Europa i Svijet
David Blatt je teško bolestan

David Blatt je teško bolestan

Autor: Teo Cilar

Unatoč bolesti, ostaje trener Olympiacosa.

Jedan od najboljih trenera današnjice, koji iza sebe ima osvojen EuroBasket s reprezentacijom Rusije, Euroligu s Maccabijem, Eurocup s Darussafakom i finale NBA lige s Cleveland Cavaliersima, David Blatt, javno je progovorio o primarno-progresivnom obliku multiple skleroze koja mu je dijagnosticirana prije nekoliko mjeseci.

Liječnički tim Olympiacosa Blattu je dijagnosticirao teški oblik mulitple skleroze tijekom prošle sezone, a američko-izraelski trener o svojoj je bolesti javno progovorio tek sada. 

Spomenimo kako se primarno progresivni oblik multiple skleroze karakterizira stalnom progresijom bolesti sa kratkim razdobljima poboljšanja ili stabilizacije. Ovaj oblik bolesti pogađa oko 10-15 posto bolesnika nakon početnih simptoma multiple skleroze i nikada nema period remisije. Odlikuje se postupnim pojačavanjem težine bolesti i invaliditetom od samog početka, bez ili sa rijetkim minimalnim poboljšanjima stanja bolesti. Nastaje najčešće kod starijih bolesnika, otprilike oko 40-50 godina starosti. Blatta je evo uhvatila u njegovoj šezdesetoj godini života. 

- Ponekad život baci na tebe stvari koje nemaju objašnjenja ili razloga. To su trenuci u kojima nakon prepoznavanja morate donijeti odluke koje će testirati vaš istinski karakter. Prije nekoliko mjeseci dijagnosticirana mi je PPMS. To je bolest koja ima mnogo oblika i razvija se u drugačijim oblicima kod ljudi. To je autoimuna sistemska bolest koja u raznim oblicima radi promjene u kvaliteti života, a ima mogućnost da vam oduzme najbazičnije životne funkcije koje su vam bile najnormalnije.

Kada je prošao početni šok i bol o razumijevanju kako će to utjecati na moj život od danas pa na dalje, odlučio sam da ništa neću prepustiti slučaju. Samo ću se adaptirati i prilagoditi i naći načina da nastavim moj život što je normalnije moguće. Prva stvar koju sam napravio, vratio sam se svojoj trenerskoj metodologiji o riješavanju i savladavanju poteškoća. To je moj proces u tri koraka. Što je problem, zašto se dogodio i kako ga ispraviti, započeo je Blatt u svojem obraćanju javnosti. 

Počeo je vježbati, plivati i biti aktivan svaki dan kako ne bi dopustio svojim mišićima da se opuste i propadaju.

- Trener sam i moj posao je da da vodim, učim i inspiriram mnogo ljudi. Iako nisam tako agilan i aktivan kao prije, to ne utječe na moju sposobnost da i dalje radim te stvari. Imam sreće. Imam odlične doktore, trenere, fizikalne terapeute i menadžment koji prihvaća moje stanje i pomaće mi da ga prebrodim. kako se uopće mogu žaliti? Apsolutno ne mogu i neću! To je uzaludan trud i kada tražim od mojih igrača i osoblja da budu najbolja verzija sebe, moram to isto tražiti i zahtjevati od sebe. 

Svoje obraćanje javnosti je završio citiranjem legendarnog Johna Woodena.

- Things work out best for people who make the best of how things work out. my condition is no picnic but many have it tougher. It’s my responsibility to be an example for all to continue to live their life in the best way possible and to never, ever, ever give in or give up.

Trener kojeg smo imali prilike upoznati i družiti se s njim na Zadar Basketball Tournamentu 2017. godine zaista zrači pozitivnom energijom, odlučnošću i vjerom u sebe. Zato smo sigurni kako će napraviti sve što je u njegovoj mogućnosti da barem malo uspori bolest i čim duže živi što normalnije može. Od srca mu želimo da mu bolest napreduje najsporije što može!