojim Maliganima i KK Alkar!


Ferata.hr