Hrvatska
Dan kada su se u Jazinama 1982. sreli Dražen i Jordan

Dan kada su se u Jazinama 1982. sreli Dražen i Jordan

Ulomak iz knjige "Godina zmaja" autorskog dvojca Marjan Crnogaj-Vladimir Radičević.

Iako je 1982. izostalo gotovo tradicionalno gostovanje reprezentacije Jugoslavije u North Carolini tijekom redovitih američkih turneja, košarkaška povijest će zapamtiti da su se Dražen Petrović i Michael Jordan, buduće zvijezde svjetske košarke, ipak ogledali. Spomenuti se ogled zbio tijekom gostovanja sveučilišne selekcije SAD-a u Europi, kada je mješovita selekcija odigrala dvije utakmice sa selekcijom Europe te još tri s reprezentacijom Jugoslavije.

Autori knjige "Godina zmaja" Marjan Crnogaj i Vlado Radičević s glavnim urednikom Sportskih novosti Mariom Zorkom (u sredini) na Interliberu 2015

Prvi od te tri spomenuta ogleda igrao se u Zadru. U Jazinama je bilo tri tisuće gledatelja koji su imali priliku uživati u nezaboravnom susretu. Igralo se koš na koš, izgaralo za svaku loptu u želji za dokazivanjem. Konačnu prevagu za Amerikance te krajnjih 90:92 (45:47) donio je John Paxson, ubačanim šutem preko Vilfanove ruke, sa samim zvukom sirene.

 I was fortunate enough in one of those games to make a shot to win in a small gym in Zadar. What I remember most was the crowd not being to pleased as we left the gym on our bus and they were throwing things at us as we drove away. It was very exciting for our team though. (John Paxson)


Rezime utakmice kazivao je da je startni branički tandem Plavih Peter Vilfan (26 poena) i Dražen Petrović (10 poena) postigao istovjetan broj poena (36) kao i budući šampionski branički tandem Chicago Bullsa (Jordan 24, Paxson 12).


Zadarski hram košarke - dvorana Jazine (Foto: Adam Vidas)

Tako su iznimno skočni Vilfan te u to vrijeme još uvijek 17-godišnji Dražen Petrović dokazali da su više nego konkurentni s budućom kremom američke profesionalne košarke.

Sjećam se jako dobro te utakmice. Michael Jordan te 1982. nije pokazivao da će postati ‘igrački izvanzemaljac’. Čuvao sam ga na toj utakmici u Zadru desetak minuta i moram priznati da me nije previše impresionirao. Bio je solidan sveučilišni igrač i ništa više od toga. Dvije godine poslije na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu već se moglo vidjeti kako Jordan izrasta u superzvijezdu. (Aleksandar Petrović)

Trener Plavih Bogdan Tanjević bio je prilično zadovoljan prezentacijom 17-godišnjaka koji je na maksimalno dobar način iskoristio limitirano vrijeme na parketu Jazina. Izvjestitelj SN-a bio je danas legendarni novinar Jovan Kosijer koji je tom prigodom primijetio:

U paru s Vilfanom djeluje opasno za protivnika, smiren je i hrabar.

Suočen s nevjerojatnom snagom spomenute studentske selekcije SAD-a te odlaskom Tanjevića (profesionalni angažman u Italiji) KSJ je za nadolazeće utakmice u Novom Sadu i Beogradu na klupu vratio iskusnog trenerskog lisca Žeravicu te provjerene asove – Kićanovića i Dalipagića. Dražen Petrović tako nije bio u sastavu Plavih na utakmicama u Novom Sadu i Beogradu.

Jugoslavija – SAD 90:92 (45:47)

Zadar, Dvorana u Jazinama, 23.lipnja 1982. gledatelja 3000 Suci: Matijević (Zagreb), Srdoč (Rijeka)

Jugoslavija: Vučević 2, A. Petrović 4, Benaček 7, Žižić 6, Đurišić, Sunara 7, Vilfan 26, Radović 5, Radovanović 13, Vučurović 4, D. Petrović 10, Avdija 6
 SAD: Carter 12, Cox 2, Jones 9, Michael Jordan 24, Paxson 12, Payne 13, Revelli, Russell 3, Sitton 4, Thomas 6, Grandholm 3, Turner 4

Naslovnica knjige "Godina zmaja"