Europa i Svijet
Hrvatska
Danas svi igraju košarku: Luksemburžani pobijedili Šibenik u pripremnoj utakmici!

Danas svi igraju košarku: Luksemburžani pobijedili Šibenik u pripremnoj utakmici!

Autor: Saša Ćirić

Lopta je okrugla, ništa nas ne smije iznenaditi, moramo ostaviti srce na parketu... nastavite niz.

Jučer je, s početkom u 19 sati, u školskoj dvorani u Murteru odigrana prijateljska utakmica između GKK Šibenika i luksemburške momčadi BBC Etzella Ettelbrück. Bila je to prva utakmica Šibenčana od početka priprema za novu sezonu, a nastupili su u vrlo šarenom sastavu. Zbog ozljede nije nastupio Tonko Vuko, dok je Martin Junaković na reprezentativnim pripremama. U sastavu su bili povratnik Bruno Španja, te mladići koji su na probi, Marko Grozdanić, Nikola Blatančić i Petar Šeparović. Sportski direktor Građana Filip Vukičević ističe kako roster još nije kompletiran, te da traži dodatne opcije pod košem.

Utakmica je bila prepuna tehničkih pogrešaka s obje strane, što nije šokantna činjenica s obzirom na datum. No, Luksemburžani su u utakmicu ušli s vidno izraženijim voljnim momentom, što se osobito moglo vidjeti kod zagrađivanja na skoku. Unatoč tome, dobrim šutom u prvom periodu šibenska momčad je uspijevala anulirati slabije izdanje u obrambenom dijelu. Premda nismo uspjeli doznati točne mjere zapadnoeuropskih gostiju (koji su u ovoj utakmici formalno bili domaćini), visinska razlika u korist Šibenčana je u svakom matchupu bila vidljiva golim okom. Najveća enigma za igrače Mira Jurića bio je tamnoputi Amerikanac Coleman, koji je s krilnih pozicija agresivno penetrirao pod koš, a bio je i konstantna napast na ofanzivnom skoku. Šibenčani, s druge strane, nisu nikako mogli povezati konce u napadu. Česte greške u dodavanjima i samoj organizaciji napada su rezultirale velikim brojem izgubljenih lopti i kontri odnosno polukontri Etzelle, pa je prednost momčadi u plavim dresovima na poluvremenu iznosila 5 poena razlike (37-32). 

Foto: Basketball.hr (Saša Ćirić)

Šibenčani dolaze do napadačkog ritma u trećoj četvrtini, ali i dalje ne uspijevaju pronaći lijek za unutarnje igrače luksemburške momčadi, pa se u posljednjih deset minuta ulazi s rezultatom 51-43. Jurić je u tim trenucima inzistirao na visokom tempu i agresivnosti, ali njegovi igrači kao da su još bili na ljetnom odmoru, pa ih noge nisu slušale. Umjesto preokreta, Etzella je u tim trenucima iskorištavala svaku priliku za kontre, dok s druge strane Šibenčane nije služio vanjski šut. Razlika je tako rasla do konačnih 68-50.

Šibenčane je s 11 poena predvodio Nakić, dok je Coleman s 28 poena bio nezaustavljiv u redovima Etzelle.