Hrvatska
Damir Šolman i prof.dr.sc. Slavko Trninić dobitnici nagrade za životno djelo Franjo Bučar

Damir Šolman i prof.dr.sc. Slavko Trninić dobitnici nagrade za životno djelo Franjo Bučar

Autor: MINTS/HKS Photo: Marin Sušić

Najviše priznanje

Ministarstvo turizma i sporta jučer je objavilo Odluku o dodjeli državne nagrade za sport “Franjo Bučar” u 2023. godini.

Izuzetno nam je zadovoljstvo objaviti kako dvoje od troje dobitnika nagrade za životno djelo dolazi iz košarke: legendarni Damir Šolman (posthumno) i prof.dr.sc. Slavko Trninić. Uz njih, nagradu za životno djelo primio je i teniski velikan Nikola Pilić. Godišnje nagrade pripale su: Korneliji Kvesić (košarka), Iliji Matijeviću (košarka), Josipu Šojatu (rukomet), Ivici Jeliću (odbojka), Josipu Reiću (veslanje), Tigranu Goričkom (gimnastika), Zlatku Žagmešteru (rukomet), Ivanu Katanušiću (paraatletika), Josipu Vrliću (vaterpolo), Mladenu Drnasinu (vaterpolo), Damiru Poliću (vaterpolo) i Veslačkom klubu “Krka” Šibenik.

Damir Šolman - Foto: KK Split

Odluku o dobitnicima nagrada donio je Odbor državne nagrade za sport Franjo Bučar kojeg čine izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković. Odluka je donesena temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Javni poziv.

„Ova nagrada najviše je priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta te je dodatna zahvala svim našim sportašima, trenerima, ali i svim drugim djelatnicima, za sve ono što su učinili u sportu. Svojim postignućima, predanošću i entuzijazmom primjer su svim generacijama te čestitam svim dobitnicima ovogodišnje Državne nagrade za sport Franjo Bučar“, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Nagradu za životno djelo prof. dr. sc. Slavko Trninić dobio je zbog iznimnog doprinosa u stvaranju vrhunskih trenera i košarkaša, kao i na znanstvenom području kineziologije, Damir Šolman kao nositelj olimpijskih medalja s iznimnom košarkaškom karijerom, a Nikola Pilić za sva svoja postignuća koje je ostvario kao jedan od najboljih hrvatskih tenisača i trenera tenisa svih vremena.