Intervjui
Darko Planinić: Bila bi prevelika praznina da se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo

Darko Planinić: Bila bi prevelika praznina da se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo

Autor: Teo Cilar

Nije samo "kamen, krš i maslina" kako je Hercegovinu u svojoj pjesmi opjevao Mate Bulić, nego i košarkaški talenat mnogih košarkaša pa tako i Darka Planinića koji je naš današnji sugovornik.

Iz LifeClass Terma Sveti Martin za Basketball.hr Teo Cilar

Hrvatski reprezentativac Darko Planinić iza sebe ima respektabilnu karijeru i klubove za koje je igrao. Odlične igre za Široki Brijeg donijele su mu transfer u "ponos" Izraela, Maccabi Tel Aviv. Poslije toga odlazi u Cibonu iz koje ga je put odveo u ovogodišnje prvake ABA lige, Budućnost iz Podgorice gdje je bio jedan od ključnih igrača. To nije prošlo nezapaženo u Španjolskoj pa odlazi na jednu sezonu u Laboral Kutxu, a potom na godinu dana u Gran Canariju.  

Iza njega je sada jedna dobra sezona u Italiji gdje je s Rokom Stipčevićem branio boje Sassarija. Ugovor s talijanskim prvoligašem mu je istekao, gdje će nastaviti karijeru još uvijek nije poznato, a nekih posebnih želja nema.

- Sezona je završila prije mjesec dana. Trenutno sam bez ugovora, sa Sassarijem sam potpisao na godinu dana, to sam odradio i to je to. Nemam ništa konkretno za sada, pričekat ću ponude i onda odlučiti što je najbolje za moj razvoj i ulogu u ekipi.

Jedan si od onih reprezentativaca koji su tu od samoga starta kvalifikacija koje nismo odradili baš najbolje. U ove dvije najvažnije utakmice ulazimo znatno jači, tu su tri NBA igrača, ali i Rok Stipčević te Tomislav Zubčić koji će također zaigrati po prvi puta kvalifikacije.

- Trebamo dobiti Talijane i Rumunje u gostima, imamo kvalitetu za to. Međutim, moramo biti pravi, na vrhunskom nivou i mi to možemo biti. Treba samo ući jako i agresivno u utakmicu, boriti se od prve do zadnje minute i ako tako pristupimo, ako tako budemo igrali, mislim da rezultat neće izostati.

I dok je iza reprezentacije već više od tjedan dana priprema, NBA igrači priključuju se osam dana prije prve utakmice s Italijom i imaju puno manje vremena za uigrati se.

- Mi smo već tjedan dana u treningu i polako se uigravamo u taj neki sistem. Oni će imati manjih problema da se uključe u sve to. Momci imaju kvalitetu i mislim da to neće biti problem za njih.

Iako je dosadašnji dio kvalifikacija odradio pod izbornikom Ivicom Skelinom, Planinić ne vidi problema u tome da se sada moraju prilagođavati na novi sistem izbornika Dražena Anzulovića.

- Svaki trener ima svoj sistem, mi kao igrači moramo to brzo prihvatiti i na kraju ispoštovati. Jedan je bio sistem kod Ace, drugi kod Skelina, treći kod Zule, ali to je tako i u klubu, ne samo u reprezentaciji, na to smo naviknuti i nama uopće nije problem. Trebamo samo biti koncentrirani i raditi maksimalno.

Mlađi Darkov brat je talentirani osamnaestogodišnjak Jure Planinić koji je tijekom prošle sezone potpisao ugovor za Zadar.

- On je dosta vagao, na kraju se odlučio za Zadar iz razloga jer je to jako dobra sredina za njega i što su jako dobri uvjeti za napredak u klubu. Mislim da sve ide kako treba, tamo je već nekih pola godine, počeo je dobivati priliku u prvoj ekipi, napunio je tek 18 godina. Stvarno ima kvalitetu, željan je rada i radi, napreduje i vrijeme će sve pokazati.

Stariji brat, kako je i red, savjetuje mlađeg brata.

- Na svakodnevnoj smo vezi i stalno pričamo o košarci. Ako ima bilo koji problem, razgovaramo i onda radi dalje. Ja sam mu u neku ruku mentor i drago mi je što je tako jer sam prošao to sve što on sada prolazi i mogu mu dati najbolji savjet iz prve ruke.

Velika želja je i da jednoga dana zaigraju skupa.

- Apsolutno, on je mlađi deset godina, ali postoji mogućnost, njegovo vrijeme tek dolazi.

Reci nam kako koristiš slobodno vrijeme ovdje u reprezentaciji, ali i u klubu gdje naravno ima više slobodnog vremena.

- Ovdje u reprezentaciji previše slobodnoga vremena i nemamo. Dva treninga dnevno, ručak, sastanak, dosta odmaranja. To je takav “vojnički“ ritam koji se mora ispoštovati. U klubu je drugačije, ima više slobodnog vremena, sa ženom se družim, Rok mi je ove sezone bio suigrač, izlazili smo zajedno i družili se.

Prisjetili smo se i njegovog vremena provedenog u jednom od najvećih Europskih klubova, Maccabiju iz Tel Aviva koji ove sezone po prvi puta dolazi na Zadar Basketball Tournament. Tamo je hrvatski reprezentativac otišao relativno mlad, možda i prerano nakon odličnih igara u Širokom Brijegu.

- Sada kada gledam s ove pozicije, mislim da je. Pogotovo moja pozicija, otišao sam u klub koji ne preferira poziciju koju ja igram i način na koji igram. Ne mogu reći da je to bila greška ili nije bila greška, ali da sada biram klub u ono vrijeme, možda bi pričekao godinu dana i onda otišao dalje. Kada sam tamo otišao, imao sam 21 godinu, za mladog igrača koji po prvi puta ide u inozemstvo u klub koji preferira američki stil igre. Bilo mi je dosta teško priviknuti se, ali nije mi žao, Maccabi je veliki klub i drago mi je što imam jedan takav klub iza sebe u karijeri. Jedno lijepo iskustvo, osvojio sam i trofej tamo tako da je ostala lijepa uspomena.

Darko je kao i ostali reprezentativci jako zadovoljan Zulinim načinom rada u reprezentaciji. 

- Zulu znam jako dugo i apsolutno ima kvalitetu biti izbornik reprezentacije, to je i zaslužio. Dugo godina je bio pomoćnik, jako dobro zna kako reprezentacija funkcionira. Sada uvodi svoj sustav, mi to jako dobro prihvaćamo i nadam se da će nas to dovesti do rezultata kojeg svi očekujemo, prolazak u drugi krug kvalifikacija.

Bila bi prevelika rupa s velikim natjecanjima ukoliko bi propustili Svjetsko prvenstvo 2019. godine, a sigurno će vam biti i jako žao.

- Apsolutno, jer do sada smo svake godine imali reprezentaciju, a ako se ne plasiramo tamo, bila bi jedna velika praznina. Mi reprezentativci nemamo prilika da se družimo puno tijekom sezone, svi igramo u različitim klubovima. Reprezentacija nas nekako spoji te se imamo prilike vidjeti i družiti.

Mi ćemo za kraj zaželjeti puno sreće našim reprezentativcima i puno druženja na reprezentativnim pripremama što bi značilo da su bili uspješni i plasirali se u drugi krug kvalifikacija, a potom i na Svjetsko prvenstvo 2019!