Hrvatska
Danira Bilić: Budućnost nam je svijetla

Danira Bilić: Budućnost nam je svijetla

Autor: Paulo Sarić

Unificirani stručni rad kao generator napretka.

Dok u muškoj konkurenciji broj klubova registriranih u HKS-a iznosi 272, u ženskoj ih je neusporedivo manje. Tek 46. Primjetan je trend osjetnog pada broja igračica nakon završetka juniorskog staža. Tada ih se većina ostavlja sporta i fokusira na rad ili studij. No, to ne znači da je taj aspekt košarke zanemaren. Posljednja pobjeda reprezentacije na gostovanju u Italiji snažno je odjeknula u medijima, no ona je samo najvidljiviji dio rada u ženskoj kategoriji . 

U posljednjih se godinu dana radilo na izjednačavanju uvjeta i dnevnica u muškoj i ženskoj kategoriji, a povećan je i broj žena u savjetu HKS-a za žensku košarku. Troškovi klubova su smanjeni za gotovo 50 posto, pokrenuto je natjecanje za djevojčice do 11 godina, a uskoro se očekuje i pokretanje U-9 natjecanja.

- Počinjemo raditi po regijama. Niti jedan talent nam ne smije proći ispod radara. Trebamo raditi što više kako bismo dobili nove trenerice , kao i na dodatnom usavršavanju postojećih. Poseban ćemo naglasak staviti na razvoj stručnog kadra – kazala je Danira Bilić, predsjednica stručnog savjeta za žensku košarku HKS-a.

Nedavno je donesen i unificirani program rada po klubovima za mlade kategorije. Prve bi dvije godine bavljenja košarkom sve djevojke u Hrvatskoj trebale trenirati po istom, stručno osmišljenom, planu. Troškovi natjecanja po klubu su smanjeni sa 70 000 kuna koliko su iznosili u sezoni 2014/15 na 47 tisuća ove sezone, a očekuje se i dodatno smanjenje na 33 000, ukoliko se ostvare potrebni preduvjeti.

Pobjeda ženske reprezentacije nad Italijom razveselila je brojne ljubitelje košarke, a izbornica je opravdala povjerenje nadređenih pa joj je ponuđen i profesionalni ugovor.

- U lipnju smo imali pripremnu turneju koju sam iskoristila da provjerim bazu za kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Iako smo rezultatski loše prošli, isplatilo se jer sam vidjela na koga mogu računati. Ova mlada reprezentacija, a uistinu je mlada, jer imamo samo dvije iskusne igračice – Mariju Režan i Antoniju Sandrić, može mnogo.  Vjerujem u cure. Nakon poraza od Švedske dobro smo reagirale i odigrale vrlo dobru utakmicu protiv Italije. Bilo je tu svega i mislim da su svi koji su gledali mogli uživati – rekla je izbornica Anđa Jelavić koja je zaključila:

- Uz naporan rad budućnost nam je svijetla.