Intervjui
Danas se više razmišlja o dovođenju igrača nego o proizvodnji

Danas se više razmišlja o dovođenju igrača nego o proizvodnji

Damir Šolman: Ovo što je Mršić okupio dobar je sastav, ali nije vjerodotojno.

Na policama knjižara nedavno se pojavila knjiga “Gospodin Šolman – Šjor Damir”, priča o karijeri najpoznatijeg Zagrepčanina u splitskoj košarci. A biografiju startnog krila iz reprezentacije svjetskih prvaka iz 1970. potpisao je kolega Tomislav Gabelić

Intervju s Damirom Šolmanom u skopu anketnog izbora najboljeg košarkaša Hrvatke u 2020. godini napravio je za Večernji list kolega Dražen Brajdić.

 – Biografija je napravljena po mojim guštima, a knjiga me kao osobu opisuje 90 posto, a kao sportašu predstavlja kompliment. Vjerujem i da me ova igra riječima, gospodin i šjor, dobro opisuje. Ne govorim tu o načinu odijevanja i izgledu, nego o ponašanju. 

Bio je miljenik žena 

Za Damira Šolmana (72) njegov je dugogodišnji suigrač Rato Tvrdić znao reći da se “ne zna ni naljutit ka’ čovik”.

 – Kao igrač nikad nisam dobio tehničku. Kad sam bio nezadovoljan sudačkom odlukom, nisam mahao rukama, nego bih sucu šapnuo na aut liniji. Jedan drugi suigrač, Željko Poljak, ustvrdio je da je Šolman u svlačionicu Jugoplastike donio opću kulturu. 

– Da, ja sam prvi u torbi imao šampon, dezodorans, fen. Drago mi je da su to prihvatili i moji suigrači. Damir je na utakmice dolazio u odijelu pa ga je Duje Krstulović prozvao “Niklovani”. 

– Nikad se nisam šetao u trenirci niti mi je to bio odjevni predmet, osim na parketu. Ja nisam to radio zbog šminke, nego sam to volio. 

Bio je miljenik ženskog dijela navijača kluba, a u nekom je izboru izabran i za najšarmantnijeg košarkaša bivše SFRJ. 

– Da sam se sviđao ženama, zabilježile su i neke tadašnje novine. Kada imaš 25 godina, logično je da ti godi takva vrsta javnog priznanja. S obzirom na to da je bio vrstan šuter i da je kao takav postigao i pobjednički koš protiv Bosne za Jugoplastikin naslov državnog prvaka 1977., prava je šteta što u to vrijeme nije bilo trice. 

– Ja sam svoju karijeru završio 1983., a trica je uvedena godinu kasnije. Baš smo razgovarali Rato i ja, da je trica došla desetak godina ranije, imala bi Jugoplastika zacijelo koji trofej više. Njegov Split igrao je finale Kupa prvaka, jedne godine osvojio je tri trofeja (prvenstvo, kup i Koraćev kup), onaj Kukočev bio je trostruki prvak Europe, a ovaj današnji Split ne igra Europu. 

– Teško mi to pada jer sam na svakoj klupskoj utakmici. Svi to objašnjavaju manjkom novca, no ja bih rekao da se griješi i u stručnoj politici. Sada se više razmišlja o dovođenju igrača nego o proizvodnji. 

Šolman je imao oproštajnu utakmicu (1983.), no mnogi velikani žutih nisu.

– Rato i ja imali smo oproštajke, no Skansi, recimo, nije, a zaslužio je. Kao i Rađa i Kukoč

Šarić je najkompletniji igrač 

Je li ga zanimao trenerski posao? 

– Kako sam u posljednjoj sezoni završio u bolnici zbog krvarenja čira, to je riješilo bilo kakve dvojbe u mojoj glavi. Bilo mi je jasno da se ne mogu baviti stresnim poslom. 

No košarku i dalje prati pa je tako bez problema izdiktirao petoricu najboljih košarkaša u 2020. godini. 

– Po meni bi laureat trebao biti Bojan Bogdanović, bez konkurencije. On već godinama ostavlja najsnažniji dojam od svih naših košarkaša. Možda ga ja tako gledam zato što je po igri blizak mome stilu, oslonjen puno na šut, što radi sjajno. Šarić me privlači svojom kompletnošću. On možda neće dobiti utakmicu poput Bojana, ali naš je najkompletniji košarkaš.

A Šarićev glavni konkurent u toj kategoriji trećeplasirani je Kruno Simon.

 – Igrao je vrlo važnu rolu u euroligašu, koji je do prekida sezone izgledao najbolje. Zupcu sam dao četvrto mjesto jer je bio član startne petorke Clippersa, a Benderu peto jer u Makabiju pokazuje znakove nove afirmacije. 

Kada bi se svi spomenuti odazvali izborniku Mršiću, bila bi to moćna reprezentacija. 

 – Ovo što je Mršić okupio u kvalifikacijama za Eurobasket dobar je sastav, ali nije vjerodostojno. Ako pak dođu svi naši NBA igrači, e onda možemo razgovarati o višim ciljevima. 

ŠOLMANOV IZBOR 

Bojan Bogdanović (Utah Jazz) 10 

Dario Šarić (Phoenix Suns) 7 

Kruno Simon (Anadolu Efes) 5 

Ivica Zubac (LA Clippers) 3 

Dragan Bender (GS Warriors/Makabi) 1


Pročitajte više na:  https://www.vecernji.hr/sport/bio-je-miljenik-zena-u-sfrj-prvi-je-u-torbi-imao-sampon-dezodorans-i-fen-1459872 - www.vecernji.hr