Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Dario Šarić na oproštajnoj utakmici Dude Ivkovića

Dario Šarić na oproštajnoj utakmici Dude Ivkovića

Igračina do igračine u čast Dude Ivkovića.

Osim jednog od najboljih hrvatskih igrača u povijesti Tonija Kukoča u FIBA-inu Kuću slavnih 20. rujna bit će uvršten i Dušan Ivković. Veliko priznanje bit će mu uručeno u Pireju u Grčkoj na oproštajnoj utakmici na kojoj će se sastati beogradska Crvena zvezda i grčki Olympiacos. 

- Nemoguće je procijeniti što je sve učinio Ivković za svjetsku košarku. Bio je mentor mnogim velikim košarkašima i pravi primjer profesionalca. Jedini je trener koji je osvojio oba naša naslova. Iznimna mi je čast što će baš on osvojiti ovu nagradu, rekao je Jordi Bertomeu, glavni čovjek Eurolige koji će biti prisutan na dodjeli nagrade.

Na oproštajnoj utakmici i dodjeli nagrada bit će i Ivkovićevi bivši igrači kao što su Nikola Kalinić, Bogdan Bogdanović, Miloš Teodesić, Stefan Marković, Toma Ertel, Nikos Zisis, Kostas Sloukas, Cedi Osman, Pero Antić, Dario Šarić, Viktor Hrjapa, Kyle Hines, Boban Marjanović i mnogi drugi.


Ivković je u svojoj bogatoj karijeri vodio mnoge klubove poput Partizana, Arisa, Beogradskog Radničkog, Šibenke, Olimpijakosa, moskovskih CSKA i Dinama, Efesa i drugih. Osvojio je Euroligu dva puta i to 1997. i 2012. godine, Eurokup 2006. godine, Europski kup Radivoja Koraća 1976. godine i Kup Saporta 2000. godine i još osvojenih 15 titula kupova i prvaka država za koje je radio. S reprezentacijama je osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu 1990. godine, tri puta zlato na Eurobasketu 1989., 1991. i 1995. godine te ima i jedno srebro s Olimpijskih igara 1998. godine.